Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι καταπληκτικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου

Οι καταπληκτικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου

 

Η μαστίχα είναι μια φυσική αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από το μαστιχόδεντρο, ένα είδος δέντρου που καλλιεργείται αποκλειστικά σε χωριά της νότιας Χίου. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες.


Ειδικότερα, σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η μαστίχα ασκεί αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή δράση, κυρίως στη στοματική κοιλότητα, όπου εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για την εμφάνιση πλάκας και τερηδόνας, καθώς και στο γαστρεντερικό σύστημα όπου έχει φανεί ότι ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στο βακτήριο Helicobacter pylori, που ευθύνεται για την εμφάνιση έλκους.

Από την άλλη, η μαστίχα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά κι έχει φανεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος Crohn, μειώνοντας τη φλεγμονή. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ασκεί υπολιπιδαιμική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων, ενώ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η μαστίχα ενδεχομένως να λειτουργεί και ως αντικαρκινικός παράγοντας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πατατοσαλάτα: Μία πιο υγιεινή εναλλακτική για απόλαυση χωρίς ενοχές

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Τα brownies με τριπλή σοκολάτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και σοκολατένιες λιχουδιές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γλυκατζή. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους σοκολάτας

Pescatarian: Μια ισορροπημένη προσέγγιση διατροφής

Pescatarian: Μια δίαιτα ψαρέματος προσφέρει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που συνδυάζει τα οφέλη των φυτικών τροφών, των πρωτεϊνών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.

Σκαρτοτσέτα: Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά

Σκαρτοτσέτα: Στο κυριακάτικο τραπέζι μας συχνά φιλοξενούμε πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση με τη γεύση, και ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι η «Σκαρτοτσέτα», δηλαδή κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού γεμιστά με τυρί και μυρωδικά.

Close Icon