Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν την όρεξη;

Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν  την όρεξη;

Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά;



Μπορεί να αναζητάτε καθημερινά πολλούς τρόπους  ώστε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό και άλλους τόσους ώστε να δοκιμάσει υγιεινά τρόφιμα που απορρίπτει. Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που συνιστούν οι ειδικοί και που ίσως μέχρι σήμερα δεν είχατε σκεφτεί είναι να προσθέσετε λίγο χρώμα  στο γεύμα του… Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain and Cognition αναφέρει ότι «τρώμε με τα μάτια μας» και ότι όλα τα οπτικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, επηρεάζουν τη γεύση καθώς και την όρεξη.

 


Ποια χρώματα μας ανοίγουν την όρεξη και ποια όχι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρώμα έχει τη δική του… ψυχολογία:

  • Κόκκινο: Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χρώματα στα τρόφιμα που διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες και την όρεξη.
  • Πράσινο: Το χρώμα της φύσης. Συνδέεται με το φρέσκο, φυσικό και υγιεινό φαγητό και βέβαια διεγείρει την όρεξη.
  • Κίτρινο: Το χρώμα της ευτυχίας δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα πιο… λαχταριστά χρώματα.
  • Πορτοκαλί: Όντας ένα μείγμα κόκκινου και κίτρινου, διεγείρει επίσης την όρεξη.
  • Μαύρο: Σκούρο και «πικρό», μάλλον μας κόβει την όρεξη.
  • Καφέ: Αυτό το χρώμα διεγείρει την όρεξη καθώς σχετίζεται με την υγεία και τη ζεστασιά.
  • Μωβ: Είναι ένα χρώμα που προκαλεί συναισθήματα παρόμοια με αυτά του μπλε. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένα από τα πιο «ορεκτικά» χρώματα.

Τα τρόφιμα που ανοίγουν την όρεξη των παιδιών

  • Τα κόκκινα τρόφιμα, όπως τα κεράσια, οι ντομάτες, τα καρπούζια και οι κόκκινες πιπεριές.
  • Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί, όπως η κολοκύθα, τα καρότα, το πορτοκάλι, ο ανανάς, το μανταρίνι, το μάνγκο, το ροδάκινο και η μπανάνα.

Και εκείνα που τους την «κόβουν»

  • Τα μπλε ή μωβ τρόφιμα όπως η μελιτζάνα, τα βατόμουρα, τα μωβ σταφύλια, τα φρέσκα και αποξηραμένα σύκα.
  • Οι σταφίδες, τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι, το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα και οι μαύρες ελιές.

Για να συνηθίσουν τα παιδιά σε μια ισορροπημένη διατροφή

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά ανακαλύπτουν το περιβάλλον τους μέσω των αισθήσεων. Εκμεταλλευτείτε αυτό το στάδιο δημιουργώντας πιάτα «ουράνιο τόξο» με διαφορετικές γεύσεις και χρώματα. Ομαδοποιώντας τα τρόφιμα ανά χρώμα, μπορείτε να μάθετε στα παιδιά να συσχετίζουν το  κάθε χρώμα με τη δύναμή του.

 

Εν κατακλείδι

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταφέρουμε να εντάξουμε όλα τα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών είναι να συνδυάσουμε φωτεινά και έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το μωβ, με άλλα που μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Εύκολες ιδέες για υγιεινά γεύματα 10 λεπτών

Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο αλλά και πιο νόστιμο φαγητό στον κόσμο;

Τα πλεονεκτήματα του να τρώμε φρούτα κάθε μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon