Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Ποια διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD);


Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν φύτρα μπρόκολου ή άλλα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο mSystems, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δημοφιλές μοντέλο ποντικιού ιντερλευκίνης-10 (IL-10-KO) του Crohn για να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ποντικών και του ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθώς και τη διατροφή με τα βλαστάρια μπρόκολου και τα μικρόβια στους πάσχοντες από Crohn. Ήθελαν να παρατηρήσουν πώς αυτά τα μικρόβια θα χρησιμοποιούσαν μια ανενεργή ένωση στα φύτρα του μπρόκολου για να δημιουργήσουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση στο έντερο. Ήθελαν επίσης να προσδιορίσουν εάν, και κατά πόσο, μια δίαιτα που περιέχει φύτρα μπρόκολου ανακουφίζει τα συμπτώματα του Crohn, δεδομένων των αντιφλεγμονωδών μεταβολιτών που υπάρχουν εγγενώς στα λάχανα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4 ομάδες ποντικών IL-10-KO στη μελέτη. Στον πρώτο γύρο, είχαν νεότερα ποντίκια, που είχαν εγγραφεί στην ηλικία των 4 εβδομάδων, τα οποία έτρωγαν την τυπική τροφή με ποντίκια όλη την ώρα, καθώς και ποντίκια που έφαγαν την τροφή ποντικιών με ανακατεμένα ωμά φύτρα μπρόκολου. Στον δεύτερο γύρο, είχαν οι ίδιες 2 ομάδες δίαιτας, αλλά τα ποντίκια εγγράφηκαν σε ηλικία 7 εβδομάδων.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να κατανοήσουν την ανάπτυξη των ΙΦΝΕ στην πρώιμη ζωή, γι’ αυτό μελέτησαν τα μοντέλα ποντικιών του Crohn στο νεανικό στάδιο (ηλικίας 4-6 εβδομάδων) και στο στάδιο της εφηβείας (7-9 εβδομάδων) με την ελπίδα να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλληλεπιδράσεις της κοινότητας ξενιστή-διατροφής-μικροβιακής κοινότητας και η σοβαρότητα της νόσου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Τα ποντίκια τράφηκαν για 7 ημέρες για να εγκλιματιστούν στην αντίστοιχη δίαιτά τους προτού οι ερευνητές προκαλέσουν συμπτώματα και τα ποντίκια παρέμειναν στη δίαιτά τους για τις επόμενες 2 εβδομάδες, ενώ η ασθένεια προχωρούσε. Για την πρόκληση συμπτωμάτων, νέα υγιή ποντίκια που φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια προστέθηκαν στο κλουβί. Δεδομένου ότι τα ποντίκια IL-10-KO στη μελέτη δεν μπορούν να παράγουν IL-10, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυσκολεύτηκε να ανεχθεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τα νέα μικρόβια στο κλουβί προκάλεσαν κολίτιδα και συμπτώματα Crohn.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιστούς του εντέρου των ευθανατισμένων ποντικών και τις μικροβιακές κοινότητες που υπήρχαν σε όλα τα έντερα τους, καθώς και την παρουσία ορισμένων δεικτών φλεγμονής και μεταβολιτών του μπρόκολου στο αίμα. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι είδη μικροβίων ζούσαν σε συγκεκριμένα μέρη του εντέρου. Με άλλα λόγια, ήθελαν να καταλάβουν πώς η δίαιτα με τα φύτρα μπρόκολου επηρέασε τη μικροβιακή βιογεωγραφία στα μοντέλα του Crohn, αφού δεν μπορούν να το μελετήσουν αυτό σε ανθρώπους.

Το DNA εξήχθη από τα δείγματα εντερικού ιστού που συλλέχθηκαν από τα ποντίκια και στάλθηκε για αλληλούχιση για την ταυτοποίηση των βακτηρίων που υπήρχαν. Μόλις επιστράφηκαν τα δεδομένα αλληλουχίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό βιοπληροφορικής και ανθρώπινη εφευρετικότητα για να μελετήσουν τη μικροβιακή οικολογία του εντέρου των μοντέλων ποντικιών μας.

“Βρήκαμε πολλά συναρπαστικά αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη. Πρώτον, δείξαμε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν τη δίαιτα με φύτρα μπρόκολου είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός αντιφλεγμονώδους μεταβολίτη που ονομάζεται σουλφοραφάνη στο αίμα τους. Παρόλο που τα ποντίκια μας ήταν ανοσοκατεσταλμένα και είχαν κολίτιδα, αυτό Η αύξηση της σουλφοραφάνης τους προστάτευσε από σοβαρά συμπτώματα ασθένειας όπως απώλεια βάρους, αίμα κοπράνων και διάρροια”, δήλωσε η Lola Holcomb.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το smoothie με σπανάκι επιδρά θετικά στον οργανισμό μας;

Καλά λιπαρά - Το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό

Γιατί το σουσάμι θεωρείται superfood;

Σπόροι Chia ιδανικοί για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon