Ωμό κοτόπουλο: Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά οι ίδιοι κανόνες δεν ισχύουν για το ωμό κρέας.
Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά οι ίδιοι κανόνες δεν ισχύουν για το ωμό κρέας. Μάλλον δεν υπάρχει τίποτα στην κουζίνα μας που η μητέρα μου δεν θα το πλύνει καλά πριν το μαγειρέψει ή το ταΐσει σε εμάς. Από φρούτα και λαχανικά μέχρι φακές και όσπρια – δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην πέσει στο ραντάρ της πριν το πλύσιμο.
Ακόμα και το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου είναι μέρος της προετοιμασίας της και αυτή η συνήθεια έχει περάσει και σε εμάς. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα σε αυτή την φαινομενικά υγιεινή πρακτική. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως το campylobacter jejuni, η σαλμονέλα, το clostridium perfringens και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που υπάρχουν στο κοτόπουλο.
Βλέπετε, ενώ πλένετε το κοτόπουλο, οι χυμοί από το κρέας που περιέχουν αυτά τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στην κουζίνα και να μολύνουν άλλα τρόφιμα, σκεύη και πάγκους σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC. Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλεί αυτή τη «διασταυρούμενη μόλυνση» και προειδοποιεί αυστηρά να μην πλένετε ωμό κοτόπουλο. Τα σταγονίδια νερού που μεταφέρουν αυτό το βακτήριο τείνουν να ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και μόνο λίγα κύτταρα καμπυλοβακτηριδίου είναι αρκετά για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Αναρωτιέστε πώς πρέπει να καθαρίσετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε;
Η θερμότητα από το μαγείρεμα και το βράσιμο του κοτόπουλου είναι αρκετή για να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να είστε παρανοϊκοί, μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιες εναλλακτικές μεθόδους καθαρισμού. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσετε αλάτι, ξύδι ή λεμόνια για να καθαρίσετε το ωμό κοτόπουλο. «Αλείψτε την επιφάνεια του κοτόπουλου με ένα μισοκομμένο λεμόνι. Μπορείτε επίσης να τρίψετε αλάτι στο κοτόπουλο και να το αφήσετε σκεπασμένο σε ένα καθαρό σκεύος μέσα στο ψυγείο για μια ώρα. Επιπλέον, η χρήση παραδοσιακών ινδικών μπαχαρικών όπως ο κουρκουμάς, που έχει φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες, εξαλείφει επίσης τα βακτήρια. Μάλιστα, συνιστάται η κατάψυξη του ωμού κοτόπουλου καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιεινής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube