Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οστρακοειδή Θάνατοι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων με στρείδια που πρέπει να γνωρίζετε

Οστρακοειδή Θάνατοι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων με στρείδια που πρέπει να γνωρίζετε

Το CDC συνιστά να βράζετε οστρακοειδή όπως τα στρείδια μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους και να συνεχίσετε να τα μαγειρεύετε για άλλα τρία έως πέντε λεπτά για καλό μέτρο.


Οστρακοειδή Θάνατοι: Τα στρείδια μπορεί να περιέχουν vibrio, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια εάν κάποιος τρώει ωμά ή κακοψημένα θαλασσινά Η Outer Banks Boil Company κρατά βράσιμο θαλασσινών στο FOX Square. Ο ιδιοκτήτης της Outer Banks Boil Company Matt Khouri προσχώρησε στο «Fox & Friends Weekend» για να φιλοξενήσει ένα βράσιμο θαλασσινών και να συζητήσει πώς ξεκίνησε την εταιρεία του.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού έφαγαν ωμά στρείδια που αλιεύτηκαν στα νερά της Λουιζιάνα.

Ο Rodney Jackson από το Ντάλας, ένας 55χρονος βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας αγόρασε στρείδια από μια αγορά θαλασσινών στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού που έκανε στην πολιτεία Sunshine στις αρχές Αυγούστου, ανέφερε το Pensacola News Journal.

Το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο έγραψε ότι ο Τζάκσον κατανάλωσε μερικά από τα στρείδια που αγόρασε και αρρώστησε με ήπια συμπτώματα λίγο μετά.

Τα συμπτώματά του φέρεται να επιδεινώθηκαν όταν αντιμετώπισε δυσκολίες στην αναπνοή και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ascension Sacred Heart στην Pensacola, όπου διαγνώστηκε με δόνηση – μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως συνδέεται με ωμά ή κακοψημένα οστρακοειδή ή έκθεση σε θαλασσινό νερό.

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να τρώνε τα στρείδια ωμά, αλλά το CDC και άλλοι υγειονομικοί φορείς δεν συνιστούν να το κάνουν λόγω των κινδύνων δόνησης. CDC: Συμπτώματα δόνησης

– Διάρροια – Κοιλιακές κράμπες – Ναυτία – Έμετος – Πυρετός – Ρίγη

Το Vibrio είναι το βακτήριο που προκαλεί τη δόνηση και κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 80.000 ασθένειες και 100 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με πληροφορίες, το βακτήριο ευδοκιμεί σε ζεστό νερό – το οποίο περιλαμβάνει αλμυρό νερό και υφάλμυρο νερό – και μπορεί να παραμείνει στα οστρακοειδή πολύ καιρό αφού τα πλάσματα έχουν απομακρυνθεί από το υδάτινο περιβάλλον τους.

Οι λοιμώξεις από δόνηση συμβαίνουν συνήθως αφού ένα άτομο έχει καταναλώσει οστρακοειδή που καλύπτονται με δονήσεις ή έχει εκθέσει μια ανοιχτή πληγή στα μολυσμένα θαλασσινά ή το θαλασσινό νερό, σημειώνει το CDC στην ιστοσελίδα του “Food Safety: Oysters and Vibriosis”.

“Ένα στρείδι που περιέχει Vibrio δεν έχει εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο στρείδι”, έγραψε το CDC.

«Μπορείτε να σκοτώσετε το Vibrio σε στρείδια και άλλα οστρακοειδή μαγειρεύοντάς τα σωστά».

Ο Τζάκσον, ο οποίος ήταν διευθυντής επιχειρήσεων, φέρεται να πέθανε την Τρίτη, 9 Αυγούστου, και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ωμά στρείδια ήταν η αιτία της θανατηφόρας μόλυνσής του, σύμφωνα με το Pensacola News Journal.

Τα στρείδια είναι ένα μαλάκιο του αλμυρού νερού που ζει σε θαλάσσια ή υφάλμυρα ενδιαιτήματα.

Στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα αρέσει να καταναλώνουν τα οστρακοειδή κατά περίσταση.

Η New York Post ανέφερε ότι ο θάνατος του Τζάκσον που σχετίζεται με στρείδια είναι ο δεύτερος που συμβαίνει στη Φλόριντα, αλλά ο πρώτος άνδρας που πέθανε από παρόμοια αιτία δεν έχει αναγνωριστεί στο κοινό.

Και τα δύο καταγεγραμμένα κρούσματα φέρονται να συνδέονται με στρείδια που προέρχονται από τη Λουιζιάνα, υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει ότι η πεποίθηση ότι «μόνο λίγα στρείδια δεν μπορούν να σε βλάψουν» είναι μύθος, τον οποίο σημείωσε στον διαδικτυακό της οδηγό «Raw Oysters Myths».

“Η Roberta Hammond, Ph.D, Συντονίστρια Τροφίμων και Υδατογενών Ασθενειών για τη Φλόριντα, αναφέρει μια περίπτωση όπου ένας θάνατος που προκλήθηκε από το Vibrio vulnificus συνέβη αφού έφαγε μόνο τρία στρείδια”, έγραψε η FDA.

«Η σοβαρότητα οποιασδήποτε περίπτωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσα βακτήρια καταπίνονται και τις υποκείμενες παθήσεις υγείας του ατόμου».

Ο FDA και το CDC επαναλαμβάνουν ότι μόνο η θερμότητα μπορεί να σκοτώσει πλήρως τα βακτήρια vibrio, γι’ αυτό και οι δύο υπηρεσίες συνιστούν στους ανθρώπους να μαγειρεύουν οστρακοειδή και να αποφεύγουν τις ωμές προσφορές.

Το αλκοόλ, η καυτερή σάλτσα και ο χυμός λεμονιού δεν απομακρύνουν και δεν μπορούν να απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια από τα οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά, σύμφωνα με το FDA και το CDC.

Ο FDA και το CDC προειδοποιούν και οι δύο ότι το αλκοόλ δεν μπορεί να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια που ζουν στα στρείδια.

Οι συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων που προτείνει το CDC περιλαμβάνουν τη διατήρηση των μαγειρεμένων θαλασσινών μακριά από τα ωμά θαλασσινά για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό αφού αγγίξετε ωμά θαλασσινά και την απόρριψη τυχόν οστρακοειδών που είναι ήδη ανοιχτά πριν το μαγείρεμα ή δεν ανοίγουν πλήρως μετά το μαγείρεμα.

Το CDC συνιστά να βράζετε οστρακοειδή όπως τα στρείδια μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους και να συνεχίσετε να τα μαγειρεύετε για άλλα τρία έως πέντε λεπτά για καλό μέτρο.

Εναλλακτικά, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ακόλουθες μέθοδοι μαγειρέματος έχουν αποδειχθεί ασφαλείς: βράζοντας ολόκληρα στρείδια στον ατμό για τέσσερα έως εννέα λεπτά, βράσιμο στρειδιών για τρία τελευταία λεπτά, τηγάνισμα στρειδιών σε λάδι για τουλάχιστον 5 λεπτά στους 375 βαθμούς Φαρενάιτ, βράσιμο στρειδιών τρεις ίντσες από μια πηγή θερμότητας για τρία λεπτά και ψησίματος στρειδιών για 10 λεπτά στους 450 βαθμούς Φαρενάιτ.

Όσον αφορά την έκθεση στο νερό, το CDC λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να μένουν μακριά από αλμυρό νερό και υφάλμυρο νερό εάν έχουν ανοιχτό τραύμα ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, τρύπημα ή τατουάζ. «Καλύψτε οποιεσδήποτε πληγές εάν μπορούσαν να αγγίξουν ωμά θαλασσινά ή ωμούς χυμούς θαλασσινών ή εάν μπορεί να έρθετε σε επαφή με υφάλμυρο ή αλμυρό νερό», έγραψε το CDC στον οδηγό ασφάλειας για τα στρείδια.

“Πλένετε σχολαστικά τις ανοιχτές πληγές και τα κοψίματα με σαπούνι και νερό εάν έρθουν σε επαφή με αλμυρό νερό, υφάλμυρο νερό, ωμά θαλασσινά ή ωμούς χυμούς ή στάλες από θαλασσινά.”

Ο Cortney Moore είναι συνεργάτης συγγραφέας/παραγωγός lifestyle για το Fox News Digital. Μπορείτε να στείλετε συμβουλές για την ιστορία στο Twitter στο @CortneyMoore716. Fox News Health

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα βακτήρια βρέθηκαν στο νερό του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει μια πολύχρωμη προειδοποίηση για άτομα με αλλεργία στα οστρακοειδή: "μην τρώτε τσίκα".

Οι ενδείξεις της τροφικής δηλητηρίασης - Τι να προσέξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon