Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο: Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο: Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.


Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ωφέλιμα υλικά στην κουζίνα, όχι μόνο λόγω της χαρακτηριστικής του γεύσης αλλά και των πολλών οφελών που προσφέρει στην υγεία. Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιείτε για να το κόψετε μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Όταν κόβουμε το σκόρδο, απελευθερώνεται μια ένωση που ονομάζεται αλικίνη. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση του σκόρδου και τις πολλές του θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο πιο λεπτοκομμένο είναι το σκόρδο, τόσο περισσότερη αλικίνη απελευθερώνεται. Για παράδειγμα, αν κόψετε το σκόρδο σε μικρές φέτες ή το ψιλοκόψετε, η γεύση του θα είναι πιο έντονη και πικάντικη, ιδανική για πιάτα που χρειάζονται μια ισχυρή γεύση.

Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου ή τις κόψετε σε μεγάλες κομμάτια, η γεύση του θα είναι πιο ήπια. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό σε ορισμένα πιάτα, όπου θέλετε το σκόρδο να προσφέρει μια πιο διακριτική γεύση χωρίς να κυριαρχεί. Επίσης, η χρήση ολόκληρων σκελίδων σκόρδου μπορεί να είναι πιο υγιεινή σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς οι πιο ήπιες γεύσεις επιτρέπουν σε άλλα συστατικά να αναδείξουν τη γεύση τους.

Η διαδικασία κοπής του σκόρδου είναι επίσης σημαντική για την υγεία. Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλικίνη είναι πιο δραστική όταν το σκόρδο έχει κοπεί και αφεθεί να “ξεκουραστεί” για λίγα λεπτά πριν από την παρασκευή. Αυτό επιτρέπει στην ένωση να αναπτυχθεί πλήρως.

Συνοψίζοντας, η επιλογή του τρόπου κοπής του σκόρδου εξαρτάται από το πώς θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Αν επιθυμείτε μια πιο έντονη γεύση και τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία, προτιμήστε να το ψιλοκόψετε. Αν πάλι θέλετε μια πιο ήπια γεύση, οι ολόκληρες σκελίδες είναι η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Μπορούν οι γλυκοπατάτες να ανακουφίσουν τον στομαχόπονο;

Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο που έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών ωφελειών τους για την υγεία. Εκτός από την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, φυτικές ίνες

Close Icon