Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την ακοή σας σε εγρήγορση

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την ακοή σας σε εγρήγορση

Ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο.



Ερευνητές διαπίστωσαν μια πιθανή σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και του μειωμένου κινδύνου απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, υποδηλώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα DHA μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα ακοής στη μετέπειτα ζωή.


Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Michael McBurney, ανώτερο επιστήμονα στο Ινστιτούτο Έρευνας Λιπαρών Οξέων και αναπληρωτή καθηγητή ανθρώπινης υγείας και διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων DHA στο αίμα και της απώλειας ακοής. Αν και τα ευρήματα δεν τεκμηριώνουν την αιτιώδη συνάφεια, συμβάλλουν στις αυξανόμενες ενδείξεις για τη σημασία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως του DHA, στην προστασία από την ηλικιακή έκπτωση διαφόρων λειτουργιών του σώματος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο. Ο McBurney τόνισε ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να παρερμηνευθούν ώστε να υπονοηθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα DHA προκαλούν απώλεια ακοής. Αντίθετα, προσθέτουν στον αναδυόμενο όγκο ερευνών που υποδηλώνουν ότι το DHA παίζει ρόλο στη διατήρηση της ακουστικής λειτουργίας.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 115.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών που συμμετείχαν στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα DHA φέρονται να είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να μην αναφέρουν προβλήματα ακοής και 11% λιγότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται να κατανοήσουν συνομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα DHA.

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από την πιθανή προστατευτική επίδραση του DHA στην ακοή παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού ή να μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε δυνατούς θορύβους, χημικές ουσίες ή λοιμώξεις, μετριάζοντας έτσι την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Ο McBurney συνέστησε την αύξηση των επιπέδων DHA με την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ή τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπευτική αγωγή με συμπληρώματα.

Η Dr. Linda Dahl, ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Lenox Hill της Νέας Υόρκης, εξέτασε τα ευρήματα και επεσήμανε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η λήψη συμπληρωμάτων DHA μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από την απώλεια ακοής ή να την αντιμετωπίσει. Ωστόσο, εάν διαπιστωθούν τέτοια οφέλη, η ενσωμάτωση του DHA στη διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλή και προσιτή προσέγγιση για τη διατήρηση της ακουστικής υγείας.

Όπως συμβαίνει με όλα τα προκαταρκτικά ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αναμένεται η δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές για περαιτέρω επικύρωση και εις βάθος ανάλυση. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη αυτή συμβάλλει στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως του DHA, για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας καθώς μεγαλώνουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ωμέγα-3 μπορεί να διατηρήσουν την υγεία των πνευμόνων

Υγιεινές τροφές για αύξηση της ενέργειας του σώματός μας

Πόσο απαραίτητη είναι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος;

Ποιο είναι το καλύτερο διατροφικό σύστημα για καρδιοπαθείς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon