Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρενέργειες βρώμης: 5 δεδομένα για την βρώμη που δεν γνωρίζουμε

Παρενέργειες βρώμης: 5 δεδομένα για την βρώμη που δεν γνωρίζουμε

Παρενέργειες βρώμης: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βρώμη είναι πολύ υγιεινή, ινώδης και με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. 


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βρώμη είναι πολύ υγιεινή, ινώδης και με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Όμως, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. Η βρώμη είναι γενικά χωρίς γλουτένη. Μερικές φορές, όταν η βρώμη επεξεργάζεται σε εργοστάσια, υφίσταται διασταυρούμενη μόλυνση με άλλους κόκκους που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα που δεν μπορούν να αφομοιώσουν τη γλουτένη.

Μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Η βρώμη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για διαβητικούς. Εάν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι ασφαλέστερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες

Άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στη βρώμη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρώμη έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με νεφρικά προβλήματα.

Μερικές φορές μπορεί να υποστεί υπερεπεξεργασία

Σήμερα μπορείτε να πάρετε πολλές διαφορετικές ποικιλίες βρώμης με διαφορετικές γεύσεις. Αυτά υποβάλλονται σε υπερεπεξεργασία στα εργοστάσια. Μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Εάν θέλετε να καταναλώσετε βρώμη, προτιμήστε το αρχικό είδος. Παρόλο που η βρώμη είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά δημητριακά στον κόσμο και ανεξάρτητα από το ότι υποστηρίζεται από επιστημονικά άρθρα και περιοδικά, πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα, καθώς υπάρχουν κάποιες φωνές στον κόσμο της βιολογικής διατροφής που μας προειδοποιούν για ορισμένα πτυχές σχετικά με τη βρώμη.

Γιατί προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι;

Αν και αυτό δεν είναι κοινό μεταξύ υγιών ενηλίκων, η βρώμη μπορεί να προκαλέσει κάποιο γαστρικό πρήξιμο . Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί απλά να προκληθεί από μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή μας, όπως η μετάβαση από την κατανάλωση όχι πολλών φυτικών ινών στην κατανάλωση πολλών βρώμης χωρίς ομαλή μετάβαση. Σε αυτή την περίπτωση, το πρήξιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και δυσφορία λόγω κοιλιακών κράμπες και μετεωρισμού. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της βρώμης που τρώμε και να την αυξήσουμε σταδιακά μέχρι να επιτύχουμε τη σωστή δόση σύμφωνα με τους στόχους μας. Με αυτόν τον τρόπο, η εντερική χλωρίδα θα απορροφά προοδευτικά τα νέα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μέχρι να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, η κακή προσαρμογή στην περίσσεια φυτικών ινών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στομάχου. Μερικές φορές συμβαίνει επειδή υπάρχει δυσανεξία στις προλαμίνες , τις πρωτεΐνες από τη βρώμη ή μπορεί απλά να είναι ένα άλλο σύμπτωμα χρόνιας δυσπεψίας (κακές πεπτικές πεπτικές διαταραχές).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε pancakes χωρίς γλουτένη

Ποιες είδη τροφών μπορούμε να χωνέψουμε πιο εύκολα;

4 εύκολες προτάσεις πρωινού για τις πιο πολυάσχολες ημέρες

Το Νο. 1 δημητριακό ολικής αλέσεως για καλύτερη υγεία της καρδιάς

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon