Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Ποια διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD);


Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν φύτρα μπρόκολου ή άλλα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο mSystems, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δημοφιλές μοντέλο ποντικιού ιντερλευκίνης-10 (IL-10-KO) του Crohn για να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ποντικών και του ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθώς και τη διατροφή με τα βλαστάρια μπρόκολου και τα μικρόβια στους πάσχοντες από Crohn. Ήθελαν να παρατηρήσουν πώς αυτά τα μικρόβια θα χρησιμοποιούσαν μια ανενεργή ένωση στα φύτρα του μπρόκολου για να δημιουργήσουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση στο έντερο. Ήθελαν επίσης να προσδιορίσουν εάν, και κατά πόσο, μια δίαιτα που περιέχει φύτρα μπρόκολου ανακουφίζει τα συμπτώματα του Crohn, δεδομένων των αντιφλεγμονωδών μεταβολιτών που υπάρχουν εγγενώς στα λάχανα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4 ομάδες ποντικών IL-10-KO στη μελέτη. Στον πρώτο γύρο, είχαν νεότερα ποντίκια, που είχαν εγγραφεί στην ηλικία των 4 εβδομάδων, τα οποία έτρωγαν την τυπική τροφή με ποντίκια όλη την ώρα, καθώς και ποντίκια που έφαγαν την τροφή ποντικιών με ανακατεμένα ωμά φύτρα μπρόκολου. Στον δεύτερο γύρο, είχαν οι ίδιες 2 ομάδες δίαιτας, αλλά τα ποντίκια εγγράφηκαν σε ηλικία 7 εβδομάδων.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να κατανοήσουν την ανάπτυξη των ΙΦΝΕ στην πρώιμη ζωή, γι’ αυτό μελέτησαν τα μοντέλα ποντικιών του Crohn στο νεανικό στάδιο (ηλικίας 4-6 εβδομάδων) και στο στάδιο της εφηβείας (7-9 εβδομάδων) με την ελπίδα να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλληλεπιδράσεις της κοινότητας ξενιστή-διατροφής-μικροβιακής κοινότητας και η σοβαρότητα της νόσου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Τα ποντίκια τράφηκαν για 7 ημέρες για να εγκλιματιστούν στην αντίστοιχη δίαιτά τους προτού οι ερευνητές προκαλέσουν συμπτώματα και τα ποντίκια παρέμειναν στη δίαιτά τους για τις επόμενες 2 εβδομάδες, ενώ η ασθένεια προχωρούσε. Για την πρόκληση συμπτωμάτων, νέα υγιή ποντίκια που φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια προστέθηκαν στο κλουβί. Δεδομένου ότι τα ποντίκια IL-10-KO στη μελέτη δεν μπορούν να παράγουν IL-10, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυσκολεύτηκε να ανεχθεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τα νέα μικρόβια στο κλουβί προκάλεσαν κολίτιδα και συμπτώματα Crohn.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιστούς του εντέρου των ευθανατισμένων ποντικών και τις μικροβιακές κοινότητες που υπήρχαν σε όλα τα έντερα τους, καθώς και την παρουσία ορισμένων δεικτών φλεγμονής και μεταβολιτών του μπρόκολου στο αίμα. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι είδη μικροβίων ζούσαν σε συγκεκριμένα μέρη του εντέρου. Με άλλα λόγια, ήθελαν να καταλάβουν πώς η δίαιτα με τα φύτρα μπρόκολου επηρέασε τη μικροβιακή βιογεωγραφία στα μοντέλα του Crohn, αφού δεν μπορούν να το μελετήσουν αυτό σε ανθρώπους.

Το DNA εξήχθη από τα δείγματα εντερικού ιστού που συλλέχθηκαν από τα ποντίκια και στάλθηκε για αλληλούχιση για την ταυτοποίηση των βακτηρίων που υπήρχαν. Μόλις επιστράφηκαν τα δεδομένα αλληλουχίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό βιοπληροφορικής και ανθρώπινη εφευρετικότητα για να μελετήσουν τη μικροβιακή οικολογία του εντέρου των μοντέλων ποντικιών μας.

“Βρήκαμε πολλά συναρπαστικά αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη. Πρώτον, δείξαμε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν τη δίαιτα με φύτρα μπρόκολου είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός αντιφλεγμονώδους μεταβολίτη που ονομάζεται σουλφοραφάνη στο αίμα τους. Παρόλο που τα ποντίκια μας ήταν ανοσοκατεσταλμένα και είχαν κολίτιδα, αυτό Η αύξηση της σουλφοραφάνης τους προστάτευσε από σοβαρά συμπτώματα ασθένειας όπως απώλεια βάρους, αίμα κοπράνων και διάρροια”, δήλωσε η Lola Holcomb.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το smoothie με σπανάκι επιδρά θετικά στον οργανισμό μας;

Καλά λιπαρά - Το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό

Γιατί το σουσάμι θεωρείται superfood;

Σπόροι Chia ιδανικοί για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon