Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμό σκόρδο: Οφέλη για την υγεία και πιθανές παρενέργειες

Ωμό σκόρδο: Οφέλη για την υγεία και πιθανές παρενέργειες

Ωμό σκόρδο: Η αλλισίνη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο ωμό σκόρδο που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.


Συνήθως, τρώμε σκόρδο αφού έχει ψηθεί, σοταριστεί ή ψηθεί, αλλά το ωμό σκόρδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία από μόνο του και θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο. Ενώ το μαγειρεμένο και το ωμό σκόρδο έχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη, όταν συνθλίβουμε, ψιλοκόβουμε και μασάμε ωμό σκόρδο, το ένζυμο αλλιινάση ενεργοποιείται και απελευθερώνει αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο ωμό σκόρδο που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Όλα τα ζωτικά ένζυμα καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα του σκόρδου με θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της αλισίνης. Αν και το σκόρδο χάνει πολλά οφέλη όταν μαγειρεύεται, εξακολουθεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, αποδεικνύοντας ότι το σκόρδο προσφέρει τα περισσότερα οφέλη όταν σερβίρεται ωμό. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου σε καθημερινή βάση έχει αρκετά θετικά οφέλη για την υγεία σε όλο το σώμα.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και δυνατούς ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα (ιδιαίτερα την ικανότητα να καταπολεμάτε το κρυολόγημα και τη γρίπη) ενώ μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα σας. Για παράδειγμα, 146 συμμετέχοντες σε μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αυτή η ισχυρή φυτική τροφή είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, B1 και B6, απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μαγγάνιο, κάλιο και σελήνιο. Επιπλέον, έχει ενώσεις που περιέχουν θείο όπως η αλισίνη που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας

Εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης, δοκιμάστε να ρίξετε σκόρδο στο φαγητό σας. Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και την ένωση αλισίνη, το ωμό σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο για διαβήτη όσο και για καρδιακές παθήσεις. Εννέα διαφορετικές ελεγχόμενες μελέτες με 768 ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 έλαβαν ημερήσιες δόσεις ενός συμπληρώματος σκόρδου (αλλισίνης) που κυμαίνονταν από 0,05 g έως 1,5 g. Αυτή η συγκεκριμένη δόση σκόρδου έδειξε σημαντική μείωση στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα μέσα σε μόλις μία έως δύο εβδομάδες.

Υποστήριξη για την υγεία της καρδιάς

Η αλλισίνη, η κύρια δραστική ένωση στο σκόρδο, πιστεύεται ότι είναι κυρίως υπεύθυνη για τις ιδιότητες του σκόρδου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα των αρτηριών και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αναλύοντας 12 δοκιμές και 553 υπερτασικούς συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) κατά μέσο όρο 8,3±1,9 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP, n=8 δοκιμές, n=374 άτομα) κατά 5,5±1,9 mmHg (παρόμοια με τα τυπικά αντιυπερτασικά φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα). Επιπλέον, αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης συσχετίστηκε με μείωση κατά 16 έως 40% σε άτομα που δυνητικά υποφέρουν από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Προστασία της υγείας του εγκεφάλου

Οι S-αλλυλο-κυστεΐνες (SAC), ένα βιοδραστικό και βιοδιαθέσιμο συστατικό στο σκόρδο, έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες in vitro ότι προστατεύουν τα νευρωνικά κύτταρα έναντι της τοξικότητας και της απόπτωσης από βήτα-αμυλοειδές (Α). Αυτό βοηθά στην προστασία από ορισμένες ασθένειες, όπως η μείωση του κινδύνου άνοιας (συμπεριλαμβανομένης της αγγειακής άνοιας) και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πόσο ωμό σκόρδο πρέπει να τρώτε;

Το σκόρδο μπορεί να προστεθεί σε μια σειρά από ωμά τρόφιμα, όπως γκουακαμόλε, σαλάτες, τοστ, ακόμη και πάνω από μαγειρεμένα πιάτα όπως τα ζυμαρικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δόση σκόρδου που μπορείτε ή δεν μπορείτε να τρώτε καθημερινά. Τούτου λεχθέντος, γενικά συνιστάται να τρώτε περίπου 4 g (μία έως δύο σκελίδες) ωμού σκόρδου την ημέρα για ενήλικες, αλλά οποιαδήποτε κατανάλωση σκόρδου θα προσφέρει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από ένα έως δύο γαρίφαλων την ημέρα μπορεί να αρχίσει να προκαλεί οσμή σώματος και κακοσμία σε ορισμένα άτομα.

Παρενέργειες από την κατανάλωση σκόρδου

Συνολικά, η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου (ή οποιουδήποτε σκόρδου) είναι απολύτως ασφαλής, αλλά όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μερικές λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι η καούρα, η διάρροια, η κακοσμία του στόματος και η οσμή του σώματος (αυτές οι παρενέργειες μπορεί να είναι χειρότερες για όσους καταναλώνουν ωμό σκόρδο).

Μερικές από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της κατανάλωσης περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας. Μία από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της υπερκατανάλωσης ωμού σκόρδου είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή άλλα αραιωτικά αίματος πρέπει να γνωρίζουν αυτήν την παρενέργεια για λόγους ασφαλείας.
  • Πεπτικά προβλήματα. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε φρουκτάνες, υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Μπορεί επίσης να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος στο σώμα. Εάν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να αλλάξετε σε μαγειρεμένο σκόρδο αντί να το φάτε ωμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων δυσμενών παρενεργειών του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της καούρας ή της παλινδρόμησης οξέος.

Είτε τρώτε ωμό σκόρδο, σοταρισμένο, ψητό ή σε σκόνη, θα αποκομίσετε εκπληκτικά οφέλη από το φυτό. Το σκόρδο θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη ασθενειών με βάση τα ισχυρά και ποικίλα αποτελέσματά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι που τα κρεμμύδια μας κάνουν καλό

Γιατί οφείλουμε να προσθέσουμε το λάχανο στη διατροφή μας;

Η προσθήκη φαγητών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Carne Asada: Μια αυθεντική συνταγή που θα σας ταξιδέψει στο Μεξικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon