Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Παστίτσιο συνταγή: Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών.


Το παστίτσιο, που συχνά αναφέρεται ως τα ελληνικά λαζάνια, είναι ένα αγαπημένο και εμβληματικό πιάτο που αναδεικνύει στρώματα γεύσεων και υφών. Αυτό το ψητό πιάτο ζυμαρικών είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός ζυμαρικών, αλμυρής σάλτσας κρέατος και λαχταριστής επικάλυψης μπεσαμέλ. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη δημιουργία του τέλειου παστίτσιου:

Συστατικά:

Για τη σάλτσα κρέατος:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ή αρνί κιμά
  •  1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα (14 oz) θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο για μαγείρεμα

Για τα ζυμαρικά:

  • 1 κιλό ζυμαρικά πένες ή μπουκατίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

Οδηγίες:

1. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη παρμεζάνα. Αφήνω στην άκρη.
2. Μαγειρέψτε τη σάλτσα κρέατος:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε κιμά και ροδίστε τον, σπάζοντας τον με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε θρυμματισμένες ντομάτες, κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε), ρίγανη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
3. Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε το αλεύρι για να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ.
4. Φτιάξτε το παστίτσιο:

Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώστε το μισό μείγμα από τα ζυμαρικά. Απλώστε τη σάλτσα κρέατος ομοιόμορφα πάνω από τη στρώση των ζυμαρικών. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μπεσαμέλ, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη.


5. Ψήστε:

Ψήνετε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε αυτό το ελληνικό γαστρονομικό αριστούργημα με συνοδευτική σαλάτα ή ελληνικό γιαούρτι. Το παστίτσιο είναι μια γιορτή μεσογειακών γεύσεων και υφών και οι στρώσεις ζυμαρικών, αλμυρή σάλτσα κρέατος και κρεμώδης μπεσαμέλ το κάνουν ένα ανακουφιστικό και εντυπωσιακό πιάτο για κάθε περίσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πιάτα;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Φτιάξτε το κερκυραϊκό φαγητό που θα σας ανοίξει την όρεξη

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon