Οι Γερμανοί, που είναι γνωστοί για την αγάπη τους στα λουκάνικα, τρώνε όλο και λιγότερο κρέας και αποκτούν όλο και περισσότερο χορτοφαγικές συνήθειες κατά τα τελευταία χρόνια.
Της Αρετής Διαμάντη
Η κατανάλωση κρέατος είναι σταθερή ή μειώνεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η στροφή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και η χώρα προέλευσης 1.500 ποικιλιών αλλαντικών, συμπεριλαμβανομένου και του γνωστού αλλαντικού του Βερολίνου, “Curry-Wurst”.
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι σταθερή και όχι θεαματική, αλλά η βιομηχανία τροφίμων είναι στραμμένη προς το γεγονός ότι το λουκάνικο – και το κρέας σε γενικές γραμμές – δεν θα έχει πλέον ένα τέτοιο σεβαστό μέρος στις συνήθειες της γερμανικής διατροφικής κουλτούρας, όπως όλα δείχνουν. Είναι γεγονός πως οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ξεφορτωθούν τις συνήθειες και τις παραδόσεις που επί χρόνια συντηρούσαν, αλλά τείνουν να βλέπουν θετικά ένα νέο διατροφικό μοντέλο που θα τους απομακρύνει από την συστηματική κατανάλωση κρέατος..
Έτσι ποσοτικά μιλώντας, η συνολική κατανάλωση κρέατος μειώθηκε πέρυσι σε 60,1 κιλά ανά άτομο από 62,8 το 2011. Παρόλο που ήταν αρκετά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, εξακολουθεί να είναι περίπου το μισό ποσοστό συγκριτικά με τον μέσο Αμερικανό.
«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα πολλά σκάνδαλα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα και τι αντίκτυπο έχει η κατανάλωση κρέατος έχει σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Cristin Chemnitz, εμπειρογνώμονας του Iνστιτούτου Heinrich Boell, που συνδέεται με το κόμμα των Πράσινων στη Γερμανία.Περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο για να αιτηθούν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα και να διαδηλώσουν κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκων και προορίζονται για τη διατροφή των ζώων.Επίσης, συσπειρώθηκαν εναντίον της προτεινόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, φοβούμενοι πως κάτι τέτοιο θα διαβρώσει τα πρότυπα των τροφίμων.
Ο αριθμός των χορτοφάγων στη Γερμανία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια σε περίπου 3,7 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι το 60 τοις εκατό των Γερμανών θα ήταν διατεθειμένοι να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατός τους, σε μεγάλο βαθμό λόγω ανησυχιών για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.
Γερμανική βιομηχανία τροφίμων-χορτοφαγία
Η γερμανική βιομηχανία τροφίμων έχει αρχίσει επίσης να ανταποκρίνεται, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για χορτοφάγους και vegan. Έχει επίσης υποσχεθεί να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων και να έχουν οι αλυσίδες εφοδιασμού μεγαλύτερη διαφάνεια, ιδιαίτερα μετά από ένα σκάνδαλο το 2013, όταν το κρέας αλόγου βρέθηκε σε προϊόντα που επισημαίνονται ως βόειο κρέας σε όλη την Ευρώπη.
Οι πωλήσεις των κατεψυγμένων υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο μεταξύ του 2009 και του 2014.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube