Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Το 48% του πληθυσμού συνδέεται με υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Το 48% του πληθυσμού συνδέεται με υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή, με επιπτώσεις στην υγεία και στον πλανήτη.


Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή, σύμφωνα με μια παγκόσμια αξιολόγηση σήμερα με ευρείες επιπτώσεις στην υγεία και στον πλανήτη. Η Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (GNR) αποτελεί μια ετήσια έρευνα και ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων για τη διατροφή και τα σχετικά θέματα υγείας. Διαπιστώθηκε ότι το 48% των ανθρώπων που τρέφονται επί του παρόντος το κάνουν είτε πολύ λίγο είτε πολύ, με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή λιποβαρείς.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, διαπιστώνει η έκθεση, ο κόσμος δεν θα επιτύχει τους οκτώ στους εννέα διατροφικούς στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2025. Αυτές περιλαμβάνουν την μείωση της σπατάλης φαγητού σε σχέση με τα παιδιά (όταν τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους) και την παιδική υστέρηση (όταν είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους), καθώς και την παχυσαρκία των ενηλίκων. Η έκθεση υπολογίζει ότι σχεδόν 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι αναπτυσσόμενα, περισσότερα από 45 εκατομμύρια υποφέρουν από σπατάλη και σχεδόν 40 εκατομμύρια είναι υπέρβαρα.

Η έρευνα επίσης ότι περισσότερο από το 40% των ενηλίκων (2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι τώρα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. “Οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν λόγω κακής διατροφής έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2010 και οι κακές δίαιτες ευθύνονται πλέον για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων ενηλίκων”. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του GNR, Renata Micha. “Τα παγκόσμια ευρήματά μας δείχνουν ότι η διατροφή μας δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων και για τον πλανήτη”.

Σημαντικά ευρήματα της έκθεσης

Το φετινό GNR είναι το πρώτο που εξετάζει τις παγκόσμιες δίαιτες και πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα που προάγουν την υγεία, όπως φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

  • Οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα ποτά.
  • Η κατανάλωση επιβλαβών τροφίμων βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με την έκθεση, με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας να είναι ήδη σχεδόν πενταπλάσιο από τη μέγιστη σύσταση μιας μερίδας την εβδομάδα.
  • Οι τρέχοντες παγκόσμιοι διατροφικοί στόχοι δεν αναφέρουν τη διατροφή, με εξαίρεση τον περιορισμό του νατρίου, και προτείνει νέους, πιο ολιστικούς στόχους.

Το GNR υπολόγισε ότι η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων παρήγαγε περίπου το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ανάγκη επείγουσας χρηματοδότησης για τη βελτίωση της διατροφής σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα καθώς η Covid-19 έχει ωθήσει περίπου 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες για τη διατροφή θα πρέπει να αυξάνονται κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να επιτευχθούν μόνο οι στόχοι της αναιμίας και του θηλασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτεΐνική διατροφή: Αξίζει να τη δοκιμάσετε ή όχι;

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών

Παγκόσμια ημέρα σιδηροπενίας 2021-Μαριάννα Πολίτου: Η σιδηροπενία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Στοχευμένες αλλαγές στην καθημερινότητα επιφέρουν εξάλειψη της ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon