Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμά θαλασσινά και κίνδυνος μόλυνσης

Ωμά θαλασσινά και κίνδυνος μόλυνσης

Ένας άντρας ηλικίας 71 ετών υποχρεώθηκε σε ακρωτηριασμό του χεριού του, λίγες μέρες αφότου έφαγε ωμά θαλασσινά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ο άνδρας πήγε σε ιατρείο έκτακτης ανάγκης στη Νότια Κορέα μετά από πυρετό που είχε επί δύο ημέρες και εξοντωτικό πόνο στο αριστερό του χέρι. Η αιτία; Μια σκούρα μοβ φουσκάλα που κάλυπτε μεγάλο μέρος της παλάμης του, με έντονο οίδημα και αποχρωματισμό στο πίσω μέρος του χεριού του. Δώδεκα ώρες προτού εμφανιστεί αυτή η μόλυνση είχε φάει ωμά θαλασσινά, όπως είπε στους γιατρούς.

Πώς τα ωμά θαλασσινά τον οδήγησαν σε ακρωτηριασμό!

Όταν οι γιατροί πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση στην φουσκάλα, διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί με το βακτήριο Vibrio vulnificus, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι, αλλά μερικές φορές έχει χαρακτηριστεί και ως “σαρκοφάγο βακτήριο”!

Παρά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, ο 71χρονος, ο οποίος είχε και ιστορικό με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και νεφρική νόσο, δεν βελτιωνόταν στην υγεία του. Το βακτήριο προκάλεσε “βαθιά νεκρωτικά έλκη”, σύμφωνα με την έκθεση, και 25 ημέρες μετά την πρώτη είσοδο στην Εντατική, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι για να σώσουν την ζωή του.

Τι συμβαίνει με το βακτήριο Vibrio vulnificus

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι το βακτήριο V. vulnificus είναι γνωστός κίνδυνος στην κατανάλωση ωμών, ή μη ψημένων θαλασσινών. Μάλιστα, ένας άλλος 71χρονος άνδρας πέθανε από μια μόλυνση με παρόμοια βακτήρια, αφότου είχε φάει ωμά στρείδια. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζει ότι περίπου 80.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν με τέτοια βακτήρια κάθε χρόνο και περίπου 100 από αυτούς πεθαίνουν. Περίπου 52.000 από τις ετήσιες περιπτώσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Γιατί είναι τα ωμά ή μη ψημένα ψάρια ιδιαίτερα επικίνδυνα; Τα βακτήρια του είδους Vibrio ζουν στην θάλασσα ή σε υφάλμυρα νερά, και αν μολύνουν το νερό, μπορούν να μολύνουν και τα θαλασσινά. Τα μη μαγειρεμένα στρείδια και άλλα θαλασσινά είδη που φιλτράρουν διαρκώς το νερό για να ζήσουν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Μερικοί άνθρωποι προσβάλλονται από τα βακτήρια αυτά ακόμα και από το κολύμπι σε μολυσμένο νερό, αν υπάρχει άμεση επαφή του νερού με μια ανοιχτή πληγή, όπως η περίπτωση του άτυχου άνδρα που πέθανε από αυτό το 2017 μετά από μια βουτιά ενώ είχε φρέσκο τατουάζ στο δέρμα του.

Όχι πανικός – Απλά προσοχή!

Πριν πανικοβληθείτε και δεν ξαναφάτε σούσι στην ζωή σας, πρέπει να καταλάβετε ότι συνήθως μόνο άτομα με εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα λόγω υποκείμενων συνθηκών υγείας αντιμετωπίζουν τόσο έντονες συνέπειες μετά την μόλυνση με βακτήριο τύπου Vibrio. Αν είστε υγιείς, είναι πολύ πιθανότερο να αποφύγετε την μόλυνση από δονήσεις προτού γίνει επικίνδυνη.

Επίσης, είναι σώφρον να ακολουθείτε κάποιες γενικές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, όταν θέλετε να απολαύσετε ένα γεύμα με ωμά θαλασσινά: Σιγουρευτείτε ότι παραγγέλνετε σούσι από ένα φημισμένο εστιατόριο όπου ψάρια και άλλα θαλασσινά έχουν καταψυχθεί σωστά και δεν έχουν αφεθεί εκτός ψύξης για περισσότερο από δύο ώρες. Και φροντίστε να καταναλώνετε όλα τα είδη που φιλτράρουν το νερό (π.χ. στρείδια, μύδια κλπ) καλά μαγειρεμένα. Η περίπτωση του 71χρονου που ακρωτηριάστηκε δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon