Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων

Ωμέγα-3: Κατανοώντας τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην υγεία των πνευμόνων, τα άτομα μπορούν να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές για να υποστηρίξουν την αναπνευστική τους ευεξία.


Μια νέα μελέτη παρέχει αδιάσειστα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θετική επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που περιέχονται στα ψάρια και στα συμπληρώματα διατροφής, στην υγεία των πνευμόνων. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 στη διατροφή, καθώς πολλά άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πληρούν τις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωσή τους.

Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα

Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, ρίχνει φως στο ρόλο της διατροφής στη χρόνια πνευμονοπάθεια, έναν τομέα που έχει μελετηθεί σχετικά λίγο σε σύγκριση με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η έρευνα διεξήχθη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Cornell, μεταξύ των οποίων και η συν-συγγραφέας Patricia Cassano, διευθύντρια του τμήματος διατροφικών επιστημών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία. Για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδρασή τους στην υγεία των πνευμόνων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη δύο τμημάτων.

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε μια μελέτη παρατήρησης με περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες από τη μελέτη National Heart, Lung, and Blood Institute Pooled Cohorts Study. Τα άτομα αυτά ήταν γενικά υγιή και δεν παρουσίαζαν σημάδια χρόνιας πνευμονικής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου επτά ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σχετίζονταν με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της πνευμονικής λειτουργίας. Μεταξύ των διαφόρων τύπων ωμέγα-3, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που συνήθως βρίσκεται σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, έδειξε τις ισχυρότερες συσχετίσεις με τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας περιελάμβανε την ανάλυση γενετικών δεδομένων από περισσότερους από 500.000 Ευρωπαίους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξετάζοντας ορισμένους γενετικούς δείκτες ως έμμεσο μέτρο των διατροφικών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς οι δείκτες αυτοί συσχετίζονται με την υγεία των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA, συνδέονταν με καλύτερη πνευμονική λειτουργία.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Bonnie Patchen, διατροφολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Cassano, εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον της διατροφικής έρευνας, που κινείται προς τη διατροφή ακριβείας για τη θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων. Ο στόχος είναι να παρέχονται τελικά εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Οι τρέχουσες Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα για την πρόσληψη επαρκών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τα ψάρια, άλλες πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, φυτικά έλαια, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Κατανοώντας τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην υγεία των πνευμόνων, τα άτομα μπορούν να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές για να υποστηρίξουν την αναπνευστική τους ευεξία. Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων πνευμονικών παθήσεων όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια διατροφή φιλική προς το έντερο να βοηθήσει την ενδομητρίωση;

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

Superfoods για μητέρες που θηλάζουν

Πόσο απαραίτητη είναι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon