Οι θαυματουργές ιδιότητες που έχει στον οργανισμό μας το «μαύρο σιτάρι» το καθιστούν μια σούπερ τροφή που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14γρ. πρωτεΐνης. Δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει όμως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Β, και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Κ. Επιπλέον, περιέχει φολικό οξύ κι άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Η κατανάλωση του μαύρου σιταριού ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, και ειδικά στη ρουτίνη, και σε μαγνήσιο. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Επιπλέον, βοηθούν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν γρήγορο κορεσμό. Οι δίαιτες που περιέχουν μαύρο σιτάρι έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες.
Πως τρώγεται;
Το βράζετε όπως το ρύζι ή το πλιγούρι, ένα φλιτζάνι φαγόπυρο σε δύο φλιτζάνια νερό. Βρασμένο μπορείτε να το προσθέσετε στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά. Το αλεύρι από φαγόπυρο μπορείτε να το χρησιμοποιηθεί όπως και τα υπόλοιπα αλεύρια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube