Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Μια ασφαλής επιλογή αντί της ζάχαρης

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Μια ασφαλής επιλογή αντί της ζάχαρης

Σχεδόν σ’ όλους αρέσει ένα σνακ ή ένα ρόφημα με ζάχαρη . Αλλά αν τρώμε συχνά φαγητά και ποτά με πολλή πρόσθετη ζάχαρη θα παχύνουμε καθώς θα προσθέσουμε θερμίδες αλλά και ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.


Πόσο ασφαλή είναι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;

Απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής κος Αντώνης Ζαμπέλας από το βήμα  του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 8-10 Δεκεμβρίου 2023 και στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τα νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια και τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, τονίζοντας ότι ‘’ Tα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή, καθώς έχουν ερευνηθεί εκτενώς και εγκριθεί από φορείς υπεύθυνους για τον έλεγχο της ασφαλείας τροφίμων σε όλο τον κόσμο.’’ και  στη συνέχεια σημείωσε ότι “Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών και ιδιαίτερα της ασπαρτάμης. Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις (νέες μελέτες, αξιολογήσεις, ανακοινώσεις) σε σχέση με το ζήτημα.  Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την ασπαρτάμη, τον Ιούλιο του 2023 η JECFA, που είναι το υπεύθυνο όργανο για την ασφάλεια πρόσθετων τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, επιβεβαίωσε την ασφάλεια του γνωστού ολιγοθερμιδικού γλυκαντικού, χωρίς να αλλάξει το όριο της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.”

 

Να υπογραμμίσουμε ότι τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες  μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, βοηθώντας στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και του σωματικού βάρος, όταν χρησιμοποιούνται αντί για τη ζάχαρη και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που χαρακτηρίζεται από ποικιλία επιλογών και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Στο θέμα του ρόλου των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην παχυσαρκία αναφέρθηκε η καθηγήτρια διατροφής κα Μαρία Χασαπίδου. «Η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και η  διατροφική θεραπεία της πρέπει να περιλαμβάνει πολλές στρατηγικές που θα στοχεύουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους όταν αντικαθιστούν την ζάχαρη. Φυσικά θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής.»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι  τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες  αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο που βοηθά/διευκολύνει τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να ανασυνθέσουν τα προϊόντα τους, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων που περιέχουν.

Τέλος, οι ομιλητές στο 17ο Πανελλήνιο  Συνέδριο  Διατροφής & Διαιτολογίας, με τη συμμετοχή 2000 συνέδρων, αναφερόμενοι στην πρόσφατη «υπό όρους» σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δεν στηρίζει την χρήση γλυκαντικών για τον μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους, ομόφωνα κατέληξαν ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν το θετικό ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μερική μείωση του σωματικού βάρους, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Δεν πρόκειται για «μαγικά» συστατικά με ιδιότητες απώλειας βάρους. Ωστόσο, αποτελούν ένα διατροφικό εργαλείο για την μείωση της ζάχαρης και των συνολικών θερμίδων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά: συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

8 απλοί τρόποι για αποτοξίνωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Ο ρόλος των ολιδοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη

Αδυνάτισε με ασφάλεια πριν τα Χριστούγεννα

Πως να θωρακίσω το σώμα μου από τις ιώσεις ;

5 Tips για να μην μετράμε θερμίδες στις καλοκαιρινές διακοπές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon