Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Το 48% του πληθυσμού συνδέεται με υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Το 48% του πληθυσμού συνδέεται με υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή, με επιπτώσεις στην υγεία και στον πλανήτη.


Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ή ανεπαρκή τροφή, σύμφωνα με μια παγκόσμια αξιολόγηση σήμερα με ευρείες επιπτώσεις στην υγεία και στον πλανήτη. Η Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (GNR) αποτελεί μια ετήσια έρευνα και ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων για τη διατροφή και τα σχετικά θέματα υγείας. Διαπιστώθηκε ότι το 48% των ανθρώπων που τρέφονται επί του παρόντος το κάνουν είτε πολύ λίγο είτε πολύ, με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή λιποβαρείς.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, διαπιστώνει η έκθεση, ο κόσμος δεν θα επιτύχει τους οκτώ στους εννέα διατροφικούς στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2025. Αυτές περιλαμβάνουν την μείωση της σπατάλης φαγητού σε σχέση με τα παιδιά (όταν τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους) και την παιδική υστέρηση (όταν είναι πολύ κοντά για την ηλικία τους), καθώς και την παχυσαρκία των ενηλίκων. Η έκθεση υπολογίζει ότι σχεδόν 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι αναπτυσσόμενα, περισσότερα από 45 εκατομμύρια υποφέρουν από σπατάλη και σχεδόν 40 εκατομμύρια είναι υπέρβαρα.

Η έρευνα επίσης ότι περισσότερο από το 40% των ενηλίκων (2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι τώρα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. “Οι θάνατοι που μπορούν να αποφευχθούν λόγω κακής διατροφής έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2010 και οι κακές δίαιτες ευθύνονται πλέον για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων ενηλίκων”. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του GNR, Renata Micha. “Τα παγκόσμια ευρήματά μας δείχνουν ότι η διατροφή μας δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων και για τον πλανήτη”.

Σημαντικά ευρήματα της έκθεσης

Το φετινό GNR είναι το πρώτο που εξετάζει τις παγκόσμιες δίαιτες και πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα που προάγουν την υγεία, όπως φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

  • Οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα ποτά.
  • Η κατανάλωση επιβλαβών τροφίμων βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με την έκθεση, με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας να είναι ήδη σχεδόν πενταπλάσιο από τη μέγιστη σύσταση μιας μερίδας την εβδομάδα.
  • Οι τρέχοντες παγκόσμιοι διατροφικοί στόχοι δεν αναφέρουν τη διατροφή, με εξαίρεση τον περιορισμό του νατρίου, και προτείνει νέους, πιο ολιστικούς στόχους.

Το GNR υπολόγισε ότι η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων παρήγαγε περίπου το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ανάγκη επείγουσας χρηματοδότησης για τη βελτίωση της διατροφής σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα καθώς η Covid-19 έχει ωθήσει περίπου 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες για τη διατροφή θα πρέπει να αυξάνονται κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να επιτευχθούν μόνο οι στόχοι της αναιμίας και του θηλασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτεΐνική διατροφή: Αξίζει να τη δοκιμάσετε ή όχι;

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών

Παγκόσμια ημέρα σιδηροπενίας 2021-Μαριάννα Πολίτου: Η σιδηροπενία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Στοχευμένες αλλαγές στην καθημερινότητα επιφέρουν εξάλειψη της ημικρανίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon