Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών.


Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών. Αυτό το ψητό πιάτο ζυμαρικών είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός ζυμαρικών, αλμυρής σάλτσας κρέατος και λαχταριστής επικάλυψης μπεσαμέλ. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη δημιουργία του τέλειου παστίτσιου:

Συστατικά:

Για τη σάλτσα κρέατος:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ή αρνί κιμά
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα (14 oz) θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο για μαγείρεμα

Για τα ζυμαρικά:

  • 1 κιλό ζυμαρικά πένες ή μπουκατίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

Οδηγίες:

1. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη παρμεζάνα. Αφήνω στην άκρη.
2. Μαγειρέψτε τη σάλτσα κρέατος:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε κιμά και ροδίστε τον, σπάζοντας τον με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε θρυμματισμένες ντομάτες, κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε), ρίγανη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
3. Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε το αλεύρι για να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ.
4. Φτιάξτε το παστίτσιο:

Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώστε το μισό μείγμα από τα ζυμαρικά. Απλώστε τη σάλτσα κρέατος ομοιόμορφα πάνω από τη στρώση των ζυμαρικών. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μπεσαμέλ, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη.


5. Ψήστε:

Ψήνετε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε αυτό το ελληνικό γαστρονομικό αριστούργημα με συνοδευτική σαλάτα ή ελληνικό γιαούρτι. Το παστίτσιο είναι μια γιορτή μεσογειακών γεύσεων και υφών και οι στρώσεις ζυμαρικών, αλμυρή σάλτσα κρέατος και κρεμώδης μπεσαμέλ το κάνουν ένα ανακουφιστικό και εντυπωσιακό πιάτο για κάθε περίσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πιάτα;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Φτιάξτε το κερκυραϊκό φαγητό που θα σας ανοίξει την όρεξη

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon