Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες αρκεί μια μπουκιά από κάποια «περίεργη» τροφή για να τους προκαλέσει κνησμό, εμετό, διάρροια ή πρόβλημα στην αναπνοή. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι επηρεάζουν μέχρι και το 8% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από τροφικές αλλεργίες το 2014.

Η κοινή συμβουλή για παιδιά και ενήλικες που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες είναι να αποφεύγουν τα επίφοβα είδη των τροφίμων. Τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί μελετούν το να δίνουν στα βρέφη έξι κοινές αλλεργιογόνες τροφές (φιστίκια, αυγά, γάλα, ψάρια, σιτάρι και σουσάμι) έτσι ώστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει και να «ανέχεται» τα πάντα.

Σε μια τελευταία μελέτη περιλήφθηκαν περισσότερα από 1300 βρέφη ηλικίας 3 μηνών, στα μισά από τα οποία δόθηκαν μέχρι 4 γραμμάρια από τις έξι τροφές που αναφέραμε πριν, σε εβδομαδιαία βάση. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε μια μείωση κατά 20% στις τιμές των τροφικών αλλεργιών μεταξύ των βρεφών που εκτίθενται σε αλλεργιογόνα τρόφιμα, κάτι που δείχνει πως οι τροφές δεν είναι οι κύριες αιτίες μιας αλλεργίας, ενώ ταυτόχρονα αποδείχθηκε πως η παροχή συγκεκριμένων τροφών σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Εντυπωσιακό είναι πως παρακολουθώντας αργότερα τα μωρά που συμμετείχαν στην μελέτη, η μείωση της αλλεργίας στα φιστίκια έφτανε το 100% και στο αυγό το 75%. Οι γιατροί πάντως, διευκρινίζουν πως οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να ταΐζουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τις τροφικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon