Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παπάγια: το μαγικό φρούτο “ασπίδα” για τον οργανισμό

Παπάγια: το μαγικό φρούτο “ασπίδα” για τον οργανισμό


Η παπάγια είναι ένα γλυκό, τροπικό φρούτο που έχει τόσο έντονη γεύση, όσο και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Τo βρίσκουμε σε τροπικά κλίματα (Μεξικό, Καραϊβική και Φλόριντα) και έχει ξεχωριστό χρώμα. Όταν κόβουμε την παπάγια στη μέση, μοιάζει σαν μια βάρκα. Το εσωτερικό της έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και εξωτερικά είναι πράσινη, όταν είναι άγουρη, αλλά σταδιακά γίνεται κίτρινη. Είναι χυμώδες και γλυκό φρούτο και είναι βρώσιμο εκτός από την φλούδα.

Ποια οφέλη προσφέρει η παπάγια στην υγεία μας


Πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ζεαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στην παπάγια, καταπολεμά τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας του μπλε φωτός. Θεωρείται ότι παίζει έναν προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και μπορεί να προλάβει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, γενικά η κατανάλωση πολλών φρούτων έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο και την πρόοδο της νόσου.

Πρόληψη κατά του άσθματος

Ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος είναι χαμηλότερος σε ανθρώπους που καταναλώνουν υψηλά ποσοστά συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων. Ένα από αυτά είναι η βήτα-καροτίνη, που περιέχεται σε τροφές όπως η παπάγια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, η κολοκύθα, τα καρότα και το κανταλούπε.

Υγεία των οστών

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο καταγμάτων. Η επαρκής κατανάλωσή της είναι σημαντική για την καλή υγεία, καθώς βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνει την αποβολή του μέσω της ουρήθρας, που σημαίνει ότι έτσι παραμένει περισσότερο ασβέστιο στο σώμα και αυτό ενδυναμώνει τα οστά μας.

Διαβήτης

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιπίδια και ινσουλίνη. Μια μικρή παπάγια παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που ισούται με μόνο 17 γραμμάρια υδατανθράκων.

Πέψη

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και βοηθά στην πέψη. Χρησιμοποιείται επίσης για να μαλακώσει το κρέας. Η παπάγια έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, που και τα δύο βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρούν υγιές το γαστρεντερικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon