Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οκτώ τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Οκτώ τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

 

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τρώτε από όλες τις ομάδες των τροφίμων θα έχετε μια ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης σας και θα είστε σίγουρες ότι και το μωρό σας θα λαμβάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά που έχει τόσο πολύ ανάγκη και που εξαρτάται καθαρά και μόνο από εσάς. Ποιά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε ;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr Βαλασία Τοκμακίδου -Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΕπιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

1. Ωμά αβγά: Αποφεύγεται να καταναλώνετε ωμά αυγά διότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης σαλμονέλας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε και τις άγνωστης προέλευσης κρέμες ή μαγιονέζες που μπορεί να περιέχουν ωμό αυγό.
2. Ημιμαγειρεμένα κρέατα: Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα ή κιμά άγνωστης προέλευσης διότι υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης τοξοπλάσμωσης. Είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προέλθει αν φάτε ωμό ή μισοψημένο κρέας ή αν έρθετε σε επαφή με ακαθαρσίες μολυσμένης γάτας και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.
3. Μεγάλα λιπαρά ψάρια (τόνος , ξιφίας): Κίνδυνος μόλυνσης από υδράργυρο ο οποίος μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.
4. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά: Αποφεύγετε το τυρί τύπου cammembert, το brie, το ροκφόρ και όλα τα μαλακά τυριά, γιατί έχουν χαμηλή ή καθόλου παστερίωση, και υπάρχει κίνδυνος για λιστέρια. Τρώτε όλα τα κίτρινα τυριά και γιαούρτια και γάλατα υψηλής παστερίωσης.
5. Ωμά ψάρια: Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ψάρια (σούσι), οστρακοειδή και μαλάκια (π.χ. μύδια). Κίνδυνος λιστερίωσης.
6. Αλκοόλ: Αποφεύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση του αλκοόλ συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό, πνευματική καθυστέρηση, γενετικές ανωμαλίες, και ελλειποβαρή νεογέννητα.
7. Συκώτι και πατέ : Αν και έχει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου, οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν διότι έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α , η οποία προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο.
8. Άπλυτα λαχανικά: Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης. Για το λόγο αυτό στα εστιατόρια να αποφεύγετε να τρώτε ωμές σαλάτες και να προτιμάτε τις βραστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon