Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο: Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο: Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.


Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ωφέλιμα υλικά στην κουζίνα, όχι μόνο λόγω της χαρακτηριστικής του γεύσης αλλά και των πολλών οφελών που προσφέρει στην υγεία. Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιείτε για να το κόψετε μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Όταν κόβουμε το σκόρδο, απελευθερώνεται μια ένωση που ονομάζεται αλικίνη. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση του σκόρδου και τις πολλές του θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο πιο λεπτοκομμένο είναι το σκόρδο, τόσο περισσότερη αλικίνη απελευθερώνεται. Για παράδειγμα, αν κόψετε το σκόρδο σε μικρές φέτες ή το ψιλοκόψετε, η γεύση του θα είναι πιο έντονη και πικάντικη, ιδανική για πιάτα που χρειάζονται μια ισχυρή γεύση.

Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου ή τις κόψετε σε μεγάλες κομμάτια, η γεύση του θα είναι πιο ήπια. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό σε ορισμένα πιάτα, όπου θέλετε το σκόρδο να προσφέρει μια πιο διακριτική γεύση χωρίς να κυριαρχεί. Επίσης, η χρήση ολόκληρων σκελίδων σκόρδου μπορεί να είναι πιο υγιεινή σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς οι πιο ήπιες γεύσεις επιτρέπουν σε άλλα συστατικά να αναδείξουν τη γεύση τους.

Η διαδικασία κοπής του σκόρδου είναι επίσης σημαντική για την υγεία. Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλικίνη είναι πιο δραστική όταν το σκόρδο έχει κοπεί και αφεθεί να “ξεκουραστεί” για λίγα λεπτά πριν από την παρασκευή. Αυτό επιτρέπει στην ένωση να αναπτυχθεί πλήρως.

Συνοψίζοντας, η επιλογή του τρόπου κοπής του σκόρδου εξαρτάται από το πώς θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Αν επιθυμείτε μια πιο έντονη γεύση και τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία, προτιμήστε να το ψιλοκόψετε. Αν πάλι θέλετε μια πιο ήπια γεύση, οι ολόκληρες σκελίδες είναι η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Υπέροχες συνταγές με cottage cheese για γλυκές απολαύσεις

Cottage cheese: Ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή νόστιμων και υγιεινών γλυκών. Από απλές συνταγές με μέλι και ξηρούς καρπούς, μέχρι πιο σύνθετα επιδόρπια όπως μους και κέικ σοκολάτας, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Πώς να συμπεριλάβετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας;

Κολοκυθόσποροι: Με λίγη φαντασία μπορείτε να τα εντάξετε σε πολλές καθημερινές συνταγές και να απολαύσετε τη θρεπτική τους αξία. Δοκιμάστε το σήμερα για να δώσετε στη διατροφή σας μια υγιεινή και νόστιμη ανατροπή.

Τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο 

Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια, καθώς και οι σπόροι, όπως οι σπόροι κολοκύθας και ηλιόσποροι, μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι καλύτερα να φυλάσσονται σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν φρέσκοι.

Τα απίστευτα ωφέλιμα λαχανικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας 

Η πιο γνωστή τους θρεπτική ιδιότητα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, η οποία προέρχεται από την βήτα-καροτίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία. Η βιταμίνη A είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, καθώς συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της όρασης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Συνταγή για μπρόκολο ψητό, πικάντικο 

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή. Θα προτείνουμε μια πικάντικη συνταγή για ψητό μπρόκολο, που θα ενθουσιάσει τους φίλους και την οικογένειά σας, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κρέας.

Το μπαχαρικό που προστατεύει το στομάχι από έλκη και καούρα 

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες είναι κρίσιμες για την προστασία του γαστρικού βλεννογόνου και την αποφυγή ερεθισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη.

Close Icon