Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι Γερμανοί γίνονται χορτοφάγοι

Οι Γερμανοί γίνονται χορτοφάγοι


Οι Γερμανοί, που είναι γνωστοί για την αγάπη τους στα λουκάνικα, τρώνε όλο και λιγότερο κρέας και αποκτούν όλο και περισσότερο χορτοφαγικές συνήθειες κατά τα τελευταία χρόνια.


Της Αρετής Διαμάντη

Η κατανάλωση κρέατος είναι σταθερή ή μειώνεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η στροφή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και η χώρα προέλευσης 1.500 ποικιλιών αλλαντικών, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού αλλαντικού του Βερολίνου, “Curry-Wurst”.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι σταθερή και όχι θεαματική, αλλά η βιομηχανία τροφίμων είναι στραμμένη προς το γεγονός ότι το λουκάνικο – και το κρέας σε γενικές γραμμές – δεν θα έχει πλέον ένα τέτοιο σεβαστό μέρος στις συνήθειες της γερμανικής διατροφικής κουλτούρας, όπως όλα δείχνουν. Είναι γεγονός πως οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ξεφορτωθούν τις συνήθειες και τις παραδόσεις που επί χρόνια συντηρούσαν, αλλά τείνουν να βλέπουν θετικά ένα νέο διατροφικό μοντέλο που θα τους απομακρύνει από την συστηματική κατανάλωση κρέατος..

Έτσι ποσοτικά μιλώντας, η συνολική κατανάλωση κρέατος μειώθηκε πέρυσι σε 60,1 κιλά ανά άτομο από 62,8 το 2011. Παρόλο που ήταν αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, εξακολουθεί να είναι περίπου το μισό ποσοστό συγκριτικά με τον μέσο Αμερικανό.

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα πολλά σκάνδαλα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα και τι αντίκτυπο έχει η κατανάλωση κρέατος έχει σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Cristin Chemnitz, εμπειρογνώμονας του Iνστιτούτου Heinrich Boell, που συνδέεται με το κόμμα των Πράσινων στη Γερμανία.Περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο για να αιτηθούν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να διαδηλώσουν κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκων και προορίζονται για τη διατροφή των ζώων.Επίσης, συσπειρώθηκαν εναντίον της προτεινόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, φοβούμενοι πως κάτι τέτοιο θα διαβρώσει τα πρότυπα των τροφίμων.

Ο αριθμός των χορτοφάγων στη Γερμανία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια σε περίπου 3,7 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι το 60 τοις εκατό των Γερμανών θα ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατός τους, σε μεγάλο βαθμό λόγω ανησυχιών για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Γερμανική βιομηχανία τροφίμων-χορτοφαγία

Η γερμανική βιομηχανία τροφίμων έχει αρχίσει επίσης να ανταποκρίνεται, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για χορτοφάγους και vegan. Έχει επίσης υποσχεθεί να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων και να έχουν οι αλυσίδες εφοδιασμού μεγαλύτερη διαφάνεια, ιδιαίτερα μετά από ένα σκάνδαλο το 2013, όταν το κρέας αλόγου βρέθηκε σε προϊόντα που επισημαίνονται ως βόειο κρέας σε όλη την Ευρώπη.

Οι πωλήσεις των κατεψυγμένων υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο μεταξύ του 2009 και του 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon