Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι καλύτερες επιλογές γαλακτοκομικών για γερά κόκαλα

Οι καλύτερες επιλογές γαλακτοκομικών για γερά κόκαλα

 

Για να έχετε γερά κόκαλα να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα…μας έλεγαν οι μαμάδες μας και όμως ισχύει!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Osteoporosis, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά για την υγεία των οστών.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βοστόνη, διαπίστωσαν ότι το γάλα και το γιαούρτι είναι οι καλύτερες επιλογές μεταξύ των γαλακτοκομικών, ως προς την αύξηση της οστικής πυκνότητας του ισχίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3.200 γυναίκες και άνδρες, 26-85 ετών, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Framingham Offspring Study. Επρόκειτο για τους ενήλικες απογόνους των συμμετεχόντων στην Framingham Heart Study, μια μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη με στόχο την ανάδειξη παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Framingham Offspring Study, είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για 126 τρόφιμα, που έδειχναν τον ρυθμό κατανάλωσής τους κάθε εβδομάδα. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και τη λήψη ασβεστίου ή βιταμίνης D, το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση και αν οι γυναίκες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, παράγοντες δηλαδή που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Μετά από 12 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν συμβεί 43 κατάγματα ισχίου. Επειδή ο αριθμός ήταν μικρός δεν μπόρεσαν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Παρόλα αυτά όμως, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση κρέμας, τόσο χαμηλότερη η οστική πυκνότητα στο ισχίο, αλλά όχι όμως και στην σπονδυλική στήλη. Το ίδιο ίσχυε για το παγωτό, το τυρί σε κρέμα και την κρέμα γάλακτος.

«Η κρέμα διαφέρει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και λιγότερη ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D», εξηγεί ο Δρ Σιβανι Σαχνι, επικεφαλής των ερευνητών.

Όμως η μελέτη ανέδειξε ότι η κατανάλωση τυριού (μαλακού ή σκληρού) επίσης δεν σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο ή την σπονδυλική στήλη. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδεχομένως το τυρί να έχει οφέλη για την οστική υγεία, που δεν διαπιστώθηκαν στη μελέτη διότι δεν αναλύθηκαν τα τυριά ανά είδος αλλά συνολικά.

Σε μια υποομάδα 2.700 ατόμων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 2,6 μερίδες γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2,5 φλιτζάνια, είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, από τα άτομα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ο Δρ Σαχνι υποψιάζεται ότι συγκεκριμένα συστατικά των γαλακτοκομικών όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, συνεργούν ώστε να αποφέρουν καλύτερη οστική υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερη μελέτη είχε εστιάσει στη σχέση μεταξύ των συνηθειών του ατόμου ως προς το γάλα, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή και πως αυτές επιδρούν στην οστική πυκνότητα. Αλλά η παρούσα είναι η μόνη που συνέκρινε τις επιπτώσεις όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων στην οστική υγεία και τον κίνδυνο κατάγματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Αποξηραμένα φρούτα: 4+1 Οφέλη που δεν θα περιμένατε

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνονται με μέτρο. Παρά την απομάκρυνση του νερού κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα

Close Icon