Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οργανικά στοιχεία Τρόφιμα: Παράγοντες που σχετίζονται με τον εθισμό μας σε ορισμένες τροφές

Οργανικά στοιχεία Τρόφιμα: Παράγοντες που σχετίζονται με τον εθισμό μας σε ορισμένες τροφές

Έτσι, αν κάποιος θέλει να μειώσει ή να διακόψει την κατανάλωση τέτοιων τροφών, στην αρχή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, αφού θα έχει εθιστεί σε αυτές, αλλά στη συνέχεια θα νιώσει μια αναζωογόνηση της υγείας του.


Οργανικά στοιχεία Τρόφιμα: Οι διατροφικοί εθισμοί δεν είναι ένα αποκλειστικά «ψυχολογικό» ζήτημα, αλλά σχετίζονται και με μια ποικιλία οργανικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα. Πολλές από τις πιο κοινές τροφές στη Δυτική κουλτούρα περιέχουν εθιστικές ιδιότητες, που σχετίζονται με την παρουσία ψυχοδιεγερτικών χημικών ουσιών που προσδένονται στους υποδοχείς οπιοειδών του νευρικού συστήματος. Αυτά τα πεπτίδια είναι τόσο ισχυρά, που οι ερευνητές μπλοκάρουν τη δράση τους με φαρμακευτικές ουσίες, όπως η ναλτρεξόνη, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία του εθισμού σε χρήστες ηρωίνης και η ναλοξόνη, η οποία χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις υπερβολικής δόσης από ηρωίνη.

Αυτά τα «διατροφικά οπιούχα» περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σιτάρι και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά στο αγελαδινό γάλα. Το σιτάρι περιέχει τα παρακάτω οπιοειδή πεπτίδια, γνωστά ως εξωρφίνες γλουτένης ή γλιαδομορφίνες, τα οποία παρατίθενται μαζί με την αμινοξική τους δομή:

  • Γλιαδομορφίνη Α5: H-Gly-Tyr-Tyr-Pro-Thr-OH
  • Γλιαδομορφίνη B4: H-Tyr-Gly-Gly-Trp-OH
  • Γλιαδομορφίνη B5: H-Tyr-Gly-Gly-Trp-Leu-OH
  • Γλιαδομορφίνη C: H-Tyr-Pro-Ile-Ser-Leu-OH
  • Γλιαδομορφίνη: Tyr-Pro-Gln-Pro-Gln-Pro-Phe

Το αγελαδινό γάλα, ανάλογα με τον τύπο (Α1 ή Α2), περιέχει μια ποικιλία συνδυασμών των ακόλουθων πεπτιδίων, τις καζομορφίνες:

  • β-καζομορφίνη 1-3: H-Tyr-Pro-Phe-OH
  • Βόεια β-καζομορφίνη 1-4: H-Tyr-Pro-Phe-Pro-OH
  • Βόεια β-καζομορφίνη 1-4, αμίδιο: H-Tyr-Pro-Phe-Pro-NH2
  • Βόεια β-καζομορφίνη 5: H-Tyr-Pro-Phe-Pro-Gly-OH
  • Βόεια β-καζομορφίνη 7: H-Tyr-Pro-Phe-Pro-Gly-Pro-Ile-OH
  • Βόεια β-καζομορφίνη 8: H-Tyr-Pro-Phe-Pro-Gly-Pro-Ile-Pro-OH

Μπορεί να υποστηριχθεί λοιπόν ότι πολλές από τις δημοφιλέστερες τροφές που καταναλώνονται στη Δυτική κουλτούρα επιλέγονται, όχι κυρίως για τη διατροφική τους αξία, αλλά περισσότερο για τις εθιστικές τους ιδιότητες. Κάποια από αυτά τα τρόφιμα τα έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει που λέμε ότι «πεθαίνουμε για να τα έχουμε» ή ότι «τα λατρεύουμε».

Τα οπιούχα των τροφών βρίσκονται κατανεμημένα σε όλο το εύρος της διατροφής μας και βρίσκονται και στα πιο ανυποψίαστα σημεία. Η φρουκτόζη, που έχει γίνει η πρωταρχική πηγή θερμίδων στην Αμερικάνικη διατροφή, αν και όχι από μόνη της ένα οπιοειδές πεπτίδιο, είναι γνωστή ότι αυξάνει τα επίπεδα της ενδογενούς μορφίνης στον εγκέφαλο μετά την κατανάλωση και μπορεί να παράξει μεταβολικά προϊόντα στον εγκέφαλο, παρόμοια με εκείνα που παράγονται από τη μορφίνη. Για την ακρίβεια, έχει αναγνωριστεί ότι πυροδοτεί ένα «μονοπάτι ηδονής» στον εγκέφαλο, όχι πολύ διαφορετικό από εκείνο του αλκοόλ, το οποίο μάλιστα μεταβολίζεται με τον ίδιο τρόπο από το ήπαρ. Η φρουκτόζη, σε απομονωμένη ή συμπυκνωμένη μορφή, είναι ιδιαιτέρως τοξική και έχει συνδεθεί με πάνω από 70 προβλήματα υγείας.

Κάποια άλλα κοινά οπιοειδή τροφίμων περιλαμβάνουν:

  • Το σπανάκι:

Δημοφιλές φυλλώδες λαχανικό που περιέχει δύο πεπτίδια οπιοειδών που ονομάζονται rubiscolins -5 και -6.

  • Ο καφές:

Το έλαιο, γνωστό ως καφεστρόλη, το οποίο βρίσκεται τόσο στον κανονικό καφέ, όσο και στον ντεκαφεϊνέ, διαθέτει ισχυρή δράση παρόμοια με της μορφίνης. Γι’ αυτό πολλές από τις επιδράσεις του καφέ διαμεσολαβούνται από τους υποδοχείς οπιοειδών, όπως επίσης και από την επίδραση της καφεΐνης.

  • Η πρωτεΐνη ρυζιού:

Η αλβουμίνη του ρυζιού μπορεί να έχει οπιοειδείς ιδιότητες, ανάλογα με το πόσο προσεκτικά πέπτεται· η ατελής πέψη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ύπαρξης μιας φαρμακολογικά ενεργούς δράσης.

  • Πρωτεΐνη κρέατος και ψαριού:

Όταν οι σύνθετες ζωικές πρωτεΐνες διασπώνται με ένζυμα, επιδεικνύουν οπιοειδείς ιδιότητες. Κάποια από αυτά τα βιογενή πεπτίδια, όπως είναι γνωστά, έχουν ερευνηθεί για τον πιθανό τους ρόλο στην αντιμετώπιση και θεραπεία της υπέρτασης.

  • Η σοκολάτα:

Ένας από τους αρκετά γνωστούς μηχανισμούς πίσω από την καρδιοπροστατευτική δράση του κακάο είναι η ικανότητα της επικατεχίνης να δρα μέσω των υποδοχέων οπιοειδών, για να προσφέρει καρδιακή προστασία από τον τραυματισμό που σχετίζεται με χαμηλό οξυγόνο. Πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι ναλοξόνη μειώνει την επιθυμία για σοκολάτα, υποδεικνύοντας ότι κάποιες από τις τόσο επιθυμητές ιδιότητες της σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται με την οπιούχο δράση στο νευρικό σύστημα.

  • Η ζάχαρη:

Όπως προαναφέρθηκε, η φρουκτόζη έχει ιδιότητες που ομοιάζουν με των οπιοειδών, αλλά το ίδιο συμβαίνει με την σακχαρόζη και τη γλυκόζη. Από όταν το άμυλο βρέθηκε ότι ανήκει στους «σύνθετους υδατάνθρακες» είναι και αυτό κρυμμένη ζάχαρη και συχνά υψηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη από την κανονική ζάχαρη. Ακόμα και τα δημητριακά μπορεί να επιδεικνύουν εθιστικές συμπεριφορές μέσω της κίνησης τους στα μονοπάτια που χρησιμοποιούν τα οπιοειδή στον εγκέφαλο.

Αν και τα περισσότερα από τα πιο κοινώς χρησιμοποιούμενα τρόφιμα και ποτά περιέχουν οπιοειδή, ο πραγματικός εθισμός ξεκινά από τη γέννηση. Ο θηλασμός είναι από τις πρώτες πράξεις που δημιουργούν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στο μωρό και στη μητέρα. Γι’ αυτό, το μητρικό γάλα περιέχει κανονική μορφίνη. Αυτό συμβαίνει για να διασφαλιστεί ότι το μωρό θα αναζητήσει να τραφεί, ζητώντας και πάλι το μητρικό γάλα.

Το γεγονός ότι η πρώτη μας τροφή -το μητρικό γάλα- περιέχει οπιοειδή καταγράφεται στους ιστούς μας, όπως στο αίμα, στο ήπαρ και στον εγκέφαλο και υποδεικνύει ότι το είδος μας έχει προγραμματιστεί να ελκύεται από ουσίες που όμως προάγουν την επιβίωσή του. Γι’ αυτό, πολλά οπιοειδή τροφών καταναλώνονται ως μια μορφή αυτο-θεραπείας. Ο καφές, για παράδειγμα, διαθέτει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, που δεν μπορούν να αναχθούν μόνο στη καφεΐνη. Αυτή η ιδιότητα των οπιοειδών του καφέ εξηγεί γιατί μπορεί να χαλαρώσει και/ή να μειώσει το στρες. Το φαινόμενο διατηρείται όσο και η κατανάλωση καφέ. Αν αυτή, ωστόσο, διακοπεί, δημιουργούνται συμπτώματα παρόμοια με της στέρησης.

Επιπλέον, πολλά τέτοια διατροφικά οπιοειδή, που βρίσκονται στο αλεύρι και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μας έλκουν να καταναλώνουμε τελικά τροφές που είναι ανθυγιεινές. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταναλώνονται από το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων παγκοσμίως. Το θέμα εδώ είναι ότι η τροφή δεν αποτελεί απλά καύσιμο για τον οργανισμό μας, αλλά έχει και άλλες ιδιότητες (όπως νευροενδοκρινικές).

Έτσι, αν κάποιος θέλει να μειώσει ή να διακόψει την κατανάλωση τέτοιων τροφών, στην αρχή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, αφού θα έχει εθιστεί σε αυτές, αλλά στη συνέχεια θα νιώσει μια αναζωογόνηση της υγείας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο εθισμός στο φαγητό θεωρείται ψυχολογική διαταραχή

Σημάδια ότι είσαστε εθισμένοι στο φαγητό

Συμβουλές για να ξεπεράσεις τον εθισμό στο φαγητό

Ζάχαρη η υπεύθυνη για προβλήματα υγείας

Ποιοι παράγοντες προκαλούν εθισμό στο φαγητό

Έρευνα: Ποιές είναι οι πιο εθιστικές τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon