Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμέγα 3: Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ωμέγα 3: Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ωμέγα 3: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών και μια μικρή ανεπάρκεια στην περιεκτικότητά τους στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει την πλήρη λειτουργία των κυτταρικών υποδοχέων σε αυτές τις μεμβράνες. 


Είστε κάποιος που μόλις διαγνώστηκε με ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών και μια μικρή ανεπάρκεια στην περιεκτικότητά τους στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει την πλήρη λειτουργία των κυτταρικών υποδοχέων σε αυτές τις μεμβράνες. Βοηθούν στη δημιουργία σημαντικών ορμονών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος, τη συστολή και τη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών και τη φλεγμονή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται επίσης με υποδοχείς στα κύτταρα που ρυθμίζουν τη γενετική λειτουργία. Με μια λέξη – τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Τι πρέπει να γίνει όμως όταν ο οργανισμός στερείται ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η λειτουργία του εγκεφάλου σας ωφελεί επίσης σημαντικά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν ωμέγα-3. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει, αναφέρονται ως απαραίτητα γιατί πρέπει να τα λαμβάνουμε από διάφορες φυτικές ή ζωικές πηγές Το ALA (άλφα – λινολενικό οξύ), το DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ) και το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) είναι οι τρεις διαφορετικές μορφές ωμέγα 3. 

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα τρόφιμα που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά Ωμέγα-3. Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες Β-5.

Μουρουνόλαδο

Οι βιταμίνες Α και D έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μουρουνέλαιο. Ωστόσο, πριν πάρετε ιχθυέλαιο, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό γιατί η υπερβολική ποσότητα του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Είναι άφθονα σε μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και χαλκό. Όταν το δέρμα παραμένει ανοιχτό, τα καρύδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.

Χαβιάρι

Το χαβιάρι είναι ένα από τα καταπληκτικά γεύματα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτός είναι αναμφίβολα ένας πλούσιος τρόπος κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τόνος

Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια τόνου μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας της LDL χοληστερόλης και των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που μπορούν να συσσωρευτούν στις αρτηρίες της καρδιάς.

Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το λινέλαιο είναι το κύριο συστατικό των συμπληρωμάτων ωμέγα-3. Οι λιναρόσποροι έχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες μαγνησίου και βιταμίνης Ε.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές ωμέγα-3. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγγανίου και φωσφόρου. Είναι απίστευτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα smoothie, προσθέστε μερικούς σπόρους chia σε αυτό για να το κάνετε πιο υγιεινό.

Σόγια

Οι φυτικές ίνες, οι φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μέταλλα, όπως η βιταμίνη Κ, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και το κάλιο, είναι όλα άφθονα στη σόγια. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Αυγά

Θα πρέπει να τρώτε αυγά κάθε μέρα εάν υποφέρετε από ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Γιατί; Είναι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, τη θρεπτική ουσία χολίνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Κουνουπίδι

Εκτός από εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το κουνουπίδι είναι επίσης μια φανταστική πηγή καλίου, νιασίνης και μαγνησίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 υπερτροφές με οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία

Είναι ευεργετικά τα συμπληρώματα ιχθυελαίου;

Λεμονάτος σολομός με κριθαράκι στο φούρνο

Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την ακοή σας σε εγρήγορση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ισορροπία μακροθρεπτικών για απώλεια βάρους

Διατροφή Zone: Η καλύτερη διαχείριση ενέργειας και το μειωμένο σωματικό λίπος το καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια μακροπρόθεσμη λύση για την υγεία τους.

Ποιες είναι οι τροφές που εμποδίζουν το κρυολόγημα 

Ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Γιατί δεν πρέπει να τα συνδυάζουμε τις μπανάνες με γάλα και γιαούρτι

Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η μπανάνα, λόγω της γλυκύτητάς της, μπορεί να προκαλέσει ζύμωση στο στομάχι όταν συνδυαστεί με γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσπεψία ή ακόμη και αέρια.

Αυγά: Η θρεπτική βόμβα για τα παιδιά μας

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και πλήρη τρόφιμα για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Κανέλα: Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου;

Κανέλα: Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο, γνωστό για τη γλυκιά και πικάντικη γεύση της. Ωστόσο, εκτός από τη γαστρονομική της αξία, η κανέλα φαίνεται να προσφέρει και σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Βίγκαν ή Χορτοφάγος: Κατανοώντας τις διαφορές

Βίγκαν ή Χορτοφάγος: όσο η χορτοφαγική όσο και η vegan δίαιτα παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, την ηθική και το περιβάλλον. Η κατανόηση των διαφορών τους είναι το πρώτο βήμα για την επιλογή του σωστού διατροφικού μονοπατιού για εσάς, συμβάλλοντας παράλληλα σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Κινόα στη διατροφή: Πώς κάνει καλό με τον διαβήτη, ποια άλλα δημητριακά βοηθούν 

Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, γεγονός που οδηγεί σε πιο σταθερές αυξήσεις των επιπέδων γλυκόζης μετά τα γεύματα.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Ένας οδηγός για υγεία και ευεξία

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Εστιάζοντας σε φρέσκα, θρεπτικά τρόφιμα και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να νιώσετε πιο δυνατοί και υγιείς.

Close Icon