Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οστεοπόρωση: Θα μπορούσε ένας τύπος τυριού να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών σας;

Οστεοπόρωση: Θα μπορούσε ένας τύπος τυριού να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών σας;

Οστεοπόρωση: Το Jarlsberg είναι ένα ήπιο, ημίμαλακο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία και μόλις 60 γραμμάρια την ημέρα φαίνεται να είναι αρκετό για την προστασία της υγείας των οστών.


Η απόλαυση μόνο δύο φέτες τυριού Jarlsberg κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μια μικρή νορβηγική μελέτη. Η προστατευτική επίδραση του τυριού στην αραίωση των οστών φαίνεται να είναι αποκλειστικό όφελος του Jarlsberg και μόνο 60 γραμμάρια την ημέρα φαίνεται να είναι αρκετό για την προστασία της υγείας των οστών, ανέφεραν οι ερευνητές. “Το τυρί Jarlsberg μπορεί να έχει προφυλακτική επίδραση στην οστεοπενία και τις μεταβολικές ασθένειες”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Helge Einar Lundberg, από το Ιατρικό Κέντρο Skjetten στο Skjetten. “Αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω σε μια μακροχρόνια μελέτη σε μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων γυναικών και ανδρών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν οστεοπόρωση.

Το Jarlsberg είναι ένα ήπιο, ημίμαλακο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία. Ο Όμιλος TINE, οι κατασκευαστές και οι διανομείς της Jarlsberg, δεν χρηματοδότησε αυτή τη μελέτη. Η βιταμίνη Κ2 και το DHNA (1,4-διυδροξυ-2-ναφθοϊκό οξύ) στο τυρί Jarlsberg δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διατήρηση των οστών, είπε ο Lundberg, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ ή άλλο τυρί δεν περιέχει τα ίδια υγιεινά συστατικά με το Jarlsberg. “Ως γιατρός, πρέπει να συνταγογραφώ χάπια συνέχεια, και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης πάρα πολλά συμπληρώματα”, είπε ο Lundberg. “Το υγιεινό φαγητό θα μπορούσε να είναι από τις καλύτερες θεραπείες”. Αρκετοί τύποι τυριών στην αγορά περιέχουν βιταμίνη Κ2, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Jarlsberg όσο και του Norvegia, είπε.

“Αυτό που διαφοροποιεί τον Jarlsberg από τους άλλους είναι ένας ειδικός τύπος βιταμίνης Κ2 [MK-9/4H], ο οποίος παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του Jarlsberg. Σε αυτή τη διαδικασία, το μόνο ένζυμο [DHNA] που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει μια κεντρική πρωτεΐνη στον σχηματισμό οστών του σώματος παράγεται επίσης”, εξήγησε ο Lundberg. “Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται οστεοκαλσίνη. Με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ2, ενεργοποιείται η οστεοκαλσίνη. Αυτή η διαδικασία ενεργοποίησης φαίνεται να πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και σημαίνει ότι το ασβέστιο και το μαγνήσιο από το αίμα μεταφέρονται στα οστά”, είπε. Για τη μελέτη, ο Lundberg και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία σε 66 νεαρές γυναίκες να τρώνε είτε 2 ουγγιές Jarlsberg είτε περίπου την ίδια ποσότητα Camembert κάθε μέρα για έξι εβδομάδες. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες άλλαξαν τυριά για άλλες έξι εβδομάδες.

Το Jarlsberg και το Camembert περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης, αλλά μόνο το Jarlsberg είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2. Μετά από κάθε στάδιο, λήφθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση της οστεοκαλσίνης και ενός πεπτιδίου (PINP) που συνδέεται με την ανανέωση των οστών. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και λίπους στο αίμα. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι οι δείκτες οστικής εναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της οστεοκαλσίνης και της βιταμίνης Κ2, αυξήθηκαν μετά από έξι εβδομάδες μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Jarlsberg. Αυτά τα επίπεδα μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Camembert παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά αυξήθηκαν μετά τη μετάβαση στο Jarlsberg. Τα επίπεδα PINP αυξήθηκαν επίσης. Αν και τα λίπη στο αίμα αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης μειώθηκαν με το Jarlsberg.

Επίσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν κατά 3% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Jarlsberg, αλλά αυξήθηκαν κατά 2% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Camembert. Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 2 Αυγούστου στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health. Ο Δρ Stuart Weinerman, ενδοκρινολόγος στο Northwell Health στο Great Neck, N.Y., δεν πιστεύει ότι αυτή η μικρή μελέτη αποδεικνύει ότι ο Jarlsberg ωφελεί την υγεία των οστών. Συγκεκριμένα, είπε, η μελέτη δεν δείχνει ότι η κατανάλωση αυτού του τυριού προλαμβάνει την οστεοπόρωση ή δυναμώνει τα οστά ή, το πιο σημαντικό, αποτρέπει τα κατάγματα. Ο Weinerman είπε επίσης ότι άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει κανένα όφελος από τη βιταμίνη Κ στην υγεία των οστών. “Δεν πιστεύω ότι λειτουργεί και δεν πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο”, είπε. Αλλά η βιταμίνη Κ είναι παράγοντας πήξης και επομένως μπορεί να μην είναι ασφαλής για όλους τους ασθενείς, σημείωσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η τραγουδίστρια Jackie Evancho αποκαλύπτει ότι τα διατροφικά της προβλήματα έχουν οδηγήσει σε οστεοπόρωση στην ηλικία των 22 ετών

O Δ. Κοντοπίδης στο healthweb: Η δίκαιη κατανομή πόρων στην υγεία θα επιτευχθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Οι ασθενείς με οστεοπόρωση πρέπει να ασκούνται τακτικά

Μέτρηση οστικής μάζας: Γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Υπέροχες συνταγές με cottage cheese για γλυκές απολαύσεις

Cottage cheese: Ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή νόστιμων και υγιεινών γλυκών. Από απλές συνταγές με μέλι και ξηρούς καρπούς, μέχρι πιο σύνθετα επιδόρπια όπως μους και κέικ σοκολάτας, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Close Icon