Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών.


Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών. Αυτό το ψητό πιάτο ζυμαρικών είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός ζυμαρικών, αλμυρής σάλτσας κρέατος και λαχταριστής επικάλυψης μπεσαμέλ. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη δημιουργία του τέλειου παστίτσιου:

Συστατικά:

Για τη σάλτσα κρέατος:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ή αρνί κιμά
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα (14 oz) θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο για μαγείρεμα

Για τα ζυμαρικά:

  • 1 κιλό ζυμαρικά πένες ή μπουκατίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

Οδηγίες:

1. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη παρμεζάνα. Αφήνω στην άκρη.
2. Μαγειρέψτε τη σάλτσα κρέατος:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε κιμά και ροδίστε τον, σπάζοντας τον με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε θρυμματισμένες ντομάτες, κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε), ρίγανη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
3. Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε το αλεύρι για να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ.
4. Φτιάξτε το παστίτσιο:

Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώστε το μισό μείγμα από τα ζυμαρικά. Απλώστε τη σάλτσα κρέατος ομοιόμορφα πάνω από τη στρώση των ζυμαρικών. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μπεσαμέλ, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη.


5. Ψήστε:

Ψήνετε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε αυτό το ελληνικό γαστρονομικό αριστούργημα με συνοδευτική σαλάτα ή ελληνικό γιαούρτι. Το παστίτσιο είναι μια γιορτή μεσογειακών γεύσεων και υφών και οι στρώσεις ζυμαρικών, αλμυρή σάλτσα κρέατος και κρεμώδης μπεσαμέλ το κάνουν ένα ανακουφιστικό και εντυπωσιακό πιάτο για κάθε περίσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πιάτα;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Φτιάξτε το κερκυραϊκό φαγητό που θα σας ανοίξει την όρεξη

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon