Παπαρδέλες συνταγή: Οι παπαρδέλες, ένα φαρδύ, επίπεδο ζυμαρικό με καταγωγή από την Τοσκάνη, είναι ένα τέλειο όχημα για χορταστικές σάλτσες.
Οι παπαρδέλες, ένα φαρδύ, επίπεδο ζυμαρικό με καταγωγή από την Τοσκάνη, είναι ένα τέλειο όχημα για χορταστικές σάλτσες. Μια από τις καλύτερες συνταγές για παπαρδέλες είναι οι παπαρδέλε με άγρια μανιτάρια ράγκου. Αυτό το πιάτο συνδυάζει τις γήινες γεύσεις των μανιταριών με την πλούσια γεύση μιας αργομαγειρεμένης σάλτσας. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο γεύμα.
Συστατικά:
- 400 γρ ζυμαρικά παπαρδέλες
- 500 g ανάμεικτα άγρια μανιτάρια (όπως πορτσίνι, shiitake και cremini), καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κοτσάνι σέλινου, ψιλοκομμένο
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 400 γραμμάρια κονσέρβα ντομάτες θρυμματισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- Μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Ετοιμάστε τη βάση της σάλτσας…
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή ολλανδικό φούρνο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι, περίπου 8-10 λεπτά.
Μαγειρέψτε τα μανιτάρια…
Προσθέστε τα μανιτάρια σε φέτες στο τηγάνι. Μαγειρέψτε μέχρι να βγάλουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε το λευκό κρασί, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να ξεφλουδίσει. Αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα…
Ανακατεύουμε μέσα τις θρυμματισμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει απαλά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αυτό επιτρέπει στις γεύσεις να ενωθούν και η σάλτσα να πήξει.
Μαγειρέψτε τις παπαρδέλες…
Όσο η σάλτσα σιγοβράζει, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε τις παπαρδέλες και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Η φρέσκια παπαρδέλα διαρκεί συνήθως περίπου 3-5 λεπτά, ενώ η αποξηραμένη μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό του ψησίματος.
Συνδυάστε και σερβίρετε…
Προσθέστε τη μαγειρεμένη παπαρδέλλα στο τηγάνι με το ράγκου μανιταριών. Ανακατεύουμε απαλά για να καλύψουν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχετε κρατήσει για να πετύχετε την επιθυμητή συνοχή. Σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν θέλετε.
Συμβουλές για επιτυχία
Χρησιμοποιήστε τα πιο φρέσκα μανιτάρια και ζυμαρικά υψηλής ποιότητας για την καλύτερη γεύση. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για να αποκτήσει βαθιές, πλούσιες γεύσεις. Το αμυλούχο νερό βοηθά στη σύνδεση της σάλτσας με τα ζυμαρικά, δημιουργώντας μια μεταξένια υφή. Αυτή η συνταγή με παπαρδέλες με άγρια μανιτάρια Ragu είναι ένα ανακουφιστικό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι. Ο συνδυασμός τρυφερών ζυμαρικών και στιβαρών, γήινων μανιταριών το κάνει ένα αξέχαστο γεύμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube