Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι θαυματουργές ιδιότητες του μαύρου σιταριού

Οι θαυματουργές ιδιότητες του μαύρου σιταριού

Οι θαυματουργές ιδιότητες που έχει στον οργανισμό μας το «μαύρο σιτάρι» το καθιστούν μια σούπερ τροφή που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14γρ. πρωτεΐνης. Δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει όμως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Β, και είναι πλούσιο σε  βιταμίνες Ε και Κ. Επιπλέον, περιέχει φολικό οξύ κι άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Η κατανάλωση του μαύρου σιταριού ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, και ειδικά στη ρουτίνη, και σε μαγνήσιο. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Επιπλέον, βοηθούν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν γρήγορο κορεσμό. Οι δίαιτες που περιέχουν μαύρο σιτάρι έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες.

Πως τρώγεται;

Το βράζετε όπως το ρύζι ή το πλιγούρι, ένα φλιτζάνι φαγόπυρο σε δύο φλιτζάνια νερό. Βρασμένο μπορείτε να το προσθέσετε στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά. Το αλεύρι από φαγόπυρο μπορείτε να το χρησιμοποιηθεί όπως και τα υπόλοιπα αλεύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Αποξηραμένα φρούτα: 4+1 Οφέλη που δεν θα περιμένατε

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνονται με μέτρο. Παρά την απομάκρυνση του νερού κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα

Close Icon