Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο.

Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την παρασκευή φρέσκου τυριού μοτσαρέλα από την αρχή.

Συστατικά

  • 4,5 λίτρα πλήρες γάλα (όχι υπερπαστεριωμένο)
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μη χλωριωμένο νερό

Εξοπλισμός

  • Κατσαρόλα
  • Θερμόμετρο
  • Μακρύ μαχαίρι
  • Τρυπητή κουτάλα
  • Μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
  • Τυρόπανο

Οδηγίες

1. Ετοιμάστε τα υλικά

Διαλύστε το κιτρικό οξύ σε 1 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.
Διαλύουμε την πυτιά σε 1/4 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.

2. Ζεσταίνουμε το γάλα

Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε αργά στους 13°C ενώ ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέστε το διαλυμένο διάλυμα κιτρικού οξέος στο γάλα και ανακατέψτε καλά.

3. Προσθέστε την Πυτιά

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 32°C και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατέψτε απαλά το διάλυμα πυτιάς με κίνηση πάνω-κάτω για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να καθίσει ανενόχλητη για 5-10 λεπτά.

4. Κόβουμε τα τυρόπηγμα

Αφού δέσει το γάλα και σχηματίσει τυρόπηγμα, κόψτε τα σε κύβους 1/2 ίντσας χρησιμοποιώντας ένα μακρύ μαχαίρι. Αφήστε το τυρόπηγμα να καθίσει για 5 λεπτά.

5. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε

Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα στη σόμπα και θερμαίνετε το τυρόπηγμα στους 40°C ενώ ανακατεύετε αργά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.

6. Στραγγίζουμε τα τυρόπηγμα

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το τυρόπηγμα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, στραγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ορό γάλακτος. Κρατήστε τον ορό γάλακτος για μελλοντική χρήση.

7. Φούρνο μικροκυμάτων το τυρόπηγμα

Ψήνουμε στο μικροκύματα τα τυρόπηγμα για 1 λεπτό. Στραγγίστε την περίσσεια ορού γάλακτος. Ζυμώνουμε το τυρόπηγμα με τα χέρια ή με ένα κουτάλι. Ξαναψήνουμε στο μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα, στραγγίζουμε και ζυμώνουμε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τυρόπηγμα να φτάσει στους 57°C και να γίνει ελαστικό.

8. Τέντωμα και σχήμα

Προσθέστε αλάτι στο τυρόπηγμα και ζυμώστε μέχρι να γίνουν λεία και ελαστικά. Τεντώνετε το τυρί τραβώντας το σαν τάφι, μετά διπλώνετε προς τα πίσω και τεντώνετε ξανά.
Πλάθουμε τη μοτσαρέλα σε μπαλάκια ή κορμούς.

9. Δροσίστε το τυρί

Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη μοτσαρέλα σε ένα μπολ με δροσερό νερό για λίγα λεπτά να σφίξει. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, βυθίστε το σε διάλυμα άλμης (νερό και αλάτι) και βάλτε το στο ψυγείο.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας, μη υπερπαστεριωμένο γάλα για καλύτερα αποτελέσματα. Χειριστείτε το τυρόπηγμα απαλά για να διατηρήσετε την υγρασία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη για να βρείτε την προτίμησή σας. Η παρασκευή μοτσαρέλας στο σπίτι θέλει υπομονή και εξάσκηση, αλλά το αποτέλεσμα είναι φρέσκο, νόστιμο τυρί που μπορείτε να απολαύσετε σε διάφορα πιάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μια εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα;

Η συνταγή για να φτιάξετε μοτσαρέλα στικς για φίλους

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Ποια τα οφέλη και οι παρενέργειες από την κατανάλωση κατσικίσιου τυριού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon