Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμό Κοτόπουλο: Πρέπει να το πλένετε πριν το μαγειρέψετε; Να τι λένε οι ειδικοί

Ωμό Κοτόπουλο: Πρέπει να το πλένετε πριν το μαγειρέψετε; Να τι λένε οι ειδικοί

«Το CDC συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων [του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ], κρατικούς υγειονομικούς αξιωματούχους, ομάδες καταναλωτών και τη βιομηχανία για να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών από το κοτόπουλο ελέγχοντας καλύτερα τα μικρόβια σε κάθε βήμα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, από το αγρόκτημα έως το πιρούνι».


Ωμό Κοτόπουλο: Οι Αμερικανοί τρώνε κοτόπουλο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κρέας Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, η ασφάλεια των τροφίμων είναι πρωταρχικής σημασίας για να διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις διασκεδαστικές και υγιείς για όλους. Το κοτόπουλο είναι ένα δημοφιλές πιάτο για σερβίρισμα, αλλά ο τρόπος παρασκευής του έχει προκαλέσει σύγχυση στις οικογένειες όλα αυτά τα χρόνια. Το ερώτημα είναι το εξής: Πρέπει να πλένεται το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε όχι. “Μην πλένετε το ωμό κοτόπουλο. Κατά το πλύσιμο, οι χυμοί κοτόπουλου μπορεί να εξαπλωθούν στην κουζίνα και να μολύνουν άλλα τρόφιμα, σκεύη και πάγκους”, προειδοποιεί το CDC.

Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό σαπουνόνερο για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό του κοτόπουλου.

Στήθη κοτόπουλου ωμά

Το CDC λέει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό ξύλο κοπής για το ωμό κοτόπουλο και να μην τοποθετείτε ποτέ μαγειρεμένα τρόφιμα ή φρέσκα προϊόντα σε ένα πιάτο, ξύλο κοπής ή οποιαδήποτε επιφάνεια που προηγουμένως είχε ωμό κοτόπουλο.

Ένα γεύμα στον φούρνο μικροκυμάτων που περιλαμβάνει κατεψυγμένο ωμό κοτόπουλο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως το φρέσκο ​​ωμό κοτόπουλο.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα θερμόμετρο τροφίμων για να διασφαλιστεί ότι το κοτόπουλο μαγειρεύεται σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία 165°F. Οι σανίδες κοπής, τα σκεύη, τα πιάτα και οι πάγκοι πρέπει να πλένονται με ζεστό σαπουνόνερο μετά την προετοιμασία του κοτόπουλου.

Το κοτόπουλο που περισσεύει θα πρέπει να καταψυχθεί ή να ψυχθεί εντός δύο ωρών – ή εντός μίας ώρας εάν το φαγητό εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών Φαρενάιτ.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί τρώνε κοτόπουλο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κρέας.

CDC: Μην πλένετε το το ωμό κοτόπουλο Ωστόσο, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων πουλερικών ετησίως.

Το κοτόπουλο, για παράδειγμα, είναι συχνά μολυσμένο με βακτήρια Campylobacter, Salmonella και Clostridium perfingens.

Περίπου 1 στις 25 συσκευασίες κοτόπουλου είναι μολυσμένη με σαλμονέλα, η οποία προκαλεί περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες από οποιοδήποτε άλλο βακτήριο.

Η κατανάλωση μη μαγειρεμένου κοτόπουλου ή άλλων τροφών με ροφήματα που έχουν μολυνθεί από ωμό κοτόπουλο ή τους χυμούς του μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

«Είναι δυνατό να μειωθεί η μόλυνση του κοτόπουλου από σαλμονέλα και οι επακόλουθες ασθένειες, νοσηλεία και θάνατοι», έγραψε το CDC.

«Το CDC συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων [του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ], κρατικούς υγειονομικούς αξιωματούχους, ομάδες καταναλωτών και τη βιομηχανία για να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών από το κοτόπουλο ελέγχοντας καλύτερα τα μικρόβια σε κάθε βήμα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, από το αγρόκτημα έως το πιρούνι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Bασικές συμβουλές για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα στις διακοπές.

Διατροφή συνταγές: Έξυπνες λύσεις για μαγείρεμα

Πρακτικές υγιεινής στα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Τρόφιμα σύμμαχοι στην καταπολέμηση του κρυολογήματος

Ασφάλεια τροφίμων στην εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Μικρόβια και πετσέτες πάνε μαζί!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon