Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Panalletes: Το καταλανικό γλυκό που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων

Panalletes: Το καταλανικό γλυκό που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων

Panalletes: Απόψε φτιάχνουμε το καταλανικό γλυκό που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων. Απόψε λοιπόν φτιάχνουμε panalletes και απολαμβάνουμε το απόλυτο κέρασμα!



Οι panalletes είναι ένα ισπανικό αμυγδαλωτό, που δεν σερβίρεται σαν κύριο γλυκό αλλά σαν κέρασμα. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα καταλανικό κέρασμα που μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε φούρνο στην Καταλονία από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Η βάση για αυτά τα μπισκότα γίνεται με αλεσμένο αμύγδαλο, είναι βασικά αμυγδαλωτό, αλλά η κάθε οικογένεια προσθέτει και κάτι διαφορετικό. Σε αυτήν εδώ τη συνταγή το διαφορετικό συστατικό είναι η πατάτα για καλύτερη υφή. Μπορείτε να αλέσετε τα αμύγδαλα μόνοι σας σε ένα μπλέντερ. Όμως πρέπει να τα ασπρίσετε και να αφαιρέσετε τις φλούδες από πριν. Τα παραδοσιακά panalletes είναι καλυμμένα με κουκουνάρια, αλλά αυτές τις μέρες δίπλα τους μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες γεύσεις όπως καρύδα, καφέ, σοκολάτα, φράουλα ακόμα και κυδώνι!


Η συνταγή είναι:

  1. 1 κιλό σκόνη αμυγδάλου
  2. 800γρ ζάχαρη
  3. 200γρ βρασμένη πατάτα ή γλυκοπατάτα
  4. ξύσμα μισού λεμονιού (προαιρετικά)

Για dressing:

  1. 700γρ κουκουνάρι
  2. 150γρ αποξηραμένη καρύδα
  3. 1 αυγό για επάλειψη
  4. προαιρετικά κεράσια, στιγμιαίο καφέ, σκόνη κακάο, αμύγδαλα

Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιείτε την πατάτα με ένα πιρούνι και ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το αμύγδαλο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Σχηματίστε μια μπάλα και καλύψτε το μπολ, αφήστε το για 2 ώρες. Πλάθετε ξανά την μπάλα καθώς χτυπάτε το αυγό σε ρηχό μπολ.

Για να ντύσετε με κουκουνάρι: Τοποθετήστε τα κουκουνάρια σας σε ένα πιάτο ή μπολ. Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και κάντε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Τοποθετήστε τα στο μπολ με τα αυγά και περιστρέψτε τα έτσι ώστε να είναι βρεγμένα τριγύρω και βάλτε τα γρήγορα στο πιάτο με τα κουκουνάρια. Με την παλάμη του χεριού σας, περιστρέψτε την μπάλα έτσι ώστε τα κουκουνάρια να κολλήσουν στη ζύμη. Για να συμπληρώσετε τα κενά χωρίς ξηρούς καρπούς, πιάστε μερικά με τα χέρια σας και πιέστε τα έτσι ώστε να κολλήσουν όμορφα.

Για να τα ντύσετε με καρύδα ή τα προαιρετικά υλικά: Τοποθετήστε την αποξηραμένη καρύδα σε ένα πιάτο. Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και σχηματίστε μικρά μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο χτυπημένο αυγό και την αποξηραμένη καρύδα στη συνέχεια. Τυλίξτε τα με την παλάμη των χεριών σας ώστε να καλυφθούν τελείως. Με τα δάχτυλά σας, τσιμπήστε το πάνω μέρος της μπάλας προς τα πάνω για να δημιουργήσετε πυραμίδα.

Επαλείψτε κάθε διαφορετικό τύπο panalletes με χτυπημένο αυγό, ειδικά το κουκουνάρι και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-250C. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια χειμωνιάτικη συνταγή με αχλάδι και αμύγδαλο για κέικ χωρίς αλεύρι

Φυτέψτε μια αμυγδαλιά στον κήπο σας

Φθινοπωρινά σνακ με αμύγδαλο για αυτό το φθινόπωρο

2 εξωτικές συνταγές με αμύγδαλα που σας ταξιδεύουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon