Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παντζάρι: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

Παντζάρι: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

Παντζάρι: Τα φύλλα και οι ρίζες των παντζαριών είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά,  συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Στη σύγχρονη εποχή, τα είδη παντζαριών έχουν ακόμη και ρίγες από ζαχαροκάλαμο σε κόκκινο και λευκό. Όλα τα χρώματα του παντζαριού έχουν την ίδια πλούσια, γήινη γεύση και ζωντανεύουν το πιάτο με τις ουράνιου τόξου αποχρώσεις τους. Τα φύλλα και οι ρίζες των παντζαριών είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά,  συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν βεταλαΐνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το ζωντανό τους χρώμα. Οι βεταλαΐνες μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Οφέλη για την υγεία

Τα παντζάρια έχουν πολλές χρήσιμες φυτικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Μερικά από τα άλλα οφέλη για την υγεία του παντζαριού περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση Αντοχής. Το παντζάρι και ο χυμός του βοηθούν την καρδιά και τους πνεύμονές σας να λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το μονοξείδιο του αζώτου από τα παντζάρια αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες σας. Μερικοί αθλητές τρώνε παντζάρια ή πίνουν χυμό από παντζάρια όταν ασκούνται για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
  • Πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) που βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν. Το φυλλικό οξύ παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
  • Χαμηλή πίεση αίματος. Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Αυτή η ένωση μειώνει την αρτηριακή πίεση προκαλώντας χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προωθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Το να έχετε πολλά υγιή βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν επίσης την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
  • Θρέψη. Τα θρεπτικά συστατικά του παντζαριού περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ – μια βιταμίνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων σας – και κάλιο για την προστασία της καρδιάς σας. Τα παντζάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή:
  1. Φολικό οξύ
  2. Μαγγάνιο
  3. Βιταμίνη C
  4. Βιταμίνη Α
  5. Κάλιο

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά. Εάν είχατε πέτρες στα νεφρά, αποφύγετε τα παντζάρια ή καταναλώστε τα μόνο ως σπάνια απόλαυση. Τα οξαλικά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ουρική αρθρίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας, επομένως τρώτε παντζάρια με φειδώ εάν διατρέχετε κίνδυνο. Η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να κάνει τα κόπρανα σας να γίνουν κόκκινα, κάτι που είναι αβλαβές. Μπορεί να σας ανησυχήσει καθώς μοιάζει με αίμα, αλλά απλά βλέπετε την υγιεινή χρωστική ουσία κόκκινου παντζαριού.

Πώς να προετοιμάσετε τα παντζάρια

Τα παντζάρια είναι καλλιέργειες δροσερού καιρού που αναπτύσσονται καλύτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι ρίζες συλλέγονται όταν τα φύλλα είναι ακόμα νεαρά και τρυφερά. Αν θέλετε τα πιο γλυκά, τρυφερά παντζάρια, αναζητήστε baby beets το χειμώνα. Εάν τα παντζάρια δεν είναι στην εποχή τους, τα κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα παντζάρια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Το παντζάρι σε σκόνη είναι επίσης δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής. Τα παντζάρια συχνά ψήνονται, καθώς τα φυσικά σάκχαρά τους δημιουργούν μια νόστιμη καραμελοποίηση όταν ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τρίψτε τα σε μια σαλάτα ή αερίστε τις φέτες σε ένα πιάτο τυριού για ένα έντονο χρώμα.

Ακολουθούν μερικοί πιο δημιουργικοί τρόποι για να απολαύσετε το παντζάρι:

  • Προσθέστε ψητά παντζάρια στο γκασπάτσο για να ανανεώσετε το χρώμα και τη γεύση.
  • Συνδυάστε παντζάρια με κρεμώδη ρικότα σε μια σαλάτα.
  • Τρίβετε ωμά παντζάρια και καρότα και σερβίρουμε με βινεγκρέτ.
  • Κάντε ένα μωβ ντιπ που θα τραβήξει την προσοχή με πολτοποιημένα παντζάρια και ντρέσινγκ ράντσο.
  • Αποχυμώστε ένα μικρό παντζάρι και προσθέστε σε φρέσκο χυμό μήλου ή πορτοκαλιού.
  • Σερβίρετε ψητά παντζάρια με σάλτσα γιαουρτιού μέντας.
  • Σερβίρετε παραδοσιακό ρωσικό μπορς με παντζάρια.
  • Τα καβουρδίζετε με γλυκοπατάτες και τα προσθέτετε στο κουσκούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά

Οι διατροφικές συνήθειες των Ουκρανών που θα σας καταπλήξουν

Πώς θα προσθέσετε τα παντζάρια στη διατροφή σας;

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon