Pastel de Nata: Τα Pastéis de Nata, γνωστά και ως πορτογαλικές τάρτες κρέμας, είναι μια απολαυστική απόλαυση με μια πλούσια, κρεμώδη γέμιση κρέμας που περικλείεται σε ένα τραγανό, ξεφλουδισμένο κέλυφος ζαχαροπλαστικής.
Τα Pastéis de Nata, γνωστά και ως πορτογαλικές τάρτες κρέμας, είναι μια απολαυστική απόλαυση με μια πλούσια, κρεμώδη γέμιση κρέμας που περικλείεται σε ένα τραγανό, ξεφλουδισμένο κέλυφος ζαχαροπλαστικής. Αυτό το αγαπημένο πορτογαλικό επιδόρπιο είναι τέλειο για κάθε περίσταση και εκπληκτικά απλό να το φτιάξετε στο σπίτι.
Συστατικά
Για τη Ζαχαροπλαστική:
- 1 πακέτο σφολιάτα (αποψυγμένη αν έχει παγώσει)
Για τη γέμιση κρέμας:
- 1 φλιτζάνι (240 ml) πλήρες γάλα
- 1 φλιτζάνι (200 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι (120 ml) παχύρρευστη κρέμα
- 1/4 φλιτζάνι (30 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι (120 ml) νερό
- 6 μεγάλοι κρόκοι αυγών
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλεσμένη κανέλα (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
Οδηγίες
Ετοιμάστε τη ζύμη:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 250°C. Λαδώνουμε μια φόρμα για μάφιν ή μια φόρμα Pastel de Nata.
Ανοίγετε τη σφολιάτα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα ορθογώνιο σχήμα. Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά σε ένα κούτσουρο και μετά κόψτε σε 12 ίσες φέτες.
Τοποθετήστε κάθε φέτα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μια κούπα για μάφιν. Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές σας για να πιέσετε και να τεντώσετε τη ζύμη μέχρι τις πλευρές για να σχηματίσετε ένα κέλυφος ζαχαροπλαστικής. Ψύξτε τη φόρμα στο ψυγείο ενώ ετοιμάζετε την κρέμα.
Φτιάξτε την κρέμα:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, χτυπήστε μαζί το αλεύρι και το 1/4 φλιτζάνι από το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα.
Προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε μέχρι να φτάσει στους 104°C σε ένα θερμόμετρο καραμέλας. Μην ανακατεύετε. απλά περιστρέψτε το τηγάνι περιστασιακά.
Αφαιρούμε το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι ζάχαρης στο μείγμα του γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα ξεχωριστό μπολ. Ρίξτε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πήξει.
Στραγγίστε την κρέμα μέσα από ένα λεπτό κόσκινο σε ένα καθαρό μπολ για να αφαιρέσετε τυχόν σβώλους.
Γεμίζουμε και ψήνουμε:
Ρίξτε την κρέμα στα προετοιμασμένα κελύφη ζαχαροπλαστικής, γεμίζοντας το καθένα περίπου κατά τα 3/4.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να σφίξει η κρέμα με ένα ελαφρύ τίναγμα στο κέντρο.
Για πιο αυθεντική εμφάνιση, τοποθετήστε τις τάρτες κάτω από το μπόιλερ για 1-2 λεπτά για να καραμελώσουν ελαφρώς οι κορυφές, αλλά παρακολουθήστε προσεκτικά για να μην καούν.
Ψύξτε και σερβίρετε:
Αφήστε τις τάρτες να κρυώσουν στη φόρμα για λίγα λεπτά πριν τις μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Πασπαλίστε με αλεσμένη κανέλα αν θέλετε και απολαύστε το σπιτικό σας Pastéis de Nata ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα Pastéis de Nata είναι καλύτερα να τα απολαμβάνετε φρέσκα, αλλά μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για έως και 2 ημέρες. Ξαναζεσταίνετε σε προθερμασμένο φούρνο για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε για να φρεσκάρετε την τραγανότητα της ζύμης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube