Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.


Ο έλεγχος της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος από όσο νομίζετε. Οι επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα δείχνουν ότι οι οπτικές ενδείξεις τροφής μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική σας συμπεριφορά ακόμα και όταν δεν τις γνωρίζετε. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE. Η παχυσαρκία είναι μια από τις κύριες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκινογένεση. Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.

Αλλά έχει αναφερθεί ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που λαμβάνουν διατροφική καθοδήγηση επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε πέντε χρόνια. Για να εξηγηθεί η περιορισμένη αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας καθοδήγησης, μια υπόθεση προτείνει ότι όχι μόνο οι συνειδητές νευρικές διεργασίες, τις οποίες στοχεύει η διατροφική καθοδήγηση, αλλά και οι ασυνείδητες νευρικές διεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μελέτες που να εξέταζαν άμεσα την εγκυρότητα αυτής της υπόθεσης στο επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Takahiro Yoshikawa από το Graduate School of Medicine του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα αποκάλυψε ότι στην κάτω μετωπιαία έλικα, μια περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, η νευρική δραστηριότητα διαφέρει ως απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα τροφίμων ή εικόνες τροφίμων, ανάλογα με το αν αυτές οι εικόνες παρουσιάζονται συνειδητά ή ασυνείδητα.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η διαφορά σχετιζόταν με τις βαθμολογίες τους στις διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφής και του γνωστικού περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο οι ασυνείδητες όσο και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορες και εύκολες ιδέες για πρωινό

Smoothie ή Χυμός είναι το καλύτερο ρόφημα για την υγεία σας;

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon