Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οστεοπόρωση διατροφή: Ειδική διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Οστεοπόρωση διατροφή: Ειδική διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που χτίζεται και αποδομείται καθημερινά στο σώμα μας. Για να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο στο τέλος της ημέρας, πρέπει να υπερτερεί ο σχηματισμός νέου οστού από την αποδόμηση.


Οστεοπόρωση διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για να σε θωρακίσει απέναντι στην οστεοπόρωση – και όχι μόνο. Δες παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών αλλά και – επίσης σημαντικό – ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις.

Οστεοπόρωση: Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να την προλάβεις

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, γιαούρτι και τυρί
  • Ψάρια, κυρίως με το κόκαλο, όπως σαρδέλα ή γαύρος
  • Φρούτα όπως γογγύλι, λάχανο, μπάμια, κινέζικο λάχανο, πικραλίδα, χόρτα, μπρόκολο, προϊόντα ντομάτας, πατάτα, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά, λαχανάκι Βρυξελλών
  • Λαχανικά, όπως πορτοκάλι, μπανάνα, γκρέιπφρουτ, φράουλα, παπάγια, ανανάς, δαμάσκηνο

‣ Όσπρια: Ενώ τα φασόλια περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται φυτικά οξέα. Αυτά επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά το ασβέστιο που περιέχεται στα όσπρια. Μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο φυτικών οξέων βάζοντας τα όσπρια σε νερό για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να τα μαγειρέψουμε.

‣ Κρέας και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή, αλλά όχι πάρα πολλή πρωτεΐνη για υγιή οστά αλλά και τη συνολική υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι ίσως δε λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα οστά. Ωστόσο, ειδικές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που περιέχουν πολλές μερίδες κρέατος και πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια ασβεστίου στο σώμα. Μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτή την απώλεια παίρνοντας αρκετό ασβέστιο για τις ανάγκες του σώματός μας. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης ασβέστιο, που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

‣ Αλμυρά τρόφιμα: Η κατανάλωση τροφών που έχουν πολύ αλάτι οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου από το σώμα. Το σημαντικό εδώ να είναι περιορίσουμε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, των κονσερβοποιημένων τροφίμων και του αλατιού που προσθέτουμε στα τρόφιμα.

‣ Σπανάκι και άλλα τρόφιμα με οξαλικά: Το σώμα δεν απορροφά καλά το ασβέστιο από τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το σπανάκι. Άλλα τρόφιμα με οξαλικά είναι το ραβέντι, το παντζάρι, η σόγια, η γλυκοπατάτα κ.ά. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

‣ Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας, οπότε θα πρέπει να γίνει περιορισμός σε τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα.

‣ Καφές, τσάι: Η κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ασβεστίου και να προκαλέσει απώλεια οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η υγεία των οστών σχετίζεται με πολλά παραπάνω από το γάλα

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπορωτικά κατάγματα,σύμφωνα με μελέτη

Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon