Τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών περιλαμβάνουν το ασβέστιο και τη βιταμίνη D. Το ασβέστιο είναι το κύριο μέταλλο που βρίσκεται στα οστά και η επαρκής πρόσληψη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η συνιστωμένη ημερήσια πρόσληψη ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως περίπου 1.000 έως 1.200 mg την ημέρα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή προτιμούν φυτικές επιλογές, τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα, τα φυλλώδη πράσινα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν επίσης να παρέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, τα οστά μπορεί να γίνουν λεπτά και εύθραυστα. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά οι διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ή για άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, μπορεί να συνιστώνται συμπληρώματα.
Εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, άλλα θρεπτικά συστατικά παίζουν υποστηρικτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Το μαγνήσιο, που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά, συμβάλλει στη δομή των οστών. Η βιταμίνη Κ, η οποία παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των οστών, είναι άφθονη στα φυλλώδη χόρτα, το μπρόκολο και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η πρωτεΐνη είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός ουσιαστικού συστατικού του οστικού ιστού. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η επαρκής σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλουν περαιτέρω στην υγεία των οστών.
Συνοπτικά, μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Οι τακτικοί έλεγχοι και οι διαβουλεύσεις με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους ανάγκες με βάση τους προσωπικούς παράγοντες κινδύνου και την κατάσταση της υγείας τους.