Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες αρκεί μια μπουκιά από κάποια «περίεργη» τροφή για να τους προκαλέσει κνησμό, εμετό, διάρροια ή πρόβλημα στην αναπνοή. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι επηρεάζουν μέχρι και το 8% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από τροφικές αλλεργίες το 2014.

Η κοινή συμβουλή για παιδιά και ενήλικες που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες είναι να αποφεύγουν τα επίφοβα είδη των τροφίμων. Τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί μελετούν το να δίνουν στα βρέφη έξι κοινές αλλεργιογόνες τροφές (φιστίκια, αυγά, γάλα, ψάρια, σιτάρι και σουσάμι) έτσι ώστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει και να «ανέχεται» τα πάντα.

Σε μια τελευταία μελέτη περιλήφθηκαν περισσότερα από 1300 βρέφη ηλικίας 3 μηνών, στα μισά από τα οποία δόθηκαν μέχρι 4 γραμμάρια από τις έξι τροφές που αναφέραμε πριν, σε εβδομαδιαία βάση. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε μια μείωση κατά 20% στις τιμές των τροφικών αλλεργιών μεταξύ των βρεφών που εκτίθενται σε αλλεργιογόνα τρόφιμα, κάτι που δείχνει πως οι τροφές δεν είναι οι κύριες αιτίες μιας αλλεργίας, ενώ ταυτόχρονα αποδείχθηκε πως η παροχή συγκεκριμένων τροφών σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Εντυπωσιακό είναι πως παρακολουθώντας αργότερα τα μωρά που συμμετείχαν στην μελέτη, η μείωση της αλλεργίας στα φιστίκια έφτανε το 100% και στο αυγό το 75%. Οι γιατροί πάντως, διευκρινίζουν πως οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να ταΐζουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τις τροφικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon