Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παγωτό: Το παγωτό μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Παγωτό: Το παγωτό μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Παγωτό: Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, το παγωμένο αυτό επιδόρπιο έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.


Αν ζητούσατε από κάποιον να σας περιγράψει το παγωτό, είναι πολύ απίθανο ότι το «υγιεινό» θα συμπεριλαμβανόταν στην περιγραφή του. Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, όμως, το παγωμένο αυτό επιδόρπιο έχει οφέλη για την υγεία. Το 2018, ένας διδακτορικός φοιτητής του Χάρβαρντ ονόματι Andres Ardisson Korat οδηγήθηκε σε ένα περίεργο συμπέρασμα κατά τη διάρκεια μιας από τις σπουδές του: για όσους πάσχουν από διαβήτη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού παγωτού την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αναφέρει το The Atlantic.

Η ανακάλυψη εξέπληξε τους ερευνητές του Χάρβαρντ. Δεν είχε νόημα. Πώς θα μπορούσε μια λιχουδιά με ζάχαρη να προσφέρει τέτοια αποτελέσματα; «Υπάρχουν λίγες εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα», έγραψε ο Ardisson Korat στη διατριβή του για το «απροσδόκητο» αυτό εύρημα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με τα ευρήματα του Ardisson Korat – αψήφησαν κάθε λογική. «Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχω απάντηση σε αυτό», δήλωσε στο The Atlantic ο Mark A. Pereira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άρχισαν να συλλέγουν «ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων» και ιατρικά δεδομένα από χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης του πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά δημοσιεύτηκε το 2005 — βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1986 και 1998. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Η μείωση του κινδύνου σχετιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά», εξήγησε ένα δελτίο ειδήσεων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το The Atlantic. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχου ή χαμηλών λιπαρών γάλακτος την ημέρα παρουσίασαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Οι άνδρες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες παγωτού την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η θεωρία έχει υποστηριχθεί ακόμη και από «στοιχεία του πραγματικού κόσμου». Ο Άντονι Χάουαρντ-Κροου, YouTuber και διαδικτυακός προπονητής, έχασε 32 κιλά και είδε βελτιώσεις στο αίμα του αφού κατανάλωνε μόνο παγωτό και συμπληρώματα πρωτεΐνης για 100 ημέρες. Όμως η διαδικασία δεν ήταν ευχάριστη. «Αυτή η δίαιτα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο άθλια περιπέτεια δίαιτας που έχω ξεκινήσει ποτέ», είπε ο Howard-Crow στο Men’s Health. Κατά τη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας, μια χούφτα μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Ενώ τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, τίποτα δεν έχει αποδείξει ότι είναι λάθος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Τι επιδόρπιο να επιλέξετε μετά από ένα βαρύ γεύμα;

Πότε να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού σας;

Εύκολο και νόστιμο σουφλέ σοκολάτας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon