Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο.


Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την παρασκευή φρέσκου τυριού μοτσαρέλα από την αρχή.

Συστατικά

  • 4,5 λίτρα πλήρες γάλα (όχι υπερπαστεριωμένο)
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μη χλωριωμένο νερό

Εξοπλισμός

  • Κατσαρόλα
  • Θερμόμετρο
  • Μακρύ μαχαίρι
  • Τρυπητή κουτάλα
  • Μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
  • Τυρόπανο

Οδηγίες

1. Ετοιμάστε τα υλικά

Διαλύστε το κιτρικό οξύ σε 1 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.
Διαλύουμε την πυτιά σε 1/4 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.

2. Ζεσταίνουμε το γάλα

Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε αργά στους 13°C ενώ ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέστε το διαλυμένο διάλυμα κιτρικού οξέος στο γάλα και ανακατέψτε καλά.

3. Προσθέστε την Πυτιά

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 32°C και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατέψτε απαλά το διάλυμα πυτιάς με κίνηση πάνω-κάτω για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να καθίσει ανενόχλητη για 5-10 λεπτά.

4. Κόβουμε τα τυρόπηγμα

Αφού δέσει το γάλα και σχηματίσει τυρόπηγμα, κόψτε τα σε κύβους 1/2 ίντσας χρησιμοποιώντας ένα μακρύ μαχαίρι. Αφήστε το τυρόπηγμα να καθίσει για 5 λεπτά.

5. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε

Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα στη σόμπα και θερμαίνετε το τυρόπηγμα στους 40°C ενώ ανακατεύετε αργά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.

6. Στραγγίζουμε τα τυρόπηγμα

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το τυρόπηγμα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, στραγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ορό γάλακτος. Κρατήστε τον ορό γάλακτος για μελλοντική χρήση.

7. Φούρνο μικροκυμάτων το τυρόπηγμα

Ψήνουμε στο μικροκύματα τα τυρόπηγμα για 1 λεπτό. Στραγγίστε την περίσσεια ορού γάλακτος. Ζυμώνουμε το τυρόπηγμα με τα χέρια ή με ένα κουτάλι. Ξαναψήνουμε στο μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα, στραγγίζουμε και ζυμώνουμε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τυρόπηγμα να φτάσει στους 57°C και να γίνει ελαστικό.

8. Τέντωμα και σχήμα

Προσθέστε αλάτι στο τυρόπηγμα και ζυμώστε μέχρι να γίνουν λεία και ελαστικά. Τεντώνετε το τυρί τραβώντας το σαν τάφι, μετά διπλώνετε προς τα πίσω και τεντώνετε ξανά.
Πλάθουμε τη μοτσαρέλα σε μπαλάκια ή κορμούς.

9. Δροσίστε το τυρί

Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη μοτσαρέλα σε ένα μπολ με δροσερό νερό για λίγα λεπτά να σφίξει. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, βυθίστε το σε διάλυμα άλμης (νερό και αλάτι) και βάλτε το στο ψυγείο.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας, μη υπερπαστεριωμένο γάλα για καλύτερα αποτελέσματα. Χειριστείτε το τυρόπηγμα απαλά για να διατηρήσετε την υγρασία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη για να βρείτε την προτίμησή σας. Η παρασκευή μοτσαρέλας στο σπίτι θέλει υπομονή και εξάσκηση, αλλά το αποτέλεσμα είναι φρέσκο, νόστιμο τυρί που μπορείτε να απολαύσετε σε διάφορα πιάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μια εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα;

Η συνταγή για να φτιάξετε μοτσαρέλα στικς για φίλους

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Ποια τα οφέλη και οι παρενέργειες από την κατανάλωση κατσικίσιου τυριού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon