Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όσπριο φακές: Θωρακίζει τα οστά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Όσπριο φακές: Θωρακίζει τα οστά και ρίχνει τη χοληστερόλη

Αν αναζητάς ένα τρόφιμο που θα προάγει την καλή υγεία των οστών, τη χοληστερόλη αλλά και την μακροζωία τότε αυτό είναι όσπριο και μάλιστα περιέχει 7 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία


Όσπριο φακές: Οι φακές, το φτηνό και ευρέως διαδεδομένο όσπριο που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε σχεδόν εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των διατροφικών μας επιλογών για γερό οργανισμό. Πέρα από την υψηλή της περιεκτικότητα σε σίδηρο, μια από τις πλέον περιώνυμες ιδιότητες της φακής, το τρόφιμο με τη χαμηλή θερμιδική αξία (μόλις 230 θερμίδες ανά μερίδα) απαριθμεί έξι ακόμη σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για την καλή υγεία των οστών, τη χοληστερόλη αλλά και την μακροζωία. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

1. Φυτικές ίνες

Οι φακές είναι πλούσιες με διαλυτές ίνες οι οποίες συντελούν στο αίσθημα του κορεσμού και την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις ίνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς εμποδίζει την την πεπτική οδό να την απορροφήσει. Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κορυφαία κλινική Mayo, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του διαβήτη τύπου 2.
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 16 γραμμάρια φυτικές ίνες, τη μισή δηλαδή περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (25 – 30 γραμμάρια).

2. Φυλλικό οξύ

Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β που σχετίζεται με την την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και και την υγιή λειτουργία των νεύρων. Το φυλλικό οξύ της φακής έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμο για την εγκυμοσύνη αλλά και τη γονιμότητα. Μια βασική του ιδιότητα είναι πως βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στα έμβρυα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μισό φλιτζάνι φακές περιέχει 180 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.

3. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το αίμα, καθώς συμβάλλει στην καλή ροή του και τη συγκέντρωση οξυγόνου. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κράμπες, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικής κρίσης και καρδιακών προβλημάτων.
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 71 mg μαγνησίου(310 – 320 mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη).

4. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το συστατικό-κλειδί για γερά οστά. Οι φακές αποτελούν μια σημαντική πηγή και λειτουργεί εξαιρετικά ως εναλλακτική για όσους αποφεύγουν τα ζωικά τρόφιμα.
Ένα φλιτζάνι περιέχει 38 γραμμάρια ασβεστίου.

5. Πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ποσότητα αντίστοιχη με 85 γραμμάρια σολωμού. Ο συνδυασμός των δύο τροφίμων θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μισό του ημερήσιου στόχου πρωτεϊνών (50 – 75 γραμμαρίων) για την ενίσχυση μυικής μάζας.

6. Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες που συναντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις φακές, δρουν προστατευτικά έναντι μιας σειράς κινδύνων, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, ενώ επιστημονικά ευρήματα τις έχουν συσχετίσει με τη μακροζωία.

7. Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά στη διοχέτευση του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό οδηγεί στη σιδηροπενική αναιμία με συμπτώματα όπως η έντονη κόπωση.
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 6,6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών μας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων στα καρδιαγγειακά

Διατροφή που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μύθοι και αλήθειες για την χορτοφαγία

Το φακόρυζο που θα τους τρελάνει όλους!

Ιδέες για ένα light δείπνο

Πώς θα λαμβάνουν σίδηρο τα παιδιά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon