Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οκτώ τροφές πλούσιες σε χαλκό

Οκτώ τροφές πλούσιες σε χαλκό

Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες.

Ο χαλκός συμμετέχει σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Μερικές από αυτές είναι: η απορρόφηση του σιδήρου, η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ο σχηματισμός συνδετικού ιστού.

Συμβάλλει επίσης στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και τη συντήρηση της μυελίνης, στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού και στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Αν και χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες χαλκού, αυτές πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει χαλκό.

Οι ενήλικοι πρέπει να λαμβάνουν 900 mcg χαλκού την ημέρα.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, πρέπει να λαμβάνουν λίγο παραπάνω, 1 mg ή 1,3 mg την ημέρα, αντίστοιχα.

Δείτε 8 τροφές πλούσιες σε χαλκό:

Συκώτι: Τα όργανα των ζώων είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς παρέχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη (B2), φολικό οξύ (B9), σίδηρο και χολίνη. Το συκώτι είναι επίσης εξαιρετική πηγή χαλκού. Ένα κομμάτι (67 γραμμάρια) μοσχαρίσιου συκωτιού παρέχει 10,3 mg χαλκού.

Στρείδια: Δίνουν ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12. Αποτελούν επίσης καλή πηγή χαλκού, καθώς τα 100 γραμμάρια περιέχουν 7,6 mg.

Σπιρουλίνα: Πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης που παράγεται από φύκια. Είναι εξαιρετικά θρεπτική, καθώς μια κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) δίνει μόλις 20 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και καλύπτει το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), το 17% βιταμίνης B1 (θειαμίνη) και το 11% σιδήρου. Καλύπτει επίσης το 44% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Μανιτάρια Σιτάκε: Τέσσερα αποξηραμένα μανιτάρια σιτάκε (15 γραμμάρια) δίνουν 44 θερμίδες, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες B1, B5, B6 και D. Καλύπτουν επίσης το 89% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Είναι επίσης πλούσιοι σε χαλκό. Τα 28 γραμμάρια αμυγδάλων και κάσιους καλύπτουν το 33% και το 67% των ημερήσιων αναγκών, αντίστοιχα. Μια κουταλιά σπόρων σουσαμιού (9 γραμμάρια) καλύπτει το 44% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Αστακός: Το κρέας του αστακού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου και της βιταμίνης Β12. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή χαλκού. Τα 85 γραμμάρια καλύπτουν το 178% των ημερήσιων αναγκών.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το κέιλ, τα σέσκουλα και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικά υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ και πολύ φτωχά σε θερμίδες. Πολλά από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ή σέσκουλα (περίπου 180 γραμμάρια) καλύπτει το 33% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Μαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και σίδηρο. Τα 50 γραμμάρια καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon