Οστεοπόρωση: Το Jarlsberg είναι ένα ήπιο, ημίμαλακο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία και μόλις 60 γραμμάρια την ημέρα φαίνεται να είναι αρκετό για την προστασία της υγείας των οστών.
Η απόλαυση μόνο δύο φέτες τυριού Jarlsberg κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μια μικρή νορβηγική μελέτη. Η προστατευτική επίδραση του τυριού στην αραίωση των οστών φαίνεται να είναι αποκλειστικό όφελος του Jarlsberg και μόνο 60 γραμμάρια την ημέρα φαίνεται να είναι αρκετό για την προστασία της υγείας των οστών, ανέφεραν οι ερευνητές. “Το τυρί Jarlsberg μπορεί να έχει προφυλακτική επίδραση στην οστεοπενία και τις μεταβολικές ασθένειες”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Helge Einar Lundberg, από το Ιατρικό Κέντρο Skjetten στο Skjetten. “Αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω σε μια μακροχρόνια μελέτη σε μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων γυναικών και ανδρών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν οστεοπόρωση“.
Το Jarlsberg είναι ένα ήπιο, ημίμαλακο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία. Ο Όμιλος TINE, οι κατασκευαστές και οι διανομείς της Jarlsberg, δεν χρηματοδότησε αυτή τη μελέτη. Η βιταμίνη Κ2 και το DHNA (1,4-διυδροξυ-2-ναφθοϊκό οξύ) στο τυρί Jarlsberg δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διατήρηση των οστών, είπε ο Lundberg, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ ή άλλο τυρί δεν περιέχει τα ίδια υγιεινά συστατικά με το Jarlsberg. “Ως γιατρός, πρέπει να συνταγογραφώ χάπια συνέχεια, και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης πάρα πολλά συμπληρώματα”, είπε ο Lundberg. “Το υγιεινό φαγητό θα μπορούσε να είναι από τις καλύτερες θεραπείες”. Αρκετοί τύποι τυριών στην αγορά περιέχουν βιταμίνη Κ2, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Jarlsberg όσο και του Norvegia, είπε.
“Αυτό που διαφοροποιεί τον Jarlsberg από τους άλλους είναι ένας ειδικός τύπος βιταμίνης Κ2 [MK-9/4H], ο οποίος παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του Jarlsberg. Σε αυτή τη διαδικασία, το μόνο ένζυμο [DHNA] που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει μια κεντρική πρωτεΐνη στον σχηματισμό οστών του σώματος παράγεται επίσης”, εξήγησε ο Lundberg. “Αυτή η πρωτεΐνη ονομάζεται οστεοκαλσίνη. Με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ2, ενεργοποιείται η οστεοκαλσίνη. Αυτή η διαδικασία ενεργοποίησης φαίνεται να πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και σημαίνει ότι το ασβέστιο και το μαγνήσιο από το αίμα μεταφέρονται στα οστά”, είπε. Για τη μελέτη, ο Lundberg και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία σε 66 νεαρές γυναίκες να τρώνε είτε 2 ουγγιές Jarlsberg είτε περίπου την ίδια ποσότητα Camembert κάθε μέρα για έξι εβδομάδες. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες άλλαξαν τυριά για άλλες έξι εβδομάδες.
Το Jarlsberg και το Camembert περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης, αλλά μόνο το Jarlsberg είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2. Μετά από κάθε στάδιο, λήφθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση της οστεοκαλσίνης και ενός πεπτιδίου (PINP) που συνδέεται με την ανανέωση των οστών. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και λίπους στο αίμα. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι οι δείκτες οστικής εναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της οστεοκαλσίνης και της βιταμίνης Κ2, αυξήθηκαν μετά από έξι εβδομάδες μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Jarlsberg. Αυτά τα επίπεδα μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Camembert παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά αυξήθηκαν μετά τη μετάβαση στο Jarlsberg. Τα επίπεδα PINP αυξήθηκαν επίσης. Αν και τα λίπη στο αίμα αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες, τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής») χοληστερόλης μειώθηκαν με το Jarlsberg.
Επίσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν κατά 3% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Jarlsberg, αλλά αυξήθηκαν κατά 2% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν Camembert. Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 2 Αυγούστου στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health. Ο Δρ Stuart Weinerman, ενδοκρινολόγος στο Northwell Health στο Great Neck, N.Y., δεν πιστεύει ότι αυτή η μικρή μελέτη αποδεικνύει ότι ο Jarlsberg ωφελεί την υγεία των οστών. Συγκεκριμένα, είπε, η μελέτη δεν δείχνει ότι η κατανάλωση αυτού του τυριού προλαμβάνει την οστεοπόρωση ή δυναμώνει τα οστά ή, το πιο σημαντικό, αποτρέπει τα κατάγματα. Ο Weinerman είπε επίσης ότι άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει κανένα όφελος από τη βιταμίνη Κ στην υγεία των οστών. “Δεν πιστεύω ότι λειτουργεί και δεν πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο”, είπε. Αλλά η βιταμίνη Κ είναι παράγοντας πήξης και επομένως μπορεί να μην είναι ασφαλής για όλους τους ασθενείς, σημείωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube