Paella: Η παέγια, ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο που προέρχεται από τη Βαλένθια, είναι ένα ζωντανό και γευστικό γεύμα σε ένα τηγάνι ιδανικό για κοινή χρήση.
Η παέγια, ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο που προέρχεται από τη Βαλένθια, είναι ένα ζωντανό και γευστικό γεύμα σε ένα τηγάνι ιδανικό για κοινή χρήση. Συνδυάζει το ρύζι με μια σειρά από πρωτεΐνες, λαχανικά και μπαχαρικά για να δημιουργήσει ένα χορταστικό, χορταστικό πιάτο. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή παέγια που αποτυπώνει την ουσία αυτού του εμβληματικού ισπανικού πιάτου.
Συστατικά:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κλωστές σαφράν (ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά ως υποκατάστατο)
- 2 φλιτζάνια ρύζι με κοντό κόκκους ή παέγια (όπως Bomba ή Calasparra)
- 4 φλιτζάνια ζωμό κότας (ή ζωμό θαλασσινών)
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι μπιζέλια κατεψυγμένα
- 1 φλιτζάνι φασολάκια, κομμένα και κομμένα
- 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Για την πρωτεΐνη:
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα θαλασσινά (όπως γαρίδες, μύδια ή μύδια)
- 1/2 φλιτζάνι λουκάνικο chorizo, κομμένο σε φέτες
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε τη βάση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή τηγάνι παέγια σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μαγειρεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε λαχανικά: Ανακατέψτε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τις ντομάτες, μαγειρεύοντας για άλλα 5 λεπτά. Καρυκεύουμε με πάπρικα, σαφράν, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρέψτε το ρύζι: Προσθέστε το ρύζι, ανακατεύοντας να το στρώσετε με το μείγμα λαχανικών. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό κότας και το λευκό κρασί (αν το χρησιμοποιήσουμε). Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ακάλυπτα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν ψημένο.
Προσθέστε πρωτεΐνες και λαχανικά: Τοποθετήστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο, τα θαλασσινά, το chorizo, τον αρακά και τα πράσινα φασόλια πάνω από το ρύζι. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί πλήρως το ρύζι και να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
Τελειώστε και σερβίρετε: Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε την παέγια να καθίσει για 5 λεπτά. Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και σερβίρουμε ζεστό.
Αυτή η συνταγή για παέγια προσφέρει ένα υπέροχο μείγμα γεύσεων και υφών, καθιστώντας την ένα τέλειο κεντρικό κομμάτι για κάθε γεύμα. Απολαύστε την πλούσια, αλμυρή γεύση της Ισπανίας στο σπίτι!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube