Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παντζάρι Οφέλη: Το λαχανικό που αυξάνει τη αντοχή και ρίχνει την πίεση

Παντζάρι Οφέλη: Το λαχανικό που αυξάνει τη αντοχή και ρίχνει την πίεση

Παντζάρι Οφέλη: Τα παντζάρια και ο χυμός παντζαριών έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη απόδοση άσκησης.


Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό ρίζας γνωστό επίσης ως κόκκινο τεύτλο. Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, φυλλικού οξέος (βιταμίνης Β9), μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Τα παντζάρια και ο χυμός παντζαριών έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη απόδοση άσκησης. Πολλά από αυτά τα οφέλη οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανόργανα νιτρικά άλατα. Τα παντζάρια είναι νόστιμα ωμά αλλά πιο συχνά μαγειρεμένα ή τουρσί. Τα φύλλα τους – γνωστά ως χόρτα τεύτλων – μπορούν επίσης να καταναλωθούν. Υπάρχουν πολλοί τύποι παντζαριών, πολλοί από τους οποίους διακρίνονται από το χρώμα τους – κίτρινο, λευκό, ροζ ή σκούρο μοβ.

Τα παντζάρια αποτελούνται κυρίως από νερό (87%), υδατάνθρακες (8%) και φυτικές ίνες (2-3%). Ένα φλιτζάνι βρασμένο παντζάρι περιέχει λιγότερες από 60 θερμίδες, ενώ 3/4 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμά παντζάρια διαθέτει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 43

Νερό: 88%

Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 9,6 γραμμάρια

Ζάχαρη: 6,8 γραμμάρια

Ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας. Επιπλέον, είναι μεταξύ των ισχυρότερων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε ανόργανα νιτρικά άλατα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας το σχηματισμό οξειδίου του αζώτου. Μελέτες δείχνουν ότι τα παντζάρια ή ο χυμός τους μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση έως και 3–10 mm Hg για διάστημα μερικών ωρών. Τέτοιες επιδράσεις πιθανότατα οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα οξειδίου του αζώτου, το οποίο προκαλεί τη χαλάρωση και τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υψηλής αντοχής άσκησης. Τα διατροφικά νιτρικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρήση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, των κυτταρικών οργάνων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Τα τεύτλα και ο χυμός τους χρησιμοποιούνται συχνά για το σκοπό αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανόργανα άλατα. Η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του τρεξίματος και της ποδηλασίας, να αυξήσει την αντοχή, να αυξήσει τη χρήση οξυγόνου και να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση άσκησης συνολικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καθημερινή αποτοξίνωση χωρίς δίαιτα: Δείτε τον τρόπο, είναι απλός

Το βιολογικό μας ρολόι ευθύνεται για τον ύπνο

Οι τροφές που σε προστατεύουν από τις λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon