Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι Γερμανοί γίνονται χορτοφάγοι

Οι Γερμανοί γίνονται χορτοφάγοι

Οι Γερμανοί, που είναι γνωστοί για την αγάπη τους στα λουκάνικα, τρώνε όλο και λιγότερο κρέας και αποκτούν όλο και περισσότερο χορτοφαγικές συνήθειες κατά τα τελευταία χρόνια.

Της Αρετής Διαμάντη

Η κατανάλωση κρέατος είναι σταθερή ή μειώνεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η στροφή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και η χώρα προέλευσης 1.500 ποικιλιών αλλαντικών, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού αλλαντικού του Βερολίνου, “Curry-Wurst”.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι σταθερή και όχι θεαματική, αλλά η βιομηχανία τροφίμων είναι στραμμένη προς το γεγονός ότι το λουκάνικο – και το κρέας σε γενικές γραμμές – δεν θα έχει πλέον ένα τέτοιο σεβαστό μέρος στις συνήθειες της γερμανικής διατροφικής κουλτούρας, όπως όλα δείχνουν. Είναι γεγονός πως οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ξεφορτωθούν τις συνήθειες και τις παραδόσεις που επί χρόνια συντηρούσαν, αλλά τείνουν να βλέπουν θετικά ένα νέο διατροφικό μοντέλο που θα τους απομακρύνει από την συστηματική κατανάλωση κρέατος..

Έτσι ποσοτικά μιλώντας, η συνολική κατανάλωση κρέατος μειώθηκε πέρυσι σε 60,1 κιλά ανά άτομο από 62,8 το 2011. Παρόλο που ήταν αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, εξακολουθεί να είναι περίπου το μισό ποσοστό συγκριτικά με τον μέσο Αμερικανό.

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα πολλά σκάνδαλα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα και τι αντίκτυπο έχει η κατανάλωση κρέατος έχει σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Cristin Chemnitz, εμπειρογνώμονας του Iνστιτούτου Heinrich Boell, που συνδέεται με το κόμμα των Πράσινων στη Γερμανία.Περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο για να αιτηθούν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να διαδηλώσουν κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκων και προορίζονται για τη διατροφή των ζώων.Επίσης, συσπειρώθηκαν εναντίον της προτεινόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, φοβούμενοι πως κάτι τέτοιο θα διαβρώσει τα πρότυπα των τροφίμων.

Ο αριθμός των χορτοφάγων στη Γερμανία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια σε περίπου 3,7 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι το 60 τοις εκατό των Γερμανών θα ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατός τους, σε μεγάλο βαθμό λόγω ανησυχιών για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Γερμανική βιομηχανία τροφίμων-χορτοφαγία

Η γερμανική βιομηχανία τροφίμων έχει αρχίσει επίσης να ανταποκρίνεται, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για χορτοφάγους και vegan. Έχει επίσης υποσχεθεί να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων και να έχουν οι αλυσίδες εφοδιασμού μεγαλύτερη διαφάνεια, ιδιαίτερα μετά από ένα σκάνδαλο το 2013, όταν το κρέας αλόγου βρέθηκε σε προϊόντα που επισημαίνονται ως βόειο κρέας σε όλη την Ευρώπη.

Οι πωλήσεις των κατεψυγμένων υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο μεταξύ του 2009 και του 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon