Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Παντζάρι: Ένα πραγματικό superfood για μια υγιή καρδιά

Παντζάρι: Τα παντζάρια προστατεύουν από φλεγμονές, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.


Εκτός από την υψηλή διατροφική του αξία και τις λίγες θερμίδες, το παντζάρι περιέχει σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες, που σημαίνει ότι τα παντζάρια προστατεύουν από φλεγμονές, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Το παντζάρι περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες Β, βιταμίνη C και φολικό οξύ και μέταλλα ιώδιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο και σίδηρο. Ένα άλλο συστατικό στα παντζάρια είναι μια ουσία που ονομάζεται βεταΐνη, η οποία μειώνει το αμινοξύ ομοκυστεΐνη που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.

Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, και τα νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και σιδήρου που βρίσκονται στα παντζάρια υποστηρίζει επίσης τον σχηματισμό αίματος.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου

Οι ευεργετικές επιδράσεις του παντζαριού στην υγεία της καρδιάς έχουν επίσης αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες. Σε μια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει κατά της στεφανιαίας νόσου επειδή μειώνει τη φλεγμονή.

Η σχέση μεταξύ παντζαριού και μονοξειδίου του αζώτου

Το παντζάρι είναι επίσης μια καλή πηγή νιτρικών αλάτων και είναι επίσης κατάλληλο για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, ιδιαίτερα της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αγγλικό περιοδικό Nutrients.

Το παντζάρι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Η ομάδα προσθέτει επίσης ότι το παντζάρι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας σειράς κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και ότι οι χρωστικές betalain που περιέχει έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και χημειοπροληπτικά αποτελέσματα. Σε μια άλλη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας βρίσκονται στο αγγλόφωνο “Journal of Nutritional Medicine and Diet Care”, η ομάδα αναφέρει ότι ο κόνδυλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά δραστικές ουσίες.

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, βεταλαΐνη, ανόργανα νιτρικά άλατα, πολυφαινόλες, φολικό οξύ και διάφορα μέταλλα και βιταμίνες. Χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα παντζάρια μπορούν να προστατεύσουν από τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι ο κόνδυλος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Μείωση συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition (BJN), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση παντζαριού στους άνδρες μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε διάστημα 24 ωρών. Επιπλέον, η κατανάλωση ψωμιού με παντζάρια μπορεί επίσης να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Έτσι, η έρευνα δείχνει τη σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του παντζαριού σε χαμηλές δόσεις (100 g), υποστηρίζοντας την προστατευτική δράση του κονδύλου για την καρδιά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες;

Τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά που πρέπει να είναι μέρος της διατροφής σας

5 Οφέλη για την υγεία των παντζαριών

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon