Παράλειψη πρωινού: Η παράλειψη του πρωινού φαίνεται να οδηγεί σε χαμηλότερη ποιότητα διατροφής συνολικά. Γιατί;
Η έλλειψη πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικά κενά που μπορεί να επιμείνουν ακόμη και αφού φάτε αργότερα γεύματα, σύμφωνα με μια μελέτη στο Proceedings of the Nutrition Society. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 31.000 ενήλικες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Παρείχαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική κατανάλωση καθώς και τα χρονικά πλαίσια για το φαγητό.
Περίπου το 15% των συμμετεχόντων παρέλειπε το πρωινό σε τακτική βάση και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτής της ομάδας ήταν λιγότερο πιθανό να πληρούν τις καθημερινές συστάσεις για βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
- φυλλικό οξύ,
- ασβέστιο,
- σίδηρο,
- βιταμίνες Α,
- σύμπλεγμα Β, C και ΡΕ.
Ο λόγος για το έλλειμμα πιθανότατα σχετίζεται με τη θρεπτική πυκνότητα των καθημερινών φαγητών πρωινού, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Christopher Taylor, PhD, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής διαιτολογίας στο The Ohio State University. «Αν δεν τρώτε τα τρόφιμα που καταναλώνετε συνήθως στο πρωινό, έχετε την τάση να μην τα τρώτε την υπόλοιπη ημέρα», λέει. «Έτσι, αυτά τα κοινά θρεπτικά συστατικά του πρωινού γίνονται ένα διατροφικό κενό». Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:
- Εμπλουτισμένα δημητριακά
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπως γάλα και γιαούρτι
- Αυγά
- Πλιγούρι βρώμης ή κομμένη βρώμη
- Φρούτα και λαχανικά
Ακόμη και μια ή δύο μέρες παράλειψη πρωινού θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, προσθέτει ο Taylor. Τα πρότυπα κατανάλωσης των συμμετεχόντων επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν τις καθημερινές αλλαγές και σημειώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά έλειπαν τις ημέρες που παραλείπονταν το πρωινό.
Όταν το σνακ αντικαθιστά το πρωινό
Ένα άλλο εύρημα από την πρόσφατη μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες που παρέλειψαν το πρωινό κατανάλωναν επίσης σημαντικά περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και υψηλότερα επίπεδα πρόσθετων σακχάρων, επεξεργασμένων υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την τάση να τρώνε πρωινό κάθε μέρα.
«Η παράλειψη του πρωινού φαίνεται να οδηγεί σε χαμηλότερη ποιότητα διατροφής συνολικά», λέει ο Taylor. Επίσης, λέει ότι χωρίς πρωινό, υπήρχαν περισσότερα σνακ από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα επιλογές με πολλές θερμίδες. Μια μελέτη στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά από την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας στο δείπνο.
Αυτοί οι ερευνητές προτείνουν ότι ο λόγος είναι πιθανό να σχετίζεται με το πόσο καλά ένα πρωινό γεύμα πυροδοτεί τον μεταβολισμό σας κατά τη διάρκεια της πέψης. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα.
Τι γίνεται αν μισείτε το πρωινό;
Παρά την πρόσφατη έρευνα και τις προηγούμενες μελέτες, μερικοί άνθρωποι απλά δεν ενδιαφέρονται για το πρωινό, λέει η Kristin Gillespie, RD, διαιτολόγος και πιστοποιημένη προπονήτρια υποστήριξης διατροφής. Για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας που παρατείνει το χρόνο σας μεταξύ των γευμάτων από το δείπνο μέχρι το μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα, το «πρωινό» σας μπορεί να μην είναι μέχρι το μεσημέρι.
Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά; Όχι απαραίτητα, λέει ο Gillespie, αλλά μπορεί να απαιτεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την πρόληψη των διατροφικών κενών. «Η ενσωμάτωση τροφών πρωινού, όπως αυγά, γάλα και βρώμη στα μεταγενέστερα γεύματα και τα σνακ σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες από αυτά τα ενισχυμένα θρεπτικά συστατικά», λέει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube