Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμό ή μαγειρεμένο σκόρδο ενάντια στον καρκίνο; 

Ωμό ή μαγειρεμένο σκόρδο ενάντια στον καρκίνο; 

Το ωμό σκόρδο περιέχει σημαντικές οργανικές ενώσεις, όπως η αλιίνη και η αλικίνη, οι οποίες απελευθερώνονται κατά την κοπή ή το θρύψιμο του σκόρδου.

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά συστατικά της διατροφής, γνωστό για τις πολλαπλές του ευεργετικές ιδιότητες. Σε πρόσφατες έρευνες, έχει αναδειχθεί το ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του σκόρδου στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Όσον αφορά τη σύγκριση ανάμεσα στο ωμό και το μαγειρεμένο σκόρδο, η απάντηση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Το ωμό σκόρδο περιέχει σημαντικές οργανικές ενώσεις, όπως η αλιίνη και η αλικίνη, οι οποίες απελευθερώνονται κατά την κοπή ή το θρύψιμο του σκόρδου. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, η διαδικασία μαγειρέματος μπορεί να τροποποιήσει τις χημικές συστάσεις του σκόρδου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μαγειρεμένο σκόρδο διατηρεί επίσης πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Οι θερμικές επεξεργασίες μπορούν να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ορισμένες ενώσεις και να καταστρέψουν την αλικίνη, αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να ενισχύσουν άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι επίσης χρήσιμες. Για παράδειγμα, το μαγειρεμένο σκόρδο μπορεί να προσφέρει ευκολότερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Εν τέλει, η καλύτερη προσέγγιση είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει και τις δύο μορφές του σκόρδου. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, αλλά το μαγειρεμένο σκόρδο είναι επίσης κατάλληλο και προσφέρει γεύση και θρεπτική αξία στα γεύματα.

Η πρόληψη του καρκίνου απαιτεί μια σφαιρική προσέγγιση που περιλαμβάνει μια υγιεινή ζωή, σωστή διατροφή και τακτική άσκηση. Το σκόρδο, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ως πανάκεια. όπως σε όλες τις διατροφικές αλλαγές, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βαρέα μέταλλα στο σπανακόρυζο: Πώς να αφαιρέσετε τον μόλυβδο από το σπανάκι και το αρσενικό από το ρύζι 

Τρία τρόφιμα «ύποπτα» για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά

Μύθοι και αλήθειες που αφορούν διατροφικές διαταραχές

Κρύβει το αποξηραμένο λεμόνι μια σειρά από μαγικά οφέλη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

Δομή γεύματος: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα γεύμα, αποκαλύπτοντας ότι η διατροφική εμπειρία χωρίζεται σε διακριτές φάσεις.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Close Icon