Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όσπρια Οφέλη: Μείωση των κινδύνων αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακής νόσου

Όσπρια Οφέλη: Μείωση των κινδύνων αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακής νόσου

Για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των οσπρίων, οι ερευνητές ανέλυσαν 73 έρευνες με διάρκεια ενός χρόνου ή και περισσότερο, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση οσπρίων και στο θάνατο λόγω καρδιομεταβολικών νόσων, διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας.


Όσπρια Οφέλη: Αν θεωρούμε τα όσπρια άγευστα, χρειάζεται μάλλον να αναθεωρήσουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Advances in Nutrition, η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο κάθε μορφής που σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους και μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

Για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των οσπρίων, οι ερευνητές ανέλυσαν 73 έρευνες με διάρκεια ενός χρόνου ή και περισσότερο, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση οσπρίων και στο θάνατο λόγω καρδιομεταβολικών νόσων, διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση (από υψηλότερο μέχρι χαμηλότερο βαθμό). Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι συγκριτικά με τις ομάδες που κατανάλωναν μικρές ποσότητες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλές παρουσίαζαν τα ακόλουθα οφέλη:

– 8% μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων

– 10% μείωση εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου

– 9% μείωση στην εμφάνιση υπέρτασης

– 13% μείωση στην εμφάνιση παχυσαρκίας

Ποιοι λόγοι κρύβονται όμως πίσω από αυτά τα οφέλη; Ο John Sievenpiper, MD, PhD, βοηθός καθηγητή στο τμήμα διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης της έρευνας αναφέρει ότι υπάρχει αρχικά η θρεπτική αξία των φασολιών: περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία που θα μπορούσαν συνδυαστικά να συνεισφέρουν θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Κάποια όσπρια περιέχουν 75 είδη πρωτεϊνών που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την χοληστερίνη. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στην Journal of Nutritional Science έδειξε ότι ένα είδος πρωτεΐνης, η σφαιρίνη, έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τις διαδικασίες μείωσης της χοληστερίνης σε εργαστηριακά ποντίκια.

Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων έχει επίσης ένα «εξωτερικό» όφελος. Συχνά όσοι καταναλώνουν περισσότερο όσπρια μέσα στην εβδομάδα, τα αντικαθιστούν με κόκκινο κρέας, επεξεργασμένες τροφές και άλλες πηγές χοληστερίνης. Αυτό το γεγονός βελτιώνει και την καρδιακή υγεία. Αν και τα θετικά ευρήματα δεν είχαν προβλεφθεί, αυτή η ανάλυση ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα αναδεικνύουν και θα εξετάζουν αντικειμενικά τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Πως το παιδί σας θα αγαπήσει τα όσπρια

Συνταγή της ημέρας: βελουτέ φακής με καπνιστό σκουμπρί και κρεμμύδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon