Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.


Ο έλεγχος της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος από όσο νομίζετε. Οι επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα δείχνουν ότι οι οπτικές ενδείξεις τροφής μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική σας συμπεριφορά ακόμα και όταν δεν τις γνωρίζετε. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE. Η παχυσαρκία είναι μια από τις κύριες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκινογένεση. Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.

Αλλά έχει αναφερθεί ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που λαμβάνουν διατροφική καθοδήγηση επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε πέντε χρόνια. Για να εξηγηθεί η περιορισμένη αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας καθοδήγησης, μια υπόθεση προτείνει ότι όχι μόνο οι συνειδητές νευρικές διεργασίες, τις οποίες στοχεύει η διατροφική καθοδήγηση, αλλά και οι ασυνείδητες νευρικές διεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μελέτες που να εξέταζαν άμεσα την εγκυρότητα αυτής της υπόθεσης στο επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Takahiro Yoshikawa από το Graduate School of Medicine του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα αποκάλυψε ότι στην κάτω μετωπιαία έλικα, μια περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, η νευρική δραστηριότητα διαφέρει ως απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα τροφίμων ή εικόνες τροφίμων, ανάλογα με το αν αυτές οι εικόνες παρουσιάζονται συνειδητά ή ασυνείδητα.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η διαφορά σχετιζόταν με τις βαθμολογίες τους στις διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφής και του γνωστικού περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο οι ασυνείδητες όσο και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορες και εύκολες ιδέες για πρωινό

Smoothie ή Χυμός είναι το καλύτερο ρόφημα για την υγεία σας;

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon