Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρασκευή κρασιού: Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε το δικό μας κρασί;

Παρασκευή κρασιού: Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε το δικό μας κρασί;

Παρασκευή κρασιού: Η παραγωγή κρασιού ή η οινοποίηση είναι μια πολύπλοκη και αρχαία διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα, από τον αμπελώνα μέχρι το μπουκάλι.


Η παραγωγή κρασιού ή η οινοποίηση είναι μια πολύπλοκη και αρχαία διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα, από τον αμπελώνα μέχρι το μπουκάλι. Το ταξίδι του κρασιού ξεκινά με την επιλογή των σταφυλιών, τα οποία μπορεί να είναι είτε κόκκινα είτε λευκά, ανάλογα με το είδος του κρασιού που παράγεται.

Τρύγος: Η διαδικασία ξεκινά με τη συγκομιδή των σταφυλιών. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μηχανή, ανάλογα με την κλίμακα και την παράδοση του οινοποιείου. Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας καθώς η ωρίμανση των σταφυλιών επηρεάζει τη γεύση, την οξύτητα και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη του κρασιού.

Θρυμματισμός και πάτημα: Μετά τη συγκομιδή, τα σταφύλια θρυμματίζονται για να απελευθερωθεί ο χυμός τους. Για το λευκό κρασί, τα σταφύλια συνήθως συμπιέζονται αμέσως για να διαχωριστεί ο χυμός από τις φλούδες, τους σπόρους και τα στελέχη. Για το κόκκινο κρασί, οι φλούδες αφήνονται σε επαφή με το χυμό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης για να προσδώσουν χρώμα, γεύση και τανίνες.

Ζύμωση: Ο χυμός, που τώρα ονομάζεται μούστος, μεταφέρεται σε δοχεία ζύμωσης από ανοξείδωτο χάλυβα, δρυς ή σκυρόδεμα. Στο μούστο προστίθεται μαγιά για να μετατραπούν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα. Η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες έως εβδομάδες, ανάλογα με το επιθυμητό στυλ και τα χαρακτηριστικά του κρασιού.

Διαύγαση: Μετά τη ζύμωση, το κρασί υφίσταται διαύγαση για την απομάκρυνση στερεών όπως νεκρά κύτταρα μαγιάς, φλούδες σταφυλιών και άλλα σωματίδια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διόγκωσης (απομάκρυνση του κρασιού από το ίζημα), διήθησης ή διήθησης (προσθήκη ουσιών που δεσμεύουν τα στερεά και τα καθιζάνουν).

Παλαίωση και Ωρίμανση: Το διαυγές κρασί στη συνέχεια παλαιώνεται για να αναπτύξει τις γεύσεις του. Η παλαίωση μπορεί να γίνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, δρύινα βαρέλια ή μπουκάλια. Τα δρύινα βαρέλια προσθέτουν πολύπλοκες γεύσεις όπως βανίλια, τοστ και μπαχαρικά, ενώ το ανοξείδωτο ατσάλι διατηρεί τον φρέσκο, φρουτώδη χαρακτήρα του κρασιού.

Εμφιάλωση: Μόλις το κρασί ωριμάσει προς ικανοποίηση του οινοποιού, φιλτράρεται ξανά για να διασφαλιστεί η διαύγεια και στη συνέχεια εμφιαλώνεται. Ορισμένα κρασιά μπορεί να υποστούν περαιτέρω παλαίωση στη φιάλη πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Σε όλη τη διαδικασία οινοποίησης, πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται από τον οινοποιό επηρεάζουν τη γεύση, το άρωμα και την υφή του τελικού προϊόντος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της ποικιλίας σταφυλιών, του terroir (τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια) και των τεχνικών οινοποίησης κορυφώνεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε κρασιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπίτι σας τα δικά σας πατατάκια;

Η συμφωνία των Ολυμπιακών Αγώνων δείχνει την άνθηση της αγοράς για μπύρες χωρίς αλκοόλ

Yγιεινές και δροσιστικές συνταγές παγωμένου τσαγιού για να νικήσετε τη ζέστη του καλοκαιριού

Για όσους έχουν εθισμό με το αλκοόλ, είναι τα μη αλκοολούχα ποτά μια σοφή επιλογή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon