Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά: συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά: συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επομένως μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Το ενθαρρυντικό αυτό επιστημονικό εύρημα διατυπώθηκε στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού US Endocrinology με θέμα τον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη (The Role of Low-calorie Sweeteners in Diabetes, 2013, τόμος 9, τεύχος 1) και δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο διαβήτη στους ενήλικες.

Η έρευνα των τριών συγγραφέων του συγκεκριμένου επιστημονικού άρθρου, Καθηγητών Craig Johnston, Brian Stevens και John Foreyt, έδειξε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση στα πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης) και επομένως να διευκολύνουν την απώλεια ή τη συντήρηση βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων, ενώ παράλληλα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Κι αυτό γιατί η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (σουκραλόζη, ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, στέβια, κ.ά.) δίνει στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 σημαντική ευελιξία στην εκπλήρωση των στόχων τους για την υγεία με βάση και τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις τους.

Ένας από τους βασικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους. Επομένως, η μείωση του βάρους συνίσταται τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να αποτελέσει στρατηγική για τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και να συμβάλει στην πρόληψη και τον έλεγχο της αύξησης του βάρους. Ωστόσο, οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι τα τελικά αποτελέσματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών θα εξαρτηθούν από την ένταξή τους σε έναν γενικότερα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς, επειδή τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελούν έναν «ασφαλή και εύκολο» τρόπο για να μειωθεί η κατανάλωση των υδατανθράκων και επομένως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τις γλυκαιμικές αντιδράσεις αλλά και να μειώσουν το βάρος τους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι διάφοροι ρυθμιστικοί οργανισμοί εγνωσμένου κύρους (Academy of Nutrition and Dietetics, American Heart Association, American Diabetes Association) αλλά και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν εγκρίνει τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ως «ασφαλή για κατανάλωση από άτομα με διαβήτη».

Συνοψίζοντας τα κυριότερα ευρήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά:

  •  δεν προκαλούν γλυκαιμική αντίδραση
  • δεν αυξάνουν την όρεξη ή τη θερμιδική πρόσληψη
  • ·δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους σε ενήλικες.

 

Κλείνοντας, οι συγγραφείς τονίζουν ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (ΤΕΜ) για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon