Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παιδική ηλικία: Οι επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες επιμένουν και στην ενήλικη ζωή;

Παιδική ηλικία: Οι επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες επιμένουν και στην ενήλικη ζωή;

Παιδική ηλικία: Η επιλεκτική διατροφή είναι μια συνηθισμένη παιδική πρόκληση που εμποδίζει την καλή διατροφή. Τι συμβαίνει με τους ενήλικες όμως;


Η επιλεκτική διατροφή είναι μια κοινή αν και ανεπιθύμητη συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπό του στα μακροπρόθεσμα πρότυπα διατροφής και στην ανάπτυξη στη μετέπειτα ζωή. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite εξέτασε αυτές τις πτυχές χρησιμοποιώντας συσχετισμούς με την πάροδο του χρόνου. Η υγιής ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται από τη σωστή διατροφή τους. Προωθεί την κατάλληλη αύξηση βάρους και την ανοσολογική ανάπτυξη, προλαμβάνοντας πολλές χρόνιες ασθένειες.

Η επιλεκτική διατροφή είναι μια συνηθισμένη παιδική πρόκληση που εμποδίζει την καλή διατροφή. Ονομάζεται επίσης φασαριόζικο φαγητό, χαρακτηρίζεται από άρνηση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ανά πάσα στιγμή, προσκόλληση σε περιορισμένο ρεπερτόριο τροφίμων, απροθυμία να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα («τροφική νεοφοβία»), αργό φαγητό, χαμηλότερη απόλαυση από την πράξη του φαγητού και μεγαλύτερος κορεσμός για ένα δεδομένο επίπεδο πρόσληψης τροφής.

Οι αιτίες ή οι υποκείμενοι παράγοντες κυμαίνονται από αυτούς που είναι εγγενείς στο παιδί ή τον γονέα ή που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις τους. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της επιλεκτικής διατροφής φαίνεται στην πρόσληψη τροφής, ειδικά όσον αφορά τα χαμηλότερα επίπεδα φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και πρωτεϊνών. Τα σνακ αποτελούν συνήθως ένα σημαντικότερο ποσοστό της διατροφής σε σύγκριση με τους καλοφαγάδες.

Οι ελλείψεις σε μέταλλα και βιταμίνες ή η δυσκοιλιότητα είναι μερικές από τις επιπτώσεις τέτοιων περιορισμών στην πρόσληψη τροφής. Ευτυχώς, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών δύο ετών τρώνε ιδιότροπα, αυτό μειώνεται κατά το ήμισυ στην ηλικία των έξι ετών. Όσοι συνεχίζουν να είναι επιλεκτικοί στο φαγητό τους ονομάζονται επίμονοι επιλεκτικοί τρώγοι.

Μερικά νήπια θα είναι επιλεκτικά τρώγοντας μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα θα επιμείνουν ως ιδιότροπα τρώγων ή θα γίνουν ιδιότροπα αργότερα στη ζωή τους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει απομακρυσμένες επιπτώσεις της επιλεκτικής διατροφής στην πρώιμη παιδική ηλικία, όπως η φτωχότερη διατροφή, το χαμηλότερο βάρος και η μικρότερη αύξηση του ύψους, κατά την εφηβεία.

Η παρούσα μελέτη επιδιώκει να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επιλεκτικής διατροφής στην πρόσληψη τροφής και στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την ολλανδική κοόρτη γέννησης KOALA, μια προοπτική μελέτη διαμήκους κοόρτης. Το KOALA αντιπροσωπεύει το ολλανδικό ακρωνύμιο για το Child, Parents, and Health, Attention to Lifestyle, and Predisposition.

Οι γονείς της μελέτης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών. Η παρουσία επιλεκτικής διατροφής σε ηλικία περίπου τεσσάρων ετών (το εύρος αξιολόγησης είναι 3-6 έτη) επιβεβαιώθηκε από αυτά τα ερωτηματολόγια. Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 800 συμμετέχοντες. Ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης εστάλη όταν τα παιδιά ήταν περίπου 18 ετών. Αυτό είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη συχνότητα πρόσληψης τροφής, το βάρος και το ύψος.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, περισσότερο από το 90% ήταν Ολλανδοί και περισσότερο από το 60% είχαν καλό μορφωτικό υπόβαθρο. Σε ηλικία 4-5 ετών, η μελέτη βρήκε μια μέση βαθμολογία επιλεκτικής διατροφής 2,24. Η βαθμολογία βασίστηκε σε τρεις ερωτήσεις σχετικά με την επιλεκτική διατροφή, με τη μέση βαθμολογία για την ερώτηση με την υψηλότερη βαθμολογία να είναι 2,85.

Η πρόσληψη τηγανιτών ήταν η χαμηλότερη, με μέσο όρο λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα. Αντίθετα, η πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών σημείωσε σχεδόν πέντε ημέρες την εβδομάδα. Όλα τα σνακ μαζί είχαν μέση πρόσληψη πάνω από οκτώ ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Με μια αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία, τα άτομα βρέθηκαν να τρώνε λιγότερα ωμά λαχανικά ή φρούτα, κατά 0,14 ημέρες λιγότερο την εβδομάδα, ως ενήλικες.

Η μειωμένη πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών συσχετίστηκε επίσης με μια αύξηση της βαθμολογίας κατά 0,21 ημέρες την εβδομάδα και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 0,23 ημέρες την εβδομάδα. Η πρόσληψη ψαριών μειώθηκε κατά 0,07 ημέρες την εβδομάδα. Η πρόσληψη άλλων τροφών, συμπεριλαμβανομένων των σνακ, του κρέατος, των αυγών και των γλυκών ποτών, δεν έδειξε σημαντική συσχέτιση με την επιλεκτική διατροφή ως παιδί τεσσάρων ετών. Αυτό συνέβη και με τον ΔΜΣ ως ενήλικας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προστατέψτε τα παιδιά σας από την καλοκαιρινή ζέστη

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη μέχρι την ηλικία των 2 ετών;

Tips για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας

Το διάβασμα για ευχαρίστηση νωρίς στην παιδική ηλικία συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευεξία στην εφηβεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon