Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οκτώ τροφές πλούσιες σε χαλκό

Οκτώ τροφές πλούσιες σε χαλκό

Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες.

Ο χαλκός συμμετέχει σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Μερικές από αυτές είναι: η απορρόφηση του σιδήρου, η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ο σχηματισμός συνδετικού ιστού.

Συμβάλλει επίσης στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και τη συντήρηση της μυελίνης, στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού και στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Αν και χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες χαλκού, αυτές πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει χαλκό.

Οι ενήλικοι πρέπει να λαμβάνουν 900 mcg χαλκού την ημέρα.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, πρέπει να λαμβάνουν λίγο παραπάνω, 1 mg ή 1,3 mg την ημέρα, αντίστοιχα.

Δείτε 8 τροφές πλούσιες σε χαλκό:

Συκώτι: Τα όργανα των ζώων είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς παρέχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη (B2), φολικό οξύ (B9), σίδηρο και χολίνη. Το συκώτι είναι επίσης εξαιρετική πηγή χαλκού. Ένα κομμάτι (67 γραμμάρια) μοσχαρίσιου συκωτιού παρέχει 10,3 mg χαλκού.

Στρείδια: Δίνουν ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12. Αποτελούν επίσης καλή πηγή χαλκού, καθώς τα 100 γραμμάρια περιέχουν 7,6 mg.

Σπιρουλίνα: Πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σκόνης που παράγεται από φύκια. Είναι εξαιρετικά θρεπτική, καθώς μια κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) δίνει μόλις 20 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και καλύπτει το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), το 17% βιταμίνης B1 (θειαμίνη) και το 11% σιδήρου. Καλύπτει επίσης το 44% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Μανιτάρια Σιτάκε: Τέσσερα αποξηραμένα μανιτάρια σιτάκε (15 γραμμάρια) δίνουν 44 θερμίδες, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες B1, B5, B6 και D. Καλύπτουν επίσης το 89% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Είναι επίσης πλούσιοι σε χαλκό. Τα 28 γραμμάρια αμυγδάλων και κάσιους καλύπτουν το 33% και το 67% των ημερήσιων αναγκών, αντίστοιχα. Μια κουταλιά σπόρων σουσαμιού (9 γραμμάρια) καλύπτει το 44% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Αστακός: Το κρέας του αστακού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου και της βιταμίνης Β12. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή χαλκού. Τα 85 γραμμάρια καλύπτουν το 178% των ημερήσιων αναγκών.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το κέιλ, τα σέσκουλα και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικά υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ και πολύ φτωχά σε θερμίδες. Πολλά από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ή σέσκουλα (περίπου 180 γραμμάρια) καλύπτει το 33% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό.

Μαύρη σοκολάτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και σίδηρο. Τα 50 γραμμάρια καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών σε χαλκό. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon