Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι “ξεχασμένες” μπάμιες με τα πολλαπλά οφέλη

Οι “ξεχασμένες” μπάμιες με τα πολλαπλά οφέλη

Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί τους ζεστούς μήνες και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Περιέχει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό χυμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για να “δέσει” τις σάλτσες. Οι μπάμιες είναι πολύ δημοφιλείς στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε μερικά σημεία της Αφρικής καθώς και στη Μέση Ανατολή, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική.

Θεωρείται πολύ σημαντικό σε διάφορες χώρες, κυρίως για τη διατροφική της αξία και επειδή πολλά μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του ανθού, των ριζών και των σπόρων. Η γεύση της είναι απαλή αλλά έχει μια μοναδική υφή που μοιάζει με ροδάκινο στην αίσθηση στο περίβλημά της και μικρούς σπόρους στο εσωτερικό της. Οι μπάμιες μας παρέχουν επίσης ένα μεγάλο εύρος ωφελειών για τον οργανισμό μας.

Χαρακτηριστικά της μπάμιας

Είναι πράσινη, με σχήμα που μοιάζει με δάχτυλο και ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών. Προσφέρει πλούσιες φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Τα θρεπτικά συστατικά της παρέχουν καλή υγεία της καρδιάς και ενισχύουν τα οστά παρέχοντας επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Η μπάμια πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος και να διατηρείται έως 4 ημέρες σε πλαστική συσκευασία. Όσοι λαμβάνουν αγωγή για θρόμβωση, δεν θα πρέπει να τρώνε συχνά μπάμιες καθώς η βιταμίνη Κ επηρεάζει τη δράση του φαρμάκου.

Θρέψη

Σύμφωνα με το U.S. Department of Agriculture (USDA) National Nutrient Database, μια κούπα φρέσκες μπάμιες που ζυγίζουν περίπου 100γρ. περιέχουν:

– 33 θερμίδες

– 1.93 g πρωτεΐνης

– 0.19 g λίπους

– 3.2 g φυτικές ίνες

– 1.48 g ζάχαρη

– 31.3 milligrams βιταμίνη Κ

– 299 mg κάλιο

– 7 mg νάτριο

– 23 mg βιταμίνη C

– 57 mg μαγνήσιο

– 82 mg ασβέστιο

– 0.215 mg βιταμίνη B6

– 36 mcg βιταμίνη A

Οι μπάμιες περιέχουν επίσης σίδηρο και φώσφορο. Επιπλέον οι μπάμιες είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώ οι ρίζες της περιέχουν κατεχίνες και βλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες της εμφάνισης του καρκίνου.

Τα οφέλη που μας προσφέρουν οι μπάμιες

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, όπως για παράδειγμα διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα. Η κατανάλωση της μπάμιας, θεωρείται επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς απομακρύνει τις τοξίνες του στομαχιού.

Καρκίνος

Η λεκτίνη είναι ένα είδος πρωτεΐνης το οποίο βρίσκεται στις μπάμιες, τα φιστίκια και τα φασόλια. Η λεκτίνη της μπάμιας χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα ανθρώπινα κύτταρα από τον καρκίνο του μαστού. Η θεραπεία μείωσε την εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων κατά 63% ενώ όλο και περισσότερες έρευνες εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της στον τομέα αυτό. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και της μη επαρκούς κατανάλωσης της μπάμιας, καθώς αυτό οδηγεί σε μεταβολές του DNA, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Η μπάμια είναι σημαντική για να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως, το οποίο μας παρέχουν οι μπάμιες, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη διακοπή της κύησης και την εμφάνιση διάφορων ασθενειών.

Διαβήτης

Το 2011, ερευνητές δημιούργησαν μια πούδρα από τις ρίζες του φυτού για να θεραπεύσουν ποντίκια που είχαν διαβήτη. Τα ποντίκια εμφάνισαν μείωση της γλυκόζης στο αίμα και λιγότερα επίπεδα λίπους.

Καρδιά

Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA), λαμβάνοντας τροφές υψηλές σε ίνες μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Γυναίκες ηλικίας 19 με 30 ετών θα έπρεπε να καταναλώνουν τουλάχιστον 28 γρ. φυτικών ινών την ημέρα ενώ οι άντρες χρειάζονται 33.6 γρ. Οι μπάμιες επιδρούν ευεργετικά και στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών όπως για παράδειγμα οστεοπόρωση και προβλήματα με το στομάχι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon