Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι καλύτερες επιλογές γαλακτοκομικών για γερά κόκαλα

Οι καλύτερες επιλογές γαλακτοκομικών για γερά κόκαλα

 

Για να έχετε γερά κόκαλα να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα…μας έλεγαν οι μαμάδες μας και όμως ισχύει!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Osteoporosis, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά για την υγεία των οστών.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βοστόνη, διαπίστωσαν ότι το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες επιλογές μεταξύ των γαλακτοκομικών, ως προς την αύξηση της οστικής πυκνότητας του ισχίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3.200 γυναίκες και άνδρες, 26-85 ετών, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Framingham Offspring Study. Επρόκειτο για τους ενήλικες απογόνους των συμμετεχόντων στην Framingham Heart Study, μια μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη με στόχο την ανάδειξη παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Framingham Offspring Study, είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για 126 τρόφιμα, που έδειχναν τον ρυθμό κατανάλωσής τους κάθε εβδομάδα. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και τη λήψη ασβεστίου ή βιταμίνης D, το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση και αν οι γυναίκες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, παράγοντες δηλαδή που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Μετά από 12 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν συμβεί 43 κατάγματα ισχίου. Επειδή ο αριθμός ήταν μικρός δεν μπόρεσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Παρόλα αυτά όμως, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση κρέμας, τόσο χαμηλότερη η οστική πυκνότητα στο ισχίο, αλλά όχι όμως και στην σπονδυλική στήλη. Το ίδιο ίσχυε για το παγωτό, το τυρί σε κρέμα και την κρέμα γάλακτος.

«Η κρέμα διαφέρει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D», εξηγεί ο Δρ Σιβανι Σαχνι, επικεφαλής των ερευνητών.

Όμως η μελέτη ανέδειξε ότι η κατανάλωση τυριού (μαλακού ή σκληρού) επίσης δεν σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο ή την σπονδυλική στήλη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδεχομένως το τυρί να έχει οφέλη για την οστική υγεία, που δεν διαπιστώθηκαν στη μελέτη διότι δεν αναλύθηκαν τα τυριά ανά είδος αλλά συνολικά.

Σε μια υποομάδα 2.700 ατόμων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 2,6 μερίδες γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2,5 φλιτζάνια, είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, από τα άτομα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ο Δρ Σαχνι υποψιάζεται ότι συγκεκριμένα συστατικά των γαλακτοκομικών όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, συνεργούν ώστε να αποφέρουν καλύτερη οστική υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερη μελέτη είχε εστιάσει στη σχέση μεταξύ των συνηθειών του ατόμου ως προς το γάλα, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή και πως αυτές επιδρούν στην οστική πυκνότητα. Αλλά η παρούσα είναι η μόνη που συνέκρινε τις επιπτώσεις όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων στην οστική υγεία και τον κίνδυνο κατάγματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon