Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οστεοπόρωση διατροφή: Ειδική διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Οστεοπόρωση διατροφή: Ειδική διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που χτίζεται και αποδομείται καθημερινά στο σώμα μας. Για να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο στο τέλος της ημέρας, πρέπει να υπερτερεί ο σχηματισμός νέου οστού από την αποδόμηση.


Οστεοπόρωση διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για να σε θωρακίσει απέναντι στην οστεοπόρωση – και όχι μόνο. Δες παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών αλλά και – επίσης σημαντικό – ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις.

Οστεοπόρωση: Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να την προλάβεις

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, γιαούρτι και τυρί
  • Ψάρια, κυρίως με το κόκαλο, όπως σαρδέλα ή γαύρος
  • Φρούτα όπως γογγύλι, λάχανο, μπάμια, κινέζικο λάχανο, πικραλίδα, χόρτα, μπρόκολο, προϊόντα ντομάτας, πατάτα, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά, λαχανάκι Βρυξελλών
  • Λαχανικά, όπως πορτοκάλι, μπανάνα, γκρέιπφρουτ, φράουλα, παπάγια, ανανάς, δαμάσκηνο

‣ Όσπρια: Ενώ τα φασόλια περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται φυτικά οξέα. Αυτά επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά το ασβέστιο που περιέχεται στα όσπρια. Μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο φυτικών οξέων βάζοντας τα όσπρια σε νερό για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να τα μαγειρέψουμε.

‣ Κρέας και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή, αλλά όχι πάρα πολλή πρωτεΐνη για υγιή οστά αλλά και τη συνολική υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι ίσως δε λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα οστά. Ωστόσο, ειδικές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιέχουν πολλές μερίδες κρέατος και πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια ασβεστίου στο σώμα. Μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτή την απώλεια παίρνοντας αρκετό ασβέστιο για τις ανάγκες του σώματός μας. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης ασβέστιο, που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

‣ Αλμυρά τρόφιμα: Η κατανάλωση τροφών που έχουν πολύ αλάτι οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου από το σώμα. Το σημαντικό εδώ να είναι περιορίσουμε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, των κονσερβοποιημένων τροφίμων και του αλατιού που προσθέτουμε στα τρόφιμα.

‣ Σπανάκι και άλλα τρόφιμα με οξαλικά: Το σώμα δεν απορροφά καλά το ασβέστιο από τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το σπανάκι. Άλλα τρόφιμα με οξαλικά είναι το ραβέντι, το παντζάρι, η σόγια, η γλυκοπατάτα κ.ά. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

‣ Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας, οπότε θα πρέπει να γίνει περιορισμός σε τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα.

‣ Καφές, τσάι: Η κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ασβεστίου και να προκαλέσει απώλεια οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η υγεία των οστών σχετίζεται με πολλά παραπάνω από το γάλα

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπορωτικά κατάγματα,σύμφωνα με μελέτη

Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon