Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι καλύτερες επιλογές γαλακτοκομικών για γερά κόκαλα

Οι καλύτερες επιλογές γαλακτοκομικών για γερά κόκαλα

 

Για να έχετε γερά κόκαλα να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα…μας έλεγαν οι μαμάδες μας και όμως ισχύει!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Osteoporosis, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά για την υγεία των οστών.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βοστόνη, διαπίστωσαν ότι το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες επιλογές μεταξύ των γαλακτοκομικών, ως προς την αύξηση της οστικής πυκνότητας του ισχίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3.200 γυναίκες και άνδρες, 26-85 ετών, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Framingham Offspring Study. Επρόκειτο για τους ενήλικες απογόνους των συμμετεχόντων στην Framingham Heart Study, μια μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη με στόχο την ανάδειξη παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Framingham Offspring Study, είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για 126 τρόφιμα, που έδειχναν τον ρυθμό κατανάλωσής τους κάθε εβδομάδα. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και τη λήψη ασβεστίου ή βιταμίνης D, το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση και αν οι γυναίκες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, παράγοντες δηλαδή που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Μετά από 12 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν συμβεί 43 κατάγματα ισχίου. Επειδή ο αριθμός ήταν μικρός δεν μπόρεσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Παρόλα αυτά όμως, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση κρέμας, τόσο χαμηλότερη η οστική πυκνότητα στο ισχίο, αλλά όχι όμως και στην σπονδυλική στήλη. Το ίδιο ίσχυε για το παγωτό, το τυρί σε κρέμα και την κρέμα γάλακτος.

«Η κρέμα διαφέρει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D», εξηγεί ο Δρ Σιβανι Σαχνι, επικεφαλής των ερευνητών.

Όμως η μελέτη ανέδειξε ότι η κατανάλωση τυριού (μαλακού ή σκληρού) επίσης δεν σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο ή την σπονδυλική στήλη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδεχομένως το τυρί να έχει οφέλη για την οστική υγεία, που δεν διαπιστώθηκαν στη μελέτη διότι δεν αναλύθηκαν τα τυριά ανά είδος αλλά συνολικά.

Σε μια υποομάδα 2.700 ατόμων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 2,6 μερίδες γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2,5 φλιτζάνια, είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, από τα άτομα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ο Δρ Σαχνι υποψιάζεται ότι συγκεκριμένα συστατικά των γαλακτοκομικών όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, συνεργούν ώστε να αποφέρουν καλύτερη οστική υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερη μελέτη είχε εστιάσει στη σχέση μεταξύ των συνηθειών του ατόμου ως προς το γάλα, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή και πως αυτές επιδρούν στην οστική πυκνότητα. Αλλά η παρούσα είναι η μόνη που συνέκρινε τις επιπτώσεις όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων στην οστική υγεία και τον κίνδυνο κατάγματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon