Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.



Ένα γλυκάκι πριν τον ύπνο για… όνειρα γλυκά, ένα γλυκάκι στα γενέθλια, κάτι γλυκό το απόγευμα για να συνοδεύσει τον καφέ, ένα μετά το ψάρι για να φτιάξει η γεύση, ένα στην επέτειο και πολλά άλλα… Είναι πραγματικά αμέτρητες οι στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια γλυκιά πρόκληση και άλλες τόσες οι φορές που απλώς αποζητά κάτι γλυκό. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, πάσχει από διαβήτη ή απλώς θέλει να έχει τον έλεγχο του τι τρώει;

 


  • Γλυκιά γεύση με ελάχιστες θερμίδες

Η απάντηση που η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει δώσει στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ή ύλες έντονης γλυκύτητας), οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς προσφέρουν γλυκιά γεύση, με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

  • Επιλογές για παχύσαρκους και άτομα με διαβήτη

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, που το κοινό είναι πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα παχυσαρκίας και οι άνθρωποι με διαβήτη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες επιλογές γλυκών γεύσεων με λίγες θερμίδες, χάρη στη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γλυκαντικές ύλες;

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ύλες έντονης γλυκύτητας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, σιρόπια, παγωτά και κάποιες από αυτές ακόμη και σε ζύμες, καθώς παρουσιάζουν σταθερότητα στις πολύ υψηλές και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους.

Μεγαλύτερη γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη

Η μεγαλύτερη γλυκύτητά τους σε σχέση με τη ζάχαρη, απαιτεί τη χρήση πολύ μικρής ποσότητας για μία συνταγή (διαβάστε στην ετικέτα της συσκευασίας τις οδηγίες χρήσης ή την αντιστοιχία τους σε ζάχαρη).

Ενδείκνυνται για όσους δε θέλουν να στερηθούν το γλυκό

Η κατανάλωση προϊόντων ζαχαροπλαστικής με την προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ασπαρτάμη, σουκραλόζη, κυκλαμικό οξύ, σακχαρίνη, ακετοσουλφαμικό κάλιο,γλυκοζίτες στεβιόλης-στέβια) ενδείκνυται για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι μια ασφαλής επιλογή για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και για όλους εκείνους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν την καθημερινή τους θερμιδική πρόσληψη, αλλά ούτε και να στερηθούν το γλυκό.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να χάσουν βάρος, τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.

 

Συμπερασματικά

Η χρήση επομένως των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, είτε στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είτε στην κουζίνα μας, αποτελεί ιδανική και ασφαλέστατη λύση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας: την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που αναπόφευκτα οδηγεί στην παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία;

Παιδική παχυσαρκία - Δεν θα το πάρει "μπόι"

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Γιατί το καλό φαγητό είναι ένα είδος διασκέδασης των Ελλήνων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon