Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παντζάρια: Γνωρίζετε τις ιδιότητές τους;

Παντζάρια: Γνωρίζετε τις ιδιότητές τους;

Εκτός από το πανέμορφο πορφυρό τους χρώμα, τα παντζάρια διαθέτουν πληθώρα ιδιοτήτων που μπορούν να φανούς ευεργετικές για την υγεία μας. Επίσης, είναι πεντανόστιμα. Διαβάστε τις φοβερές τους ιδιότητες και… μην χάσετε τη συνταγή που σας βρήκαμε στο τέλος του άρθρου!

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Το παντζάρι (Beta vulgaris) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουμε αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα.

Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

Οι ίνες που μας προμηθεύει έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο συνδυασμός των ινών που περιέχει και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα. Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, τον διαβήτη κτλ.

Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού διαπιστώθηκε ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό νιτροζαμινών.

Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός για αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας τη γυμναστική πιο εύκολη.

Παντζαροσαλάτα με Γιαούρτι

(Ταιριάζει με τηγανητό ψάρι, τηγανητά ή ψητά λαχανικά , με παντός είδους ψητά κρέατα αλλά και με σκέτο φρέσκο ψωμάκι)

ΥΛΙΚΑ

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει)
1 κεσεδάκι παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.
Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.
Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.
Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…).
Βράζουμε τα παντζάρια με τα φλούδια μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως στη χύτρα ταχύτητας).Τα ξεφλουδίζουε τα κόβουμε σε φετάκια , τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ξύδι και τα διατηρούμε για πολλές μέρες στο ψυγείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν παραλείπουμε ένα γεύμα

Κακή χοληστερόλη: 5 τρόποι για να τη μειώσετε με πράσινα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεντανόστιμο ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά

Πιάτο ημέρας: Η συνταγή αυτή συνδυάζει την γλυκύτητα του μελιού με τα αρώματα των μπαχαρικών, δημιουργώντας ένα μοναδικό πιάτο που μπορεί να ενθουσιάσει κάθε ουρανίσκο

Ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα

Γαρίδες με σπανάκι: Αν αναζητάτε μια γρήγορη και υγιεινή συνταγή που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας ή θα αποτελέσει ένα απολαυστικό δείπνο για την οικογένεια σας, οι γαρίδες με σπανάκι είναι η τέλεια επιλογή!

Το ρόφημα που εμποδίζει την ανάκαμψη του εγκεφάλου σας ύστερα από έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με επιστήμονες 

Ρόφημα εγκέφαλος: Οι επιστήμονες προτείνουν ότι, μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε την καφεΐνη και να εστιάζουμε σε άλλες στρατηγικές για την ενίσχυση των γνωστικών μας λειτουργιών.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι;

Ταχίνι σώμα: Όταν καταναλώσετε ταχίνι, η πεπτική διαδικασία ξεκινά στο στόμα με τη μέθοδο της μάσησης, ακολουθείται από την αποδόμηση των θρεπτικών συστατικών στο στομάχι και τα έντερα.

Τρόποι που η ζάχαρη βλάπτει την εγκεφαλική σας υγεία

Ζάχαρη εγκέφαλος: Η ζάχαρη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου σας. Εδώ είναι επτά τρόποι με τους οποίους η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκεφαλική σας υγεία.

Close Icon