Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όξινες τροφές: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε

Όξινες τροφές: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε

Όξινες τροφές: Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.



Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.


  • Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν πολύ φωσφορικό οξύ, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το όξινο φορτίο. Επιπλέον, συνδέονται με προβλήματα νεφρών, μειωμένη οστική πυκνότητα και προδιαβήτη, τα οποία μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο αυξημένο διαιτητικό φορτίο οξέος.

  • Κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες

Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα που παράγουν οξέα στη δυτική διατροφή. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φώσφορο και έτσι αυξάνει το φορτίο του διαιτητικού οξέος.

Άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και τα αυγά συμβάλλουν περαιτέρω στο υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

  • Επεξεργασμένοι σπόροι

Οι δυτικές δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα εξευγενισμένων σιτηρών όπως ψητά, γρήγορο φαγητό και λευκό ψωμί, τα οποία έχουν υψηλό φορτίο οξέος διατροφής.

Η αντικατάσταση των εξευγενισμένων σπόρων με φρούτα, λαχανικά και άλλα αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του διαιτητικού οξέος.

  • Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το τυρί, το γάλα και το παγωτό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και συμβάλλουν σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι θρεπτικά, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα προϊόντα και χαμηλή σε φυτικές τροφές μπορεί να συμβάλει σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή χημικών ενώσεων που σχηματίζουν οξέα, όπως τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, χλώριο και φώσφορο.

  • Τροφές με όξινο pH

Ορισμένα τρόφιμα έχουν όξινο PH αλλά δεν σχηματίζουν οξύ στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες έχουν όξινο pH αλλά χαμηλά επίπεδα PRAL. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με όξινο pH, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Έτσι, τα άτομα με αυτήν την κατάσταση τείνουν να τα αποφεύγουν.

Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν όξινο pH:

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια), έχουν όξινο pH και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ρεφλεξογόνα (reflexogenic), που σημαίνει ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε άτομα με συχνές καούρες να αποφεύγουν ή να μειώνουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών.

  • Προϊόντα με βάση την ντομάτα

Τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως οι σάλτσες, είναι μερικά από τους πιο συνήθεις “ενόχους” στα συμπτώματα παλινδρόμησης. Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να χωνεύουν τις ωμές ντομάτες καλύτερα από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας όπως κέτσαπ, πάστα ντομάτας και σάλτσα ντομάτας είναι πιο όξινα από ό,τι οι φρέσκες ντομάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Μαγειρέψτε κοτόπουλο με σάλτσα ανανά

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon