Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οταν τα αποξηραμένα φρούτα παχαίνουν

Οταν τα αποξηραμένα φρούτα παχαίνουν


Τα αποξηραμένα είναι ένα θρεπτικό σνακ που κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής. Τι πιο εύκολο από το να καταναλώσετε μερικά αποξηραμένα φρούτα, όταν νιώθετε πεινασμένοι; Όμως μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να προσθέσει βάρος και ότι δεν προσφέρει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε παρακάτω όλη την αλήθεια για τα αποξηραμένα φρούτα.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι φρούτα που τους έχει σχεδόν αφαιρεθεί όλο το νερό με μεθόδους ξήρανσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το φρούτο συρρικνώνεται, διατηρώντας την ενεργειακή πυκνότητα. Οι σταφίδες είναι από τα πιο κοινά αποξηραμένα φρούτα και ακολουθούν τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που περιέχουν ζάχαρη και αυτές συνήθως είναι το μάνγκο, ο ανανάς, οι μπανάνες.


Ένα από τα θετικά των αποξηραμένων φρούτων είναι, ότι μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα φρέσκα. Επίσης, είναι ένα πολύ εύχρηστο σνακ, ιδιαίτερα όταν θέλετε να καταναλώσετε κάτι στα ταξίδια σας, δεδομένου ότι δεν θέλουν ψύξη.

Σας παχαίνουν όμως τα αποξηραμένα φρούτα;

Αν υπολογίζετε την μερίδα που θα καταναλώσετε, τότε θα πάρετε την ίδια ποσότητα θερμίδων, όπως εάν τρώτε φρέσκα φρούτα. Το σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι, πρέπει να υπολογίζετε την ποσότητα που τρώτε, γιατί τα αποξηραμένα είναι σε συμπυκνωμένη μορφή.

Τι γίνεται όμως, με τα θρεπτικά συστατικά; Η αλήθεια είναι ότι τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά σε σχέση με τα φρέσκα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται σημαντικά, όταν ο καρπός ξηραίνεται. Όμως, σε γενικές γραμμές, τα φρούτα που έχουν υποστεί ξήρανση είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αποξηραμένα φρούτα έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο και να λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν τρώνε αποξηραμένα φρούτα. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να δείξουν, ότι η κατανάλωσή τους βελτιώνει την υγεία. Το σημαντικό είναι να επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς επικάλυψη ζάχαρης, γιατί μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon