Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν στο να μην αρρωσταίνετε συνέχεια 

Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν στο να μην αρρωσταίνετε συνέχεια 

Τα σταφύλια είναι άλλη μια φθινοπωρινή λιχουδιά, γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Ιδιαίτερα τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες.


Πρώτα απ’ όλα, οι κολοκύθες είναι μια εξαιρετική επιλογή αυτή την εποχή. Περιέχουν βιταμίνη A, C και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε σούπες, πίτες ή ακόμα και σε smoothies. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν μια ζεστή και θρεπτική γεύση στα πιάτα σας.

Τα μήλα, που είναι επίσης χαρακτηριστικά του φθινοπώρου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, ενώ τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση. Ένα μήλο την ημέρα προσφέρει πολλαπλά οφέλη και μπορεί να είναι ένα ιδανικό σνακ.

Τα σταφύλια είναι άλλη μια φθινοπωρινή λιχουδιά, γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Ιδιαίτερα τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες.

Τα καρύδια και οι ξηροί καρποί γενικότερα είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Προσθέστε τα σε δημητριακά, σαλάτες ή γλυκές λιχουδιές για έξτρα θρεπτικά συστατικά.

Το φθινόπωρο  προσφέρει επίσης πλούσιες πηγές λαχανικών, όπως το παντζάρι, το μπρόκολο, και το κουνουπίδι. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες C, K και φυτικές ίνες. Αξιοποιήστε τα σε σούπες, σαλάτες ή ως συνοδευτικά πιάτα. Μην ξεχνάτε τα βότανα όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο, που προσθέτουν γεύση και είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιήστε τα για να αρωματίσετε τα φαγητά σας και να ενισχύσετε τη γεύση τους.

Τέλος, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Το τσάι, ιδίως οι παραλλαγές με τζίντζερ και λεμόνι, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το φθινόπωρο είναι λοιπόν μια ιδανική περίοδος για να απολαύσετε τις πλούσιες γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά των εποχιακών τροφών, διασφαλίζοντας την καλή υγεία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παντζάρια: Τα εκπληκτικά οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

Φακές: Μία εναλλακτική συνταγή

8 οφέλη του σολωμού που πιθανώς δεν γνωρίζατε

Γλυκός πειρασμός: Αφράτο και πανεύκολο κέικ σοκολάτας με 4 υλικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό; Πώς να το σώσετε! 

Μερικές φορές, η προσθήκη οξέος μπορεί να αναδείξει τις γεύσεις και να μειώσει την αίσθηση της καυτεράδας. Δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ξίδι. Αυτό μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα στο πιάτο και να το κάνει πιο ισορροπημένο.

Ένα φυσικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την πεπτική υγεία.

Ηλιόσποροι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, υποστηρίζουν την καλή πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Η μέθοδος του πιάτου και πώς να την εφαρμόσεις στη διατροφή σου 

Το ένα τέταρτο του πιάτου σου θα πρέπει να είναι αφιερωμένο σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές ή tofu. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Πώς ο άνηθος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Άνηθος: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιλιπιδικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη ενός δυνατού διατροφικού «ζευγαριού» 

Φακές με ρύζι: Οι φακές και το ρύζι μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για πολυάσχολες μέρες. Μπορούν να σερβιριστούν με διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή μπαχαρικά, προσφέροντας ποικιλία και γεύση.

3 Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Πρωτεΐνη: Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα είναι σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη γενική υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσουμε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά μας,

Το ιδανικό γλυκό για τον Άγιο Βαλεντίνο

Red velvet Brownies: Τα Red Velvet Brownies είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας με την χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση του red velvet κέικ. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε σε κάποιο πάρτι ή γιορτή

Close Icon