Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Panalletes: Το καταλανικό γλυκό που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων

Panalletes: Το καταλανικό γλυκό που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων

Panalletes: Απόψε φτιάχνουμε το καταλανικό γλυκό που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων. Απόψε λοιπόν φτιάχνουμε panalletes και απολαμβάνουμε το απόλυτο κέρασμα!


Οι panalletes είναι ένα ισπανικό αμυγδαλωτό, που δεν σερβίρεται σαν κύριο γλυκό αλλά σαν κέρασμα. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα καταλανικό κέρασμα που μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε φούρνο στην Καταλονία από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Η βάση για αυτά τα μπισκότα γίνεται με αλεσμένο αμύγδαλο, είναι βασικά αμυγδαλωτό, αλλά η κάθε οικογένεια προσθέτει και κάτι διαφορετικό. Σε αυτήν εδώ τη συνταγή το διαφορετικό συστατικό είναι η πατάτα για καλύτερη υφή. Μπορείτε να αλέσετε τα αμύγδαλα μόνοι σας σε ένα μπλέντερ. Όμως πρέπει να τα ασπρίσετε και να αφαιρέσετε τις φλούδες από πριν. Τα παραδοσιακά panalletes είναι καλυμμένα με κουκουνάρια, αλλά αυτές τις μέρες δίπλα τους μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες γεύσεις όπως καρύδα, καφέ, σοκολάτα, φράουλα ακόμα και κυδώνι!

Η συνταγή είναι:

  1. 1 κιλό σκόνη αμυγδάλου
  2. 800γρ ζάχαρη
  3. 200γρ βρασμένη πατάτα ή γλυκοπατάτα
  4. ξύσμα μισού λεμονιού (προαιρετικά)

Για dressing:

  1. 700γρ κουκουνάρι
  2. 150γρ αποξηραμένη καρύδα
  3. 1 αυγό για επάλειψη
  4. προαιρετικά κεράσια, στιγμιαίο καφέ, σκόνη κακάο, αμύγδαλα

Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιείτε την πατάτα με ένα πιρούνι και ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το αμύγδαλο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Σχηματίστε μια μπάλα και καλύψτε το μπολ, αφήστε το για 2 ώρες. Πλάθετε ξανά την μπάλα καθώς χτυπάτε το αυγό σε ρηχό μπολ.

Για να ντύσετε με κουκουνάρι: Τοποθετήστε τα κουκουνάρια σας σε ένα πιάτο ή μπολ. Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και κάντε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Τοποθετήστε τα στο μπολ με τα αυγά και περιστρέψτε τα έτσι ώστε να είναι βρεγμένα τριγύρω και βάλτε τα γρήγορα στο πιάτο με τα κουκουνάρια. Με την παλάμη του χεριού σας, περιστρέψτε την μπάλα έτσι ώστε τα κουκουνάρια να κολλήσουν στη ζύμη. Για να συμπληρώσετε τα κενά χωρίς ξηρούς καρπούς, πιάστε μερικά με τα χέρια σας και πιέστε τα έτσι ώστε να κολλήσουν όμορφα.

Για να τα ντύσετε με καρύδα ή τα προαιρετικά υλικά: Τοποθετήστε την αποξηραμένη καρύδα σε ένα πιάτο. Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και σχηματίστε μικρά μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο χτυπημένο αυγό και την αποξηραμένη καρύδα στη συνέχεια. Τυλίξτε τα με την παλάμη των χεριών σας ώστε να καλυφθούν τελείως. Με τα δάχτυλά σας, τσιμπήστε το πάνω μέρος της μπάλας προς τα πάνω για να δημιουργήσετε πυραμίδα.

Επαλείψτε κάθε διαφορετικό τύπο panalletes με χτυπημένο αυγό, ειδικά το κουκουνάρι και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-250C. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια χειμωνιάτικη συνταγή με αχλάδι και αμύγδαλο για κέικ χωρίς αλεύρι

Φυτέψτε μια αμυγδαλιά στον κήπο σας

Φθινοπωρινά σνακ με αμύγδαλο για αυτό το φθινόπωρο

2 εξωτικές συνταγές με αμύγδαλα που σας ταξιδεύουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon