Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Παντζάρι: Τα παντζάρια προστατεύουν από φλεγμονές, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Εκτός από την υψηλή διατροφική του αξία και τις λίγες θερμίδες, το παντζάρι περιέχει σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες, που σημαίνει ότι τα παντζάρια προστατεύουν από φλεγμονές, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Το παντζάρι περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη C και φολικό οξύ και μέταλλα ιώδιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο και σίδηρο. Ένα άλλο συστατικό στα παντζάρια είναι μια ουσία που ονομάζεται βεταΐνη, η οποία μειώνει το αμινοξύ ομοκυστεΐνη που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.

Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, και τα νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και σιδήρου που βρίσκονται στα παντζάρια υποστηρίζει επίσης τον σχηματισμό αίματος.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου

Οι ευεργετικές επιδράσεις του παντζαριού στην υγεία της καρδιάς έχουν επίσης αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες. Σε μια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει κατά της στεφανιαίας νόσου επειδή μειώνει τη φλεγμονή.

Η σχέση μεταξύ παντζαριού και μονοξειδίου του αζώτου

Το παντζάρι είναι επίσης μια καλή πηγή νιτρικών αλάτων και είναι επίσης κατάλληλο για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, ιδιαίτερα της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό Nutrients.

Το παντζάρι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Η ομάδα προσθέτει επίσης ότι το παντζάρι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και ότι οι χρωστικές betalain που περιέχει έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και χημειοπροληπτικά αποτελέσματα. Σε μια άλλη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας βρίσκονται στο αγγλόφωνο “Journal of Nutritional Medicine and Diet Care”, η ομάδα αναφέρει ότι ο κόνδυλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά δραστικές ουσίες.

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, βεταλαΐνη, ανόργανα νιτρικά άλατα, πολυφαινόλες, φολικό οξύ και διάφορα μέταλλα και βιταμίνες. Χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα παντζάρια μπορούν να προστατεύσουν από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι ο κόνδυλος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Μείωση συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition (BJN), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση παντζαριού στους άνδρες μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε διάστημα 24 ωρών. Επιπλέον, η κατανάλωση ψωμιού με παντζάρια μπορεί επίσης να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Έτσι, η έρευνα δείχνει τη σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του παντζαριού σε χαμηλές δόσεις (100 g), υποστηρίζοντας την προστατευτική δράση του κονδύλου για την καρδιά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες;

Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

5 Οφέλη για την υγεία των παντζαριών

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon