Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όξινες τροφές: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε

Όξινες τροφές: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε

Όξινες τροφές: Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.


Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.

  • Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν πολύ φωσφορικό οξύ, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το όξινο φορτίο. Επιπλέον, συνδέονται με προβλήματα νεφρών, μειωμένη οστική πυκνότητα και προδιαβήτη, τα οποία μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο αυξημένο διαιτητικό φορτίο οξέος.

  • Κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες

Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα που παράγουν οξέα στη δυτική διατροφή. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φώσφορο και έτσι αυξάνει το φορτίο του διαιτητικού οξέος.

Άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και τα αυγά συμβάλλουν περαιτέρω στο υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

  • Επεξεργασμένοι σπόροι

Οι δυτικές δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα εξευγενισμένων σιτηρών όπως ψητά, γρήγορο φαγητό και λευκό ψωμί, τα οποία έχουν υψηλό φορτίο οξέος διατροφής.

Η αντικατάσταση των εξευγενισμένων σπόρων με φρούτα, λαχανικά και άλλα αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του διαιτητικού οξέος.

  • Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το τυρί, το γάλα και το παγωτό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και συμβάλλουν σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι θρεπτικά, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα προϊόντα και χαμηλή σε φυτικές τροφές μπορεί να συμβάλει σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή χημικών ενώσεων που σχηματίζουν οξέα, όπως τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, χλώριο και φώσφορο.

  • Τροφές με όξινο pH

Ορισμένα τρόφιμα έχουν όξινο PH αλλά δεν σχηματίζουν οξύ στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες έχουν όξινο pH αλλά χαμηλά επίπεδα PRAL. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με όξινο pH, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Έτσι, τα άτομα με αυτήν την κατάσταση τείνουν να τα αποφεύγουν.

Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν όξινο pH:

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια), έχουν όξινο pH και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ρεφλεξογόνα (reflexogenic), που σημαίνει ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε άτομα με συχνές καούρες να αποφεύγουν ή να μειώνουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών.

  • Προϊόντα με βάση την ντομάτα

Τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως οι σάλτσες, είναι μερικά από τους πιο συνήθεις “ενόχους” στα συμπτώματα παλινδρόμησης. Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να χωνεύουν τις ωμές ντομάτες καλύτερα από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας όπως κέτσαπ, πάστα ντομάτας και σάλτσα ντομάτας είναι πιο όξινα από ό,τι οι φρέσκες ντομάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Μαγειρέψτε κοτόπουλο με σάλτσα ανανά

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon